PUT OKO SVIJETA
06.01.2018 u 10:32

PUTOPIS: adventski đir po europskim gradovima

Božićno doba idealno je za obilazak gradova u kojima se pronalaze pravi mali božićni gradovi puni dobrog raspoloženja, hrane, pića i božićnih ukrasa. Prilika je to da se vide običaji, načini i shvaćanja Božića u drugim krajevima Europe. Svi do jednog posjetitelju pružaju osjećaj dobrodošlice, uz mnoštvo svjetla i blještavila.

Napisala: Antonia Oberan


komentara  0

Strasbourg

Strasbourg, glavni grad pokrajine Alsace u Francuskoj, sjedište je Europskog parlamenta, Vijeća Europe te Suda za ljudska prava. U adventskom razdoblju ovaj grad na rijeci Rajni poznat je kao Glavni grad Božića. Gotička katedrala Catherale Notre-Dame-de-Strasbourg glavna je znamenitost u gradu. Peta po veličini u Svijetu, ova građevina poslužila je kao savršena kulisa za Božićni sajam na kojem se mogu pronaći božićni ukrasi, hrana i piće.

Trg ispred katedrale, žila je kucavica Strasbourgškog života. Ulice koje vode na trg koji je danas i pod UNESCO-vom zaštitom uređene su do zadnjeg milimetra. Ne postoji zgrada ili javna površina koja nije ukrašena od početka do kraja. Netipično uređenje, poput plišanih medvjedića koji vise sa zgrade ili rozih praščića koji nagovještavaju približavanje mesari, svakako plijene pažnju i pokazuju nenadmašivu kreativnost Francuza.

Place Kleber, trg je na kojem se nalazi najveće i najljepše božićno drvce u Francuskoj. Bogatom rasvjetom i svetlećim ukrasima koji mjenjaju boju, ostavlja bez daha. Božićni sajam Christkindelsmarkt izgleda poput malog čarobnog božićnog gradića gdje vlada dobra atmosfera uz obilje tipične lokalne hrane, kolača, sira, kuhanog vina i punča.

Ljubitelji božićnih ukrasa tu dolaze na svoje. Kao da ne postoji božićni ukras koji se na tom mjestu ne može kupiti. Sve je popraćeno božićnim pjesmama i nezamislivom gužvom. Spas od hlanoće traži se u jednom od lokalnih kafića, u kojima okrepljenje pružaju kava ili neizostavna čokolada uz sve moguće dodatke. Mogu se probati razne slastice od čokolada s različitim postotcima kakaa kao i vrući napitci s karamelom, lješnjacima i šlagom.

Poseban doživljaj je vožnja turističkim brodom po rijeci Rajni, koja uključuje sinkroniziranog vodiča koji u slušalice priča povijest i znamenitosti Strasbourga na više svjetskih jezika. U cijelom božićnom ugođaju može se uživati do kasnih popodnevnih sati jer već oko 20 sati ništa više ne radi. Kućice, suvenirnice i štandovi se zatvaraju, čak i pojedini lokali. Noćni život gotovo da i ne postoji, tako da se iza 22 sata na ulicama mogu susresti tek rijetki prolaznici. Strasbourg kao simbol pomirenja Francuske i Njemačke, danas nije poznat samo kao Glavni grad Božića nego i kao sjedište Europskog parlamenta.

Zgrada parlamenta kružnog je oblika, namjerno nedovršena pri vrhu što simbolizira moguću stalnu nadogradnju Europske Unije. Ispred se nalaze zastave svih država članica Unije, a plenearna sjednica se prevodi na sve jezike članica. Unutar zgrade se nalaze i kantina gdje zastupnici jedu kao i muzej u kojem se mogu saznati informacije o zastupnicima, povijesti Europske Unije i slično. Strasbourg se sa sadržajem kojeg nudi, ukrasima i božićnom ponudom svakako nameće kao jedan od europskih centara u božićno vrijeme.

Graz

Graz, uz Beč, ima jedan od najpoznatijih božićnih sajmova u Austriji. Središte svih događanja je glavni trg Hauptplatz, na kojem se nalazi i Glavna vijećnica čije se pročelje u blagdansko doba pretvara u veliki adventski kalendar. Na trgu se nalaze brojne kućice i štandovi s prigodnim božićnim ukrasima, hranom i pićem te neizostavnim božićnim drvcem.

Glavna ulica koja nalikuje na Ilicu u Zagrebu, prigodno je uređena i u noćnim satima sva bliješti od silne rasvjete. Ona je središte života u Grazu, gdje prolaze svi tramvaji i gdje se nalaze brojne trgovine s robom, restoranima i suvenirnicama. Među mnoštvom koje kola ulicama Graza, neočekivano puno se može čuti hrvatski jezik. Gotovo na svakom uglu može se naići na nekog “domaćeg”. Čak i taxisti spadaju u tu kategoriju. Samo malo niže niz glavnu ulicu, put navodi na skale, žičaru ili dizalo koje vodi na tvrđavu Schloßberg. Na njoj se nalazi Uhrturm, toranj s tri zvona, koji predstavlja najznačajniju znamenitost grada. Ispod tornja se nalazi lijepo uređen park s cvijećem i klupama s kojih se pruža pogled na cijeli grad.

Slično kao u Francuskoj i ovdje kafići imaju čudno radno vrijeme, pa tako u popodnevnim satima neki uopće ne rade. Ipak, uz dovoljno truda moguće je naći mali talijanski kafić gdje se pije dobra kava i jedu dobri čokoladni kolači. Preko rijeke Mure koja protiče gradom, izgrađeni su brojni mostovi koji su u adventskom razdoblju posebno osvjetljeni. U Grazu se mogu pronaći i brojni sadržaji za djecu poput adventskog vlakića i lunaprka. Primjeren za jednodnevni izlet, Graz ostavlja dojam ugodnog, mirnog grada koji u blagdansko vrijeme poprimi posebnu božićnu čaroliju.

Ulm

Nažalost premalo vremena provedenog u Ulmu nije bilo dovoljno za detaljno istraživanje i samim time doživljavanje adventa u njemu. Smješten na Dunavu, Ulm koji je i rodni grad Alberta Einsteina, u sebi skriva pravu božićnu bajku. Ulmer Weihnachtsmarkt nalazi se u središtu grada ispred gotičke katedrale koja ima najviši zvonik na Svijetu.

Božićni sajam prepun je sadržaja za sve. Štandovi, sve do jednog, prekomjereno uređeni i blještavi, privlače da se proba najbolji punč ikad, poslužen u tradicionalnim šalicama, razni sirevi, kuhano vino, slastice i slično. Na drugu stranu moguće je pronaći različite božićne ukrase za dom. Sve vrvi ljudima odličnog raspoloženja, koji su spremni dijeliti stolove s potpunim neznancima. U jednom od kafića u centru mogu se probati prirodni čajevi sa šećerom u obliku kristalića za koje postoje samo riječi hvale. Ulm kao i njegov božićni sajam pružaju ugodan osjećaj dobrodošlice, zajedništva i dobrog raspoloženja.


KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne


Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne


 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija