PUT OKO SVIJETA
25.11.2017 u 11:48

PUTOPIS: Italija, kolijevka povijesti, hrane, mode i temperamentnih ljudi

Odabrati Italiju za putovanje nikada ne može biti greška. Važno je ne biti Maro iz Dunda Maroja i ne potrošiti cijelo bogatstvo u njoj, jer će biti puno prilika za to. Italija je zemlja u koju ćete se poželjeti vratiti više puta. Nemoguće je posjetiti sve ljepote u samo osam dana, ali mi smo pokušali. Posjetili smo Mestre, Veneciju, Murano, Firencu, Pisu, Rim i Vatikan. 

Napisala: Elizabeta Jelić


komentara  0

Putujući od Dubrovnika automobilom do Italije napravili smo pauzu u Opatiji. Ručak u restoranu Roko, sprema se u otvorenoj kuhinji u kojoj možete vidjeti pripremu jela i pojesti jako ukusnu hranu uz kvalitetnu uslugu. U Opatiji je svaki izlog pomno uređen i ima svoju priču kao i sam grad.

Od Opatije do Mestra (kopnenog dijela Venecije), koji smo odabrali za prenoćište, a nalazi se odmah pri izlasku s autoputa, a za 10 minuta vožnje busom stiže se do povijesne jezgre. Iznenadila nas je pekara u Mestrama u kojoj se može kupiti pecivo, kolači, naručiti kava, koktel, vodka, pelinkovac ili pak kupiti lijepo upakirani poklon od talijanskih slastica.

Vožnja Italijom je najjednostavnija uz dobru aplikaciju, a mi smo konkretno koristili HERE We Go, koja dovede točno do odredišta, a radi i offline te vam tako nije potrebna internetska veza iako su sada u zemljama Europske unije cijene usluge interneta i poziva kao i u Hrvatskoj. Od Mestra do centra Venecije najbrže je doći busom i onda s brodom do Trga svetog Marka.

Venecija je posebna po svojoj arhitekturi i građevinama, koje doslovno stoje na vodi uz pomoć nasipa, a tu je i 150 kanala koji su zapravo vodene ulice sa semaforima.  Dok promatrate sve te zgrade i arhitektonsku strukturu pomislite da je sve tako nesigurno i da bi se moglo ubrzo urušiti.

Za kavu na trgu treba izdvojiti 14 eura, a za mineralnu pet eura. Sve to uz vrhunsku uslugu i glazbu uživo s pogledom na Baziliku svetog Marka. Ako želite pobjeći od velikog broja turista u blizini je otok Murano. 15-ak minuta brodom. Nemojte nasjedati na niske cijene suvenira od murana u Veneciji jer je to staklo puno skuplje i to je vjerojatno kineska verzija murana. Na otoku svakako treba posjetiti tvornicu gdje se samo staklo izrađuje i onda sjesti popiti kavu u nekom od kafića i uživati u prirodi.

Poslije Venecije zaputili smo se u Firencu, glavni grad Toskane u Italiji. Pored svoje bogate prošlosti grad odiše prekrasnim starim građevinama i imate dojam kao da ste se odjednom našli u dobu renesanse, a onda vas firentinska katedrala trgne i zaprepasti svojom osebujnošću i veličinom. Dok smo šetali kroz Firencu i uz rijeku Arno odzvanjale su riječi recepcionera da moramo probati firentinski t-bone, ali u jednom od domaćih restorana. Nije dugo trebalo da se ta ideja realizira jer nam je trebala snaga za daljnje razgledavanje. Cijene u restoranima su manje nego u Dubrovniku i napojnica nije uključena u cijenu, ali smo saznali od konobara da je najbolje ostaviti 10 posto od računa.

Pisa je neizostavni dio ukoliko ste već u Firenci jer je tek oko sat i 15 minuta vožnje autom. Ne treba se iznenaditi niti smijati kada vidite različite akrobacije turista i njihovih poza za fotografiranje ispred kosog tornja, to je uobičajeno kako bi posjetiteljima ostala u sjećanju što bolja fotografija.

Peti dan trebalo se pozdraviti s Firencom koja ne dozvoljava odlazak, zadržava, zaokuplja misli i maštu i budi osjećaj romantike čak i onima koji nisu romantičari. No, glavni grad Italije čekao nas je kao sljedeće odredište. Najlakši put kojim se može stići do Rima je autocesta. Italija je vrlo dobro povezana i autoceste su jako prometne. Put od Firence do Rima stoji 18 eura za oko 270 kilometara.

Hotel je bio smješten na samo 10 minuta hoda od Colosseuma. Treba imati na umu da je parking u Rimu teško naći i preporučuje se parkiranje samo na plavim crtama, a cijena je najčešće jedan euro po satu. Za Colosseum je najbolje uzeti kartu koja uključuje vip ulaz u Colosseum i posjet Palatine Hill-u i sve to uz vodiča. Imaju popust za mlade iz Europske unije. Neki znaju reći za Rim da nije dovoljno cijeli život da bi se posjetilo sve što posjeduje, nisam to vjerovala dok nisam i doživjela svu tu raskoš i bogatstvo kulture. Kada uđete u Colosseum i saznate da je tu nekada ubijano 80000 gladijatora i 2000 životinja godišnje obuzmu vas trnci i osjećaj tuge.

Na ulicama se može sresti jako puno izbjeglica iz Afrike koji se bore za egzistenciju prodavajući na ulicama sitne stvari koje stanu u dvije ruke kako bi kada dođe policija što brže pobjegli. Prvi dan u Rimu posjetili smo sve one znamenitosti koje su bile blizu hotela, ne koristeći nikakva prijevozna sredstva. Treba samo pripremiti jako udobne tenisice jer je stari dio Rima popločan mali sitnim kockicama po kojima je teško hodati u čizmama, ili ne daj bože cipelama na petu. Pored Colosseuma u tri dana uspjeli smo još vidjeti Fontanu Di Trevi, Pantheon, baziliku Santa Maria Maggiore, baziliku svetog Ivana Lateranskog, Piazzu Navonu te spomenik Vittoriu Emanuelu II. Ne treba se previše uzbuđivati oko toga da se posjete sve crkve i bazilike u Rimu jer to baš i nije moguća misija.

Za zadnji dan smo ostavili Vatikan i vatikanske muzeje. Kako smo svih 7 dana većinom hodali i prelazili veliku kilometražu, ponekada bi to bilo i 10 kilometara u jednom danu, za Vatikan smo se odlučili uzeti taksi od hotela. Zanimljivo je spomenuti da su u uslužnim djelatnostima Talijani zapravo jako ljubazni i susretljivi i nije im teško sporazumijevati se na engleskom jeziku. Taksi od 20-ak minuta vožnje koštao je 15 eura. Karte za vatikanske muzeje najbolje je uzeti preko interneta na njihovim službenim stranicama i također imaju 50 posto popusta za studente uz predočenje isprave na ulazu u muzeje. Muzeji su jako dobro organizirani i kada krenete ne možete stati jer vas vuče sve više i više i želite pogledati sve.

Najviše oduševljava Galerija mapa i Sikstinska kapela, gdje su i najveće gužve. Za Baziliku svetog Petra redovi su ogromni čak i u mjesecu studenome te se treba čekati sat do dva za ulazak. Odustali smo od te ideje te lagano krenuli pješice od Vatikana do Rima, usput kupujući suvenire i probavajući domaću pastu i talijanske praline.

Italija je zemlja temperamentnih stanovnika, dobre hrane i bogate povijesti. Talijani se uspiju posvađati čak i pri ukrcavanju na brod. Loši su vozači ali ne i sebični te tako vrlo rado propuštaju auta na izlazu s parkinga i staju na pješačkom prijelazu. Ukoliko se želi obogatiti teorijsko znanje iz povijesti, dobro najesti, lijepo obući, put pod noge i pravac Italija.


KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne


Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne


 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija