KOMENTAR TJEDNA
26.10.2017 u 09:44

KOMENTAR: jedna priča zbog koje je Hrvatska nastala i jedna zbog koje se danas napušta

Da je to bio netko drugi, na tome bi izgradio karijeru. Da je to bio netko drugi, busajući se u prsa, glasno bi vikao i debelo "naplatio" svoje hrvatstvo. Da je to bio netko drugi, od svog bi iskrenog domoljublja i odluke da bude - na pravoj strani i u ekstremno teškim uvjetima života, na okupiranom području, među jugočetničkom vojskom, napravio "cirkus". Ništa od toga Tomo Žanetić nije napravio. Tim više, svi bi danas trebali znati tko je bio i tko jest Tomo Žanetić, čovjek koji je tajno fotografirao strahotna rušenja Konavala, čovjek koji je hrabro nosio glavu u torbi i iznalazio način da svoje negative, u marmeladi, pred očima okupatorske vojske, pošalje u Grad... Samozatajan i hrabar, Tomo Žanetić je kamenčić temelja poštene, samostalne i slobodne Hrvatske kakva se sanjala te 1991. I zato bi svatko do kraja ovoga tjedna, trebao poći u cavtatski Dom kulture pogledati njegove fotografije. I zapamtiti to ime.

Napisala: Lidija Crnčević   


komentara  3

Jer, kaže moj kolega i prijatelj Luko, trebalo je u tim vremenima imati itekakva muda i napraviti ono što je za Konavle i Hrvatsku učinio Tomo Žanetić, kada je s malim foto aparatom hodao pustim Konavlima, izbjegavajući glavne putove kojima se kretala srpskocrnogorska vojska, birajući puteljke i stazice kojima je dolazio na mjesta koja su spržena, do kuća koje su porušene i ovatrene, crkava u kojima su svecima otkinute glave, ruke, iskopane oči...

O životu na okupiranom području Konavala i Župe dubrovačke dopirali su tada do Grada glasovi o strahotama, pljačkama, paljevinama,  pričalo se o tome, prepričavalo, ali sve je to bilo u nekoj sferi poluinformacije dok u jednoj teglici s marmeladom nije stigao negativ kojega je poslao Tomo Žanetić.

Stigle su fotografije koje su snažnije od ikakvih riječi svijetu, cijelom skeptičnom i sumnjičavom svijetu dokazale što se na okupiranom jugu Hrvatske događa. Glasnik - kojega bi tamošnja "oslobodilačka" vojska i te kako provukla kroz ruke, da je otkrila njegov identitet - bio je Tomislav Žanetić.

Fotografije su tada objavljivane u "Dubrovačkom vjesniku" i "Slobodnoj Dalmaciji" - u kojima je potpis za autora bio - konavoski pokret otpora. Tomo Žanetić nije imao pojma kako su ga potpisivali, stavio je, na kraju krajeva svoju glavu tada u ruke nekolicine dubrovačkih urednika i novinara. Imao je povjerenja. Ali, i hrabrosti suočiti se sa svim što može doći kao posljedica svega toga. 

No, on će i danas reći kako je taj njegov "nagon" da fotografira, a izazvan u trenutku, kada je čuo da su četnici u Crkvi sv. Nikole u Čilipima kipovima otkinuli glavu i iskopali oči, bio snažniji od ikakve racionalne odluke da bude "miran", ostane pasivan sudionik i žrtva ograničavajućih uvjeta života pod policijskim satom u Konavlima.

Na svemu je tome Tomo Žanetić, da je bio drukčiji od sebe, a sličniji mnogima, baš mnogim drugim, danas utjecajnim i imućnim busačima u prsta hrvatska, mogao izgraditi karijeru. Nije to učinio. 

Baš zato mi je iznimna čast što sam s tim hrabrim čovjekom u tim grubim vremenima dijelila dio svog profesionalnog života. 

Pođite u cavtatski Dom kulture i pogledajte fotografije rata u okupiranim Konavlima i Župi dubrovačkoj, snimljene potajno, s glavom u torbi, radi istine. To je pravi način da vam nešto znači i ime Toma Žanetića. A, treba značiti.

PRIČICA DRUGA...

...hrvatska je, nažalost, pričica koja desetljećima unazađuje onu lijepu ideju ostvarenja slobode u samostalnoj državi za koju se borilo, umiralo i bilo hrabro. Todorić i Agrokor, osiromašeni građani, vodoinstalater na čelu knjižnice, pljačka, zaštita lopovčina, nemoralne sudske presude, starenje nacije... nema sreće, dok je god država najveći poslodavac koji sam sebe jede.... mladi ljudi odlaze, kako i ne bi?

Valentina Dujmovića zapošljavaju u Hrvatskim vodama. Pišu mediji. Čime li je taj zadužio HNS? Preko HNS-a, čini se, cijelu naciju. Brinu se ONI o svojima. Svi se brinu o svojima, na teret poreznih obveznika. Pa se čudimo. Poskupljenjima. Ovim i onim. Treba sve takve nahraniti i dobro plaćati.

Nije meni - toliko - što oni uhljebljavaju. Zato se HNS i borio. Ma i HDZ, s Dujmovićem u paketu navodno u Hrvatske vode stiže i Ževrnja, župan kojemu su uskratili mogućnost kandidature jer je smuljao neštio s koncesijom za Dugi Rat.

I sad takva dva se "junaka" zbrinjavaju u Hrvatskim vodama. Nisu tamo bezveze plaće. A što rade, pa i slabo javnost zna.

Koliko Ževrnja zna i može, ne znam, ali o Valentinu Dujmoviću kao bivšem direktoru koji je "zavalio" "Vodovod", djelom i propustom, slušamo već nekoliko mjeseci. Revizija u toj firmi još traje, zasad smo jedino vidjeli kako izgleda dvorana na Ombli u koju se upucalo skoro 4 milijuna kuna, a možda bi jedino Houdinu vidio u što.

I sad, čovjek koji bi, ako ništa drugo, barem trebao biti pozvan da odgovori na niz pitanja, veoma ozbiljnih, o poslovanju "Vodovoda", biva nagrađen, da, nagrađen, funkcijom u Hrvatskim vodama. Ma, da je barem u HEP-u ili negdje drugdje gdje ne bi cijela ta priča o stranačkom uhljebljavanju toliko odjekivala.

Bivšeg direktora "Vodovoda" zbog čije je aljkavosti i nemara, čulo se javno na više sastanaka u gradskim vijećnicama, ova tvrtka u ozbiljnom vremenskom tjesnacu za povlačenje bespovratnih EU sredstava za jako bitne infrastrukturne projekte, namještaju na poziciju moći s koje može ponovno utjecati na poslovanje Vodovoda.

Ma, jednostavno da ne povjeruješ.

A kad shvatiš da je to realnost, vjerovao ili ne, ovakva pričica postaje razlogom zbog kojih mladi u ovoj lijepoj našoj, njihovoj, ne vide za sebe budućnost.


KOMENTARI / Komentiraj
   
   

Maxim 30.10.17 u 19:50
Javlja se moralna vertikala. Ocisti doma i ispred svojih vrata. Mjerilo za sve, samo ne za sebe i svoj biznis.

   

zumbo_je_moj_idol 26.10.17 u 17:31
problem je što članak neće taknuti nijednog, gospar Šoletić će misliti da je ono što je radio u ratu normalno i da bi svatko isto napravio na njegovom mjestu, isto će misliti i Valentin, da je ono što on radi normalno i da bi mnogi napravili isto, možda jedino pati što puca na mjesto zamjenika direktora, a ne pravo na direktorsko , što sigurno misli da i zaslužuje

   

Spica skandela 26.10.17 u 16:31
Ako se ovo govni zbilja uvali u Hrvatske vode, onda to treba zahvalit najviše ovoj gradskoj vlasti na čelu s Frankovićem, koji ga iz samo njemu znanih razloga nije prijavio DORH-u. Valjda je to ono što zovu koalicijski dogovor.

Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne
spasi_me_prosvjed02
KOMENTAR TJEDNA
0      28|03|19 u 21:07
KOMENTAR: #spasime OPROSTITE, ali nismo svi isti
gv
KOMENTAR TJEDNA
0      13|03|19 u 21:27
KOMENTAR: Gradsko vijeće u valceru
gradsko_vijece_101218_naslovna
KOMENTAR TJEDNA
0      03|01|19 u 15:14
IZA NOVE, O POLITICI U STAROJ: je li u 2018. ugašena vatra u HDZ-u?
Mato Franković Orlanda Tokić gv 120617 450
KOMENTAR TJEDNA
5      25|11|18 u 11:01
KOMENTAR: U raljama građevinskog lobija
zemljiste_petka
KOMENTAR TJEDNA
4      15|10|18 u 18:33
KOMENTAR: hoće li prva gradnja i ugriz u zeleno tkivo Petke, probuditi i apetite ostalih?


Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne


 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija