KOMENTAR TJEDNA
14.07.2017 u 20:55

KOMENTAR: Društvo prijatelja "ratovalo" s Vlahušićem, a on im napravio najveću uslugu

Dolazak novog gradonačelnika Mata Frankovića i predsjednika Gradskog vijeća Marka Potrebice na svečanost završetka radova, odnosno otvaranja unutrašnjosti Minčete javnosti, pod obnoviteljskom palicom Društva prijatelja dubrovačke starine, bila je svjesno osmišljena i poslana poruka o novouspostavljenom primirju između Grada i Društva. Hoće li između njih vazda teći "med i mlijeko", vidjet ćemo, ali upravo je bivši gradonačelnik Vlahušić Društvu prijatelja dubrovačke starine napravio veliku, veliku uslugu...

Napisala: Lidija Crnčević


komentara  1

Franković od početka svog mandata gradi imidž pomirljivog, susretljivog i timskom radu sklonog političara, komunicira uhu ugodnim govorima o skladu, mjeri i redu, koje tek treba provesti u djelo čime će sugrađanima pokazati da misli ozbiljno, ali i da zna kako.

Načinom komunikacije, građani vide razliku u odnosu na prijašnju gradsku upravu predvođenu bivšim gradonačelnikom. To je dobro, no ono što je ključno tek slijedi. Mjere. Odluke. Imena najbližih suradnika. I radikalni potezi, barem njihov okvir, a koje je najlakše provesti odmah u početku. Dok ne počnu "stiskati" investitori, ugostitelji, stranački prijatelji koji misle da je došlo "njihovo" vrijeme za krojenje odredbi, poznanici iz osnovne škole... i svi oni koji se sjete da te poznaju iz nekog dijela svog života, kao ono kad netko umre pa na otvaranje testamenta dođe "rodbina" iz desetog koljena.....  privlačan je miris pobjednika. I baš nešto ovih dana mislim – gdje nestanu oni "bivši", kojim dijelovima svijeta se oni kreću, koliko brzo se zaboravljaju, kojom brzinom "stavljaju" pod noge i cipelare?

Nova gradska uprava želi mijenjati stvari, gorući problemi su odavno detektirani, treba se hvatati u koštac s kanalizacijom u povijesnoj jezgri jer se Carmina Burana prije nekoliko dana u dijelu gledališta trebala slušati sa začepljenim nosom, a i u ugostiteljskim objektima nije baš ugoda uz gastro-ponudu, treba se dogovoriti, a ne zaratiti s ugostiteljima koji se ne pridržavaju nove satnice odlaganja smeća, koji bez dozvola privatiziraju dijelove javne površine, koji su naviknuti prijašnjih godina na mig i stisak ruke provoditi svoju (samo)volju... ma da ne nabrajamo sve ono što spominjemo godinama... u svakom slučaju, svi nasljeđeni problemi više nisu Vlahušićevi, Dujmovićevi, Raguževi, već Frankovićevi, Matušićevi, Potrebičini.... svih onih koji su izašli na izbore da pobijede. 

Jedino bi osobni, da je pravde i prava, trebali uvijek ostajati minusi koje su bivši ostavljali iza sebe, ukoliko se i kad se otkriju, kad se u cijelosti podvuče crte njihovog upravljanja tvrtkama i poslovanja, koje su tako vješto i spretno umotavali u ružičasti PR celofan. Minusi, muljaže, netransparentno trošenje novaca građana, računi koji iz dana u dan pristižu novim upravama, a potpisivani su na dan – promjene vlasti, sve bi to trebalo postajati neodvojivim dijelom njihovih osobnih imovinskih kartica, poput nekretnine i auta... trebalo bi postati neotuđivo i "sveto", poput privatnog vlasništva. I opet, ne zbog revanžizma, osvete, naslađivanja, već zbog poruke – da je svako takvo ponašanje kažnjivo i da kad-tad dođe na naplatu. Zbog onih koji dolaze nakon takvih. I koji bi trebali znati što će se dogoditi ukoliko i oni postanu takvima.

Pustimo onih famoznih 100 dana kako bismo podvukli prvu crtu ispod rada nove gradske uprave. Namjere su, koje dopiru do javnosti, zasad dobre. Novom čelništvu Grada je stao da naprave nešto dobro za Grad i da pokušaju ispraviti "krive Drine". Frankoviću zasad ide dobro, ma je prošlo tek mjesec i sitno. Još traje armosfera prilagodbe. Snažnog voljnog momenta. Entuzijazma početka. Na efekte prvih konkretnih pravih poteza treba pričekati.

Društvo prijatelja dubrovačke starine nije slučajno pozivom novog gradonačelnika da otvori dojmljivu unutrašnjost Minčete željela poslati javnosti poruku da su "ratovi" s Gradom, kroz instituciju gradonačelnika, završeni. Iako im je Vlahušić napravio ogromnu uslugu – prisilio ih je da se otvore javnosti, da pokažu što rade i kako razmišljaju obnovu. Poistovjetio ih je s dobrim modelom obnove baštine koja se stavlja u funkciju turizma kao prava vrijednosna mjera grada kao što je Dubrovnik. Društvo prijatelja svojim projektima opravdava svoje postojanje i sve više građana to primjećuje.

Još jedan ružičasti pogled na budućnost Grada priuštili su nam Dubrovačka biskupija i Zaklada Caboga Stiftung na čelu s gosparom Ivom Felnerom, zaslužni za donaciju od 14 milijuna kuna s kojima je obnovljena jedna palača u Pustjerni čija su četiri stana namijenjena mladim intelektualcima koji žele živjeti u Gradu, a svojim radom doprinositi boljitku čitavoj zajednici.

To je to bogatstvo koje Dubrovnik, kao raritetni Grad u Hrvatskoj, ima. 


KOMENTARI / Komentiraj
   
   

barakokula 15.07.17 u 14:30
gRADONACELNICE DI SU REZULTATI TAXI NATJECAJA OD 15.04 OBJAVLJENOG ILI I VI KAO VICAN CSUSTOVIC I GOJUN STITITE DUZNIKE I TAXISTE KOJI VOZE BEZ IKAKVIH PAPIRA OVO JE SRAMOTA STO STE LJUDIMA UCINILI SAMO ZBOG NEKOLICINE DUZNIKA I OLOSA KOJI KAO TAXISTI ZASTUPAJU NAS GRAD NIKOME NISTA NE PLACAJU SAMO OTIMAJU HVALA OBJAVITE REZULTATE HVALA

Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne


Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne


 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija