KOMENTAR TJEDNA
06.03.2017 u 15:43

"Kad ne postoje utvrđena pravila, onda si u sebe doma sluga, sitni žicar..."

Kad postoje jasno postavljena pravila, onda je malo prostora za muljanje, lov u magli, reketarenje, spiniranje. Tada je malo prostora i za samovolje pojedinaca. Kad postoje jasno postavljena pravila onda te stranci, u tebe doma, respektiraju onako kako treba. Kad postoje jasno postavljena pravila, onda si u prilici sačuvati vlastito dostojanstvo i samopoštovanje. Kad ne postoje nikakva postavljena pravila, onda si u sebe doma sluga, sitni žicar. Nakon iskustva s Robin Hoodom, Dubrovnik mora iznjedriti pravila pod kojima će se dozvoljavati ili zabranjivati snimanje na pojedinim lokacijama, uz precizno razrađene i građanima javno obznanjene uvjete. 

Napisala: Lidija Crnčević


komentara  3

Nakon "nespretne" izjave redatelja filma Robin Hood:Origins kako će spaliti naselje izgrađeno za potrebe filma ispod Revelina, na istezalištu Posat, užarili su se telefoni između uspaničenih građana, različitih struka i profesija, koji su u tome vidjeli mogućnost užasnog scenarija katastrofičnog uništenja Grada.

Koliko god zvučali naivni, možda i neupućeni u sve filmske specijalne efekte koji ne ostavljaju puno prostora takvim kataklizmičkim posljedicama, u velikim produkcijama kao što je ova trenutačna u Gradu, njihov poziv na akciju da se učini "nešto", pa i neslužbeni apeli upućivani ka Ministarstvu kulture za pojačanim oprezom, bili su melem za uši svima onima koji smatraju da se preolako dopušta korištenje Grada u različite svrhe.

Njihovi panični pozivi, koliko ih god nazivali i glupima i nepotrebnima i ovakvima i onakvima, dokaz su da ipak još uvijek postoji kategorija onih kojima je STALO. Koji nisu ravnodušni prema radnjama koje su odvijaju u Gradu. Da ne odmahuju rukom uz rezignirani apriorni stav "da ne mogu napraviti ništa". S druge strane, njihove reakcije su pokazatelji: nepovjerenja prema institucijama koje bi trebale štititi Grad i građane, kao i jednog talačkog položaja građana i Grada u sustavu upravljanja zajednicom.

Snimanje jednog ovako ogromnog produkcijskog filmskog spektakla ukazalo je na niz propusta koje bi trebalo pod hitno rješavati, pa i u sklopu strategije razvoja sve potentnijeg načina privređivanja koje nam se omogućuje, ne zato jer smo puno pametni i sposobni, nego ponovno zato jer živimo u Gradu kakvoga su nam izgradile generacije prije nas.

Dubrovnik je postao zvučno ime u filmskoj industriji i pokrenuti kotač neće se tek tako zaustaviti.

Robin Hood se trebao dogoditi Dubrovniku, kako bi se ukazalo na to koliko smo nedorasli biti partneri najvećima – na vlastitom terenu. Čitav Grad je postao studio, oko setova su izrastala skladišta, manja, veća, odložni prostori za rekvizite, glavna dubrovačka ulica je prepolovljena, na sredini je postavljena ogromna scenografija koju bi, brojni, prije nekoliko godina smatrali nemogućom "instalacijom" na tom mjestu.

O nedopustivom pomicanju granica bez kojih sve u javnom prostoru postaje moguće i dopušteno, upozoravano je po prvi put prije dvije godine. Robin Hood nastavak je toga, a filmaši ni u jednom segmentu nisu za to krivi. Nacrte sa scenografijom i lokacijama na kojima bi snimali, oni su u Gradu pokazali na vrijeme, još lani, mjesecima prije početka snimanja. Dobili su dozvole i za njih je tu završila svaka priča. Platili su trgovcima zatvaranje butiga, vlasnicima stanova zatvaranje prozora, ulica, "ometanje" u poslovanju i sl. Platili su i parking mjesta "Sanitatu", po kuloarima se može čuti i kako su uplatili humanitarne priloge različitim ustanovama u gradu, platili su brojne statiste i zaposlenike, među kojima je bilo najviše domaćih ljudi, rad na takvoj produkciji veliko je iskustvo našim kreativcima iz iste profesije. I sve je to ok, u filozofiji, ponekad nedopustivo lake pomirljivosti sa svime što se događa oko nas, kada se naslušamo: kako se sada u gradu ništa i tako ne događa, kako je sve što je postavljeno i zagrađeno u prostoru, tek privremeno, kako se možemo i malo strpiti etc.,etc. I, naravno, kako sve to smeta samo njorgetalima, njorgavcima, ne znam kako bješe....  

Ali, činjenica JEST da u Gradu ne postoje jasno postavljena pravila i da filmaši posve iskreno, kad nam laskaju kako je Dubrovnik predivan, prekrasan, jedinstven etc.etc., kažu i kako su ga odabrali jer im ovdje nisu postavljeni strogi uvjeti i zabrane kao u ostalim gradovima. Lijepo to sroče kroz rečenicu – kako ih je Dubrovnik primio široko otvorenih ruku.

Filmašima treba otvarati vrata da dolaze i snimaju u gradu. Nije sporno. No, ne na način da im se Grad ustupa kao da je nečija privatna prćija, bez jasno postavljenih pravila koja će biti javno obznanjena, pa i prihvaćena od građana. Svi građani imaju pravo znati detalje pod kojima se nešto ugovara u javnom prostoru Grada. Imaju pravo, primjerice, na vrijeme saznati koliko će im parking mjesta biti "oduzeto" na ionako skučenom prostoru za parkiranje oko Grada, te kako se planiraju u tim danima riješiti njihova parkirališna mjesta, koja su uredno platili za cijeli mjesec. Ovoga puta, žalili su nam se stanovnici u povijesnoj jezgri, kako ih nitko nijednom nije obavijestio o zatvaranju određenih lokacija za parkiranje. I? Nikome ništa. To je način ignoriranja građana i njihovih prava.

Kad postoje jasno postavljena pravila, onda je malo prostora za muljanje, lov u magli, reketarenje, spiniranje, improvizaciju. Malo je prostora za samovolju pojedinca. Kad postoje jasno postavljena pravila onda te stranci, u tebe doma, respektiraju onako kako treba. Kad postoje jasno postavljena pravila, onda si u prilici sačuvati vlastito dostojanstvo i samopoštovanje.

Kad ne postoje nikakva postavljena pravila onda si u sebe doma sluga, sitni žicar. U bogatome gradu, bez jasno postavljenih pravila, htjeli-ne htjeli, građani postaju siromašni ljudi. Oduzima im se plemstvo duha, a u arhitekturi koja oduzima dah, hodaju ruine.


KOMENTARI / Komentiraj
   
   

macy 26.03.17 u 18:20
A tebi Ljulji odmah pod hitno poslati Miketića.

   

Dubrovnik-Ljilja 26.03.17 u 18:06
Tko sve to dozvoljava, ne voli Grad. Dubrovnik nije filmski studio. Rizik je ogroman da se pali po Gradu i oko Grada. Ovo je vise nego strasno. Treba otvoriti Ured Unesca na samom Stradunu, da se prate sv akoristenja Grada.

   

Dubrovnik-Ljilja 26.03.17 u 18:06
Tko sve to dozvoljava, ne voli Grad. Dubrovnik nije filmski studio. Rizik je ogroman da se pali po Gradu i oko Grada. Ovo je vise nego strasno. Treba otvoriti Ured Unesca na samom Stradunu, da se prate sv akoristenja Grada.

Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne


Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne


 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija