PUT OKO SVIJETA
18.02.2017 u 09:10

PUTOPIS: Iako imaju samo jedan disco i kino dvoranu Sejšelima ne treba ništa više

Priča počinje krajem studenog. Sjedim u uredu, u Zagrebu je hladno i sivo, printam neke papire i razgovaram s prijateljicom na mobitel. Ona surfa internetom ili je netom prije surfala i pita me što mislim o Sejšelima. Ima neka super ponuda preko agencije, ide se krajem siječnja, 9 dana, uključeni su let i smještaj s doručkom... Uzet ćemo na rate, ma ne moramo ni jesti tamo, idemo? Idemo.

Napisala: Pavla Miličić


komentara  0

Avion slijeće na Mahe (najveći od 115 otoka) na kojem je i glavni grad Victoria. Nas tri nosimo jakne preko ruke, temperatura je 30 stupnjeva, posvuda su ventilatori, u putovnicu nam lupaju pečat u obliku Coco de mer - po slikama možete vidjeti zašto sam već u tom trenutku znala da će ovo putovanje zaista biti osebujno. Muški i ženski plodovi coco de mera podsjećaju na muške i ženske spolne organe, pa ga s razlogom zovu plodom Adama i Eve. Danas su palme i njeni plodovi zaštićena vrsta, a ako se pokuša prenijeti plod bez certifikata, odlazak u zatvor je garantiran.

 

Naš hotel je smješten u Beau Vallonu, predivnom velikom pješčanom zaljevu u kojem su još i hoteli Le Meridien, Savoy, Hilton te nekoliko restorana i barova s lokalnom kuhinjom i najboljim koktelima na svijetu. Ulazak u sve resorte je dopušten, a naš favorit je Hilton.

Bungalovi su od prirodnih lokalnih materijala, terasa bara je na stijenama s pogledom na more, hrana je odlična i cijene su dosta pristupačne. Ipak, Boat house, lokalni restoran na plaži nas je oduševio. Kreolska kuhinja se servira u sredini restorana na staroj drvenoj brodici, za oko 200 kn jedeš sve što želiš. Curry s kokosom, tuna, mango salata, red snapper (riba koju izuzetno cijene), razni prilozi  i za kraj pečene banane i coconut nougat na kojeg ne mogu prestati misliti. To je desert od svježe ribanog kokosa i jednostavno je najbolji desert kojeg sam ikad probala.

Vrijedi probati i Takamaka rum, proizvodi se na otoku, od ananasa i kokosa, bijeli, tamni i ne znam koji je bolji.
Iako je turizam najvažnija gospodarska grana, na plažama nikad nema previše ljudi. Otoci su još uvijek netaknuti, zakon ne dopušta gradnju u moru, ali ni na planinama. Glavna atrakcija na Sejšelima je priroda. Tirkizno more, palme, bijeli pijesak, granitne stijene, biljke i životinje koje nikada nisam vidjela. Posvuda su šarene ptičice, velike žuto-plave ribe koje nesmetano plivaju među ljudima, divovske kornjače, leteće ribe koje vidiš s broda. Bezbrižno, prekrasno, bajkovito, savršeno.

Svaka plaža je posebno lijepa, ali nikada neću zaboraviti Anse Major do koje se dođe šetnjom kroz nacionalni park.
Uspjele smo vidjeti cijeli otok Mahe. Za neku pristupačnu cijenu vozač nas je cijeli dan vodio u razgled otoka.

Plantaža čaja, nacionalni park, skrivene plaže, tržnica u Victoriji, Craft Village s lokalnim proizvodima i zaista vrijedi otići u razgledavanje s lokalcem jer su najbolje priče iz prve ruke.

Uz Mahe, posjetile smo i otok La Digue. Najbolji način kretanja po otoku jest bicikl jer većina cesta nije popločena. Maleni otočić je vjerojatno najviše fotografiran na svijetu. Tu su snimane reklame za Raffaelo, razna alkoholna pića, ali i nekoliko filmova. Ovdje žive vrlo rijetke ptice, priroda je zaista netaknuta. Tu su plantaže vanilije i kokosa, plaže štite koraljni grebeni, a po bijelom pijesku je položen ružičasti granit.

Iako smo mislile da ćemo cijele dane samo ležati na plaži, jednostavno moraš istražiti sve ljepote Sejšela. Sejšeli su puno više od samo plaža, iako imaju samo jedan disco club i samo jednu kino dvoranu, uz ovakvu prirodu i kuhinju ni ne treba im više.

 


KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne
putopis_rim01
PUT OKO SVIJETA
0      07|04|18 u 09:54
PUTOPIS: Uskrs u Rimu - nezaboravna molitva s 10 tisuća ljudi
prizren_naslovna
PUT OKO SVIJETA
0      31|03|18 u 17:28
PUTOPIS: Idila je samo albansko ime koje se ne odražava na niti jedan segment života na Kosovu
putopis_ludo_more_naslovna
PUT OKO SVIJETA
0      17|03|18 u 17:58
PUTOPIS: "Ludo more" na Kubi
nasloovna_putopis_tanzanija
PUT OKO SVIJETA
0      10|02|18 u 13:03
PUTOPIS: Nakon Afrike nisam ista - HAKUNA MATATA mi i dalje odzvanja u ušima
putopis_juzna_afrika_naslovna
PUT OKO SVIJETA
0      04|02|18 u 09:03
PUTOPIS NIVES FRANIČEVIĆ: Na stazi sv. Vlaha u Južnoj Africi


Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne


 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija