PUT OKO SVIJETA
14.01.2017 u 08:04

PUTOPIS IZ ATENE: Grci su isti k'o i mi, "kise" cijeli dan po kafićima....

Modna dizajnerica Tena Filičić nije pogriješila kada je otputovala za Atenu, tamo joj je svaki dan bio neko novo iznenađenje, tim više, što nije imala prevelikih očekivanja. Što je najviše dojmilo, što bi svakako trebalo probati od njihovih specijaliteta, po čemu su nam Grci slični, pročitajte u putopisu kojega je Tena pripremila za dubrovniknet.hr.


komentara  1

“Cabin crew, seats for landing”, čvor u želucu lagano popusta pred panoramskim prizorom Atene iz zraka. Smještena na preko 10 brda uz more, načičkana metropola je dom skoro pola cjelokupne grčke populacije i već na prvi pogled impresionira krajolikom i prostranstvom.

Jedna od prvih stvari koje ćete primjetiti odmah po dolasku je da su im svi taxiji žuti i za naše pojmove jako jeftini. Vožnja od aerodroma do hotela u centru, primjera radi, ima fiksnu cijenu od 38 eura i traje 40-ak minuta, taksimetar otkuca 28.

Druga stvar, koja će vas doslovno "ubosti" u oči čim uđete u grad, je nevjerojatna količina grafita: ne zanimljive ulične umjetnosti na za to predviđenim mjestima, već najobičnijih žvrljotina na doslovno svakoj zgradi, čak i u užem centru. Atena nije toliko šporak grad, koliko ostavlja takav dojam zbog silnih grafita, beskućnika i uništenih i spaljenih zgrada u skoro svakoj ulici. Izuzetak je jedino bogataška četvrt Kolonaki, koju treba spomenuti i po pitanju vrhnuskog spoja neoklasicističke i moderne izgradnje, pravi raj za ljubitelje arhitekture.

Dok šetate Kolonakiem, nemojte propustiti posjetiti Benaki muzej čija bogata, nekad privatna, kolekcija rezimira cijelu povijest umjetnosti Grčke, od antičkog doba, preko okupacije Turaka i oslobodjenja od istih pod njemačkom krunom, pa do samostalnosti. Nisam slučajno nabrojala ove periode, Atena je grad prepun kontrasta u kojem su se spojile civilizacije.

Najbolji primjer tog spoja je upravo Akropola i sve oko nje. Na vrhu brda nalaze se helenistički hramovi posvećeni Ateni, ispod brda su grčka agora, te agora i amfiteatar iz doba Rima, cijelo brdo je omeđeno zidom koji su izgradili Turci, a u blizini je i centar turske Atene Monastiraki trg sa bazaarom koji i danas radi kao ‘flee market’.

Sve od nabrojanog je ‘must see’ uz dodatak muzeja Akropole u kojem možete vidjeti originalne karijatide, ukrasni reljef krova Parthenona i mnoge druge skulpture i blaga nađena u iskopinama (sve naravno popraćeno pričama iz mitologije).

Grci su, naravno, najponosniji na antičko doba, a imaju poštovanja i prema Othu I od Bavarije, za čije vladavine je izgraden veći dio neoklasicističke Atene, u koji spada i zgrada parlamenta, nekadašnja kraljevska palača. Ispred nje možete vidjeti smjenu počasne straže, sličnu onoj u Londonu samo po ideji. Obučeni u tradicionalnu grčku vojnu obleku, počasna straža otpleše graciozni vojni balet (ovo citiram grčki vodič) prije nego što stupi na mjesto. Zanimljivo je spomenuti da dok smijenjena straža odlazi ulicom, svi muškarci Grci zastanu u mjestu na kojem su se našli dok prođu.

Grci su posebno alergični na Turke, iako piju njihovu kavu, koju zovu grčka kava i ni slučajno turska. U blizini Monastiraki trga, s pogledom na grčku agoru i Akropolu nalazi se Adrianou šetnica prepuna restorana i barova. Za koji god se odlučili, nećete pogriješiti, hrana u Grčkoj je savršena, a cijene niske bez obzira na lokaciju. Obavezno probajte gyros (slično kebabu, samo bolje jer se služi s tzatzikijem i pomfritom) i souvlaki (ražnjić koji se također služi s tzatzikijem i pita kruhom). Svi lokali su uvijek puni, jer su Grci društvena nacija, nalik nama, koja po cijeli dan kisi po kafićima, što doprinosi generalno veseloj atmosferi grada.

Trudila sam se pisati kratko i konkretno, ali Atena nije grad koji ćete lako opisati u par redaka. Pošla sam bez prevelikih očekivanja i iznenadila sam se iznova svaki dan, ovaj grad vrijedilo je vidjeti.


KOMENTARI / Komentiraj
   
   

Dubrovnik-Ljilja 16.01.17 u 01:55
Lijepo napisano. I lijepe slike. U Grckoj ima puno nezaposlenosti i mozda su zbog toga kafici puni. Iako su jako drustveni i neposredni. Imala bih smao jednu ispravku za market - pise se Flea market. Mozd aj ebila samo stamparska greska. Hvala za clanak i slike.

Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne
putopis_rim01
PUT OKO SVIJETA
0      07|04|18 u 09:54
PUTOPIS: Uskrs u Rimu - nezaboravna molitva s 10 tisuća ljudi
prizren_naslovna
PUT OKO SVIJETA
0      31|03|18 u 17:28
PUTOPIS: Idila je samo albansko ime koje se ne odražava na niti jedan segment života na Kosovu
putopis_ludo_more_naslovna
PUT OKO SVIJETA
0      17|03|18 u 17:58
PUTOPIS: "Ludo more" na Kubi
nasloovna_putopis_tanzanija
PUT OKO SVIJETA
0      10|02|18 u 13:03
PUTOPIS: Nakon Afrike nisam ista - HAKUNA MATATA mi i dalje odzvanja u ušima
putopis_juzna_afrika_naslovna
PUT OKO SVIJETA
0      04|02|18 u 09:03
PUTOPIS NIVES FRANIČEVIĆ: Na stazi sv. Vlaha u Južnoj Africi


Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne


 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija