PUT OKO SVIJETA
24.12.2016 u 09:27

PUTOPIS: Bali me oduševio ljepotom prirode i opuštenošću svojih stanovnka

Bali mi se toliko svidio da sam odmah pomislila kako ću se u ovu otočnu državu sigurno barem još jednom vratiti. Oduševljena sam prirodom, hranom, klimom i ljudima koji su sretni i opušteni i za razliku od nas zapadnjaka potpuno neopterećeni materijalnim brigama. Njima je najvažniji mir i ljepota koju traže i stvaraju u stvarima koje ih okružuju.

Napisala: Maja Čupić


komentara  0

Putovali smo avionom iz Zagreba preko Katara, a povratna karta došla nas je 600 eura. Let traje nekih 16 sati, s tranzitom oko 20-ak, ali je ipak najduži dio puta onaj od Dubrovnika do Zagreba i obrnuto. Na polasku smo krenuli cijeli jedan dan prije, zbog mogućnosti da nas na Čilipima zaustavi bura.

Kad smo se iskrcali nakon dugog leta na aerodromu na Baliju u dugim rukavima i čizmama oblio nas je val vrućine. Iako smo kapute ostavili kod prijateljice u Zagrebu, nismo očekivali baš ovakav toplinski udar. Vlažna 33 stupnja su nas iznenadila, a na Baliju je tako tijekom cijele godine, pa i za kišnih razdoblja. Kratke majice, hlače, kupaći i japanke je sve šta vam tamo treba.

Bali ima oko 4 milijuna stanovnika, a veličine je oko dvije i pol Istre. Većina stanovništva po vjeroispovjesti su hinduisti, što je rijetkost u pretežno muslimanskoj Indoneziji, koju nastanjuje oko 270 milijuna ljudi. Njihove su obitelji bile mnogobrojne, a od 1975. godine im zakon ograničava potomstvo na dvoje, maksimalno troje djece.

Muškarci su obućeni u haljetke i imaju specifično vezane kapice na glavi, a poseban doživljaj je bio prisustvovati njihovoj ceremoniji kroz grad u kojoj slave plodnost.

Prva tri dana proveli smo na jugu Balija.To je uobičajeno turističko središte s kilometarskim pješčanim plažama i resortima. Njihove plaže su ogromne, a plićak se proteže oko 100 metara prema pučini. Plivati je drugačije nego u našem moru radi jakih struja i valova. Sam jug je dosta turistički što mi nije bilo baš jako zanimljivo jer kroz takve turističke centre ne možeš upoznati zemlju ni ljude i ni njihove običaje, a to je prvenstveni razlog zbog kojeg putujem. Iako je ovo bilo poslovno putovanje ipak sam uspjela spojiti korisno s ugodnim.

Slijedeća tri dana proveli smo na otocima Gili, udaljenim 3 sata brzim brodom od Balija. Tu se turizam počeo razvijati tek nakon terorističkog napada na Bali prije nekih 15 godina. Riječ je o otoku dugom svega sedam kilometara na kojemu rastu samo kokosi jer je otok potpuno pješčan i jako nizak i pri dubini tla od pola metra je ocean.

Pije turista tu su živjeli samo komarci i bili su leglo malarije, koje danas navodno tu više nema. Za doći do otoka Gili možete izabrati brodove za koje karta košta od 100 do 400 kuna. Najskuplji su najsigurniji, iako kod nas sigurno ne bi prošli nikave standarde. Prije samo par mjeseci jedan brod se potopio i dosta turista je poginulo radi prekrcanosti broda i nedovoljno opreme pa nismo riskirali sa jeftinim brodovima. Vjerojatno zbog nedavne tragedije, na polasku su nam objašnjavali sigurnosne mjere i pokazivali pojase na spašavanje a vrhunac je bio kada  su nam rekli: "a pogledajte, imamo i kompas!"

Na otocima Gili nema asfalta, nema auta. Sav promet odvija se pješke, biciklama ili konjima. Kako na otoku rastu samo kokosi sve drugo se uvozi. Resorte uglavnom vode stranci pa smo tako upoznali i Normu iz Australije. Ona je prije 15 godina tu sagradila kuću za odmor u koju  je dolazila s prijateljima. Kad je shvatila da svi stalno žele doći u njezinu kuću sagradila je resort. I usprkos tom nesrazmjeru luksuznih resorta po cijelom otoku i jako skromnih naselja u kojima živi lokalno stanovništvo, oni nisu ni zavidni ni zajedljivi. Mi ne možemo shvatiti tu njihovu mirnoću i zadovoljstvo.

Na primjer u jednom kafiću radi 15 domaćih ljudi, a kad donose narudžbu, redovito nešto zaborave, zbune se, ali se oko toga ne uzbuđuju. Nigdje ne žure i sve rade polako uz osmijeh. Naša zapadnjačka logika ovdje ne pali.
Norma mi je ispričala kako je gradnja resorta na Giliju bila prava avantura. Lokalci će sve napraviti, kako ona kaže da udovolje. Pa ako trebaju napraviti zid ona ih pita da li je napravljen, a oni kažu da je. Kad ih ona pita kada oni se nasmiju i odgovore - sutra!

Najveći moto je polako, polako i oni zaista tako i žive. Krađa i kriminal na Baliju gotovo da ne postoje. Na otocima Gili nema ni policije. Iako su njihove plaće iznimno niske i u prosjeku iznose oko 500 kuna, a smještaj u prosječnom hotelu stoji 40 eura po noći. U dobrim restoranima cijena odličnog ručka iznosi 40 do 50 kuna.

Ono što mi je stvarno bilo naporno je cjenjkanje za svaku sitnicu. Ništa ne možete kupiti na prvu cijenu. To je u njih tradicija da se cjenka za sve. Samo malo bolji butici imaju izvješene cijene, ostali nemaju uopće.

Kupaonice su svugdje smještene u vrtu, znači kompletno kupatilo s tušem i wc školjkom i vrtom sa zelenilom i stablom banane pod vedrim nebom ograđene samo zidom. Na prvu izgleda čudno, ali je praktično zbog visokih temperatura i mogućih neugodnih mirisa.

Kad smo mještane pitali ima li u njih morskih pasa, rekli su nam sa smješkom: "Da, da, bijeli morski psi tu su malo naprijed, nisu opasni možete roniti s njima". Ipak nije mi se učinila privlačna ideja. Komaraca ima jako puno, ali imate u svakom restoranu i sobama tekućinu za sprejanje, a zanimljivo je bilo ugledat i malog krokodila metar od mene dok sam se sunčala.

Na otocima Gili su prekrasne vodene ljuljačke postavljene u oceanima kao i ležaljke postavljene u plićaku. Nema nigdje plastičnog namještaja, sve je šareno, drveno i jako lijepo. Nažalost, kako love ribu dinamitom razlome koralje koji se tamo nalaze pa za vrijeme oseke te komade koralja pokupe s plaže i onda prave od njih razne ukrase. Razlika plime i oseke je ogromna, 30-40 metara u dalj. Pa tako uvečer sjednete na večeru u restoran udaljen 30 metara od mora, a do kraja večere noge su vam u plićaku.

Nakon Gilija krenuli smo u Ubud, grad poznat kao centar joge smješten u središtu Balija. Grad je prepun hinduističkih hramova, rižinih polja, šume majmuna smještene u središtu grada i najbolje mjesto na kojem možete osjetiti duh Balija.

Joga centri su posebno lijepi jer vježbanje s pogledom na rižina polja u otvorenim prostorima sagrađenim od bambusa zaista je poseban doživljaj. Stanovnici su jako vezani uz prirodu, a hrana je uglavnom vegetarijanska. Može se naći i meso, ali riba i raznoliko voće i povrće i njihov kulinarski dar omogućava vam uživanje u zaista odličnim jelima.

Na Baliju su za turiste jako popularni satovi kuhanja, a tamo tek shvatite da to nikako ne možete skuhati kući jer većinu tih namirnica mi nemamo. Na Baliju možete popiti i najskuplju kavu na svijetu popularnog naziva Kopi luwak, koja se dobije kada mačke pojedu sirove i rijetke bobice kave.

Nakon što pojedu plodove i probave njihov mesnati dio koji podsjeća na trešnje, koštice izbacuju u izmetu. Unutarnji dio zrnaca kave ne probavlja se u potpunosti, a vjeruje se kako enzimi u želucu ovih životinja daju okus kavi. Ipak mi nije zvučalo toliko privlačno da probam nakon šta sam čula proces nastajanja kave.

Zanimljiv je bio i posjet šumi majmuna u Ubudu gdje je obješeno upozorenje da čuvate stvari od krađe majmuna. I zaista na svakom koraku su izgrižene naočale, japanke, maske od mobitela. Ako vam majmun uzme primjerice naočale nećete ih tako lako uzeti natrag bez da mi date nešto za zamjenu, ipak ste dosli na njegov teritorij.

Bali me je zaista oduševio. Osim vježbanja joge i uživanja u izvrsnoj hrani i klimi, mir i opuštenost njegovih stanovnika podsjeti vas na prave vrijednostima života, koje svi u užurbanosti svakodnevnice često zaboravimo. Putovanja nas obogaćuju i šire horizonte, a Bali je mjesto na koje ću se, nadam se, ponovo vratiti!


KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne


Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne


 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija