U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
15.12.2016 u 09:09

VAŠE JE NAŠE, A MOJE JE MOJE....
POMOZIMO BOGATE I BAHATE: Zašto bi građani Dubrovnika financirali privatnog investitora na Srđu?

Sedma je godina otkako se traže odgovori na pitanja – koliko od predviđenih više stotina milijuna kuna potrebnih za infrastrukturno opremanje Srđa i Bosanke, kao nekretninskog projekta privatnog investitora – otpada na Grad Dubrovnik, koliko na hrvatske državne tvrtke i koliko će u tome sudjelovati Razvoj golf?

Napisao: Luko BRAILO


komentara  16

Kontradiktorne izjave direktora dubrovačkog Vodovoda Valentina Dujmovića i prokurista Razvoj golfa Ivana Kusalića, nakon presice čelnika Udruge „Srđ je naš“, o plaćanjima troškova infrastrukture za glasoviti , za glasoviti 'golfograd' na Srđu i Bosanci još su jednom aktualizirali to i povezana pitanja. Nadigravanje s tim problemima, odnosno ignoriranje gradske vlasti prema vlastitim (su)građanima s jedne, te višegodišnji bahati investitorski odnos spram ovdašnje i šire javnosti s druge strane, traje od sredine studenoga 2009. godine.

Tada j u gradskoj Vijećnici bučno i razmetljivo prvi put službeno predstavljen projekt Golf parka Dubrovnik (GPD) koji je onda procijenjen na 6,5 milijarda kuna. U nedostajuću infrastrukturu na Srđu i Bosanci „trebalo bi investirati oko 640 milijuna kuna“, istaknuto je tom prigodom. Ni tada, a niti u proteklih sedam godina ovdašnjoj i široj javnosti nije na jasan i razumljiv način kazano – koliko od tih silnih stotina milijuna potrebnih za infrastrukturno opremanje Srđa i Bosanke, kao nekretninskog projekta privatnog investitora – otpada na Grad Dubrovnik (i njegove komunalne tvrtke, poput Vodovoda), koliko na hrvatske državne tvrtke (Hrvatske ceste, HEP…) , i s kolikim će udjelom u svemu tome sudjelovati Razvoj golf?

Kako su ta pitanje opravdano intrigirala dubrovačku i širu javnost, a troškovno-infrastrukturna jednadžba i dalje nosi mnoštvo nepoznanica, kratko ćemo se podsjetiti siječnja 2013. godine. Tada je, tijekom predstavljanja Studije o utjecaju na okoliš GPD-a prokurist Razvoj golfa¸Kusalić u dvorani kina Sloboda izrijekom obećao kako će „investitor pokriti troškove gradnje nedostajuće infrastrukture“. On to tvrdi i u prošlotjednom priopćenju (od 9. prosinca) ističući, među ostalim, kako „nije točno da će građani Grada Dubrovnika na bilo koji način platiti izgradnju infrastrukture za potrebe projekta GPD“.

Budući su proteklih godina prokurist Kusalić, jednako kao i njegova šefica Maja Brinar Frenkel, znali reći „projekt ide dalje, bez obzira na brojne zapreke“ da bi zatim ispostavljali 'zahtjeve' raznih vrsta njihovu omiljenom golfonačelniku Andru Vlahušiću, pitanje je – može li se tek tako još jednom povjerovati Razvoj golfu (RG)?

Naime, ta tvrtka najavljuje kako na prilikom ishođenja dozvola na gradnju platiti komunalni doprinos Gradu Dubrovniku od oko 210 milijuna kuna. To je, napominju u RG-u, jedan od najviših iznosa komunalnog doprinosa koji bi bilo koji privatni investitor trebao uplatiti u Hrvatskoj.

Kusaliću i Razvoj golfu, međutim, ne idu u prilog 'neki' službeni podaci tvrtke koju zastupa, kao i izjave njegovih najbližih suradnika u vezi s financiranjem troškova infrastrukture za GPD. Tako se u Studiji o utjecaju na okoliš GPD-a, čije rješenje o donošenju ide u novi postupak ali je u RG-u i dalje drže „relevantnim dokumentom“, na stranici 366. (prilažemo tablicu) u Troškovniku ulaganja navodi kako se cijeli zahvat procjenjuje na 8,47 milijarda kuna. Od toga na infrastrukturu (vodoopskrba, zaštita od oborinskih voda, sustav za napajanje vodom, ekološki sustavi, odvodnja, elektroopskrba, telekomunikacije, prometnice i dr.) otpada 530,143.500 kuna!

U toj se tablici (vidi galeriju) također napominje kako će u „u financiranju troškova izgradnje infrastrukture Športsko-rekreacijski centar (ŠRC, odnosno Golf park Dubrovnik)  sudjelovati s 411,178.300 kuna, odnosno 77,55 posto. Preostalih 118.965.200 kuna (ili 22,45 posto) sufinancirat će Grad Dubrovnik iz ostvarenog komunalnog doprinosa koji se namjenski mora utrošiti za komunalnu infrastrukturu na području na kojemu je ostvaren“.

Pitanje glasi: kako to da u „relevantnom dokumentu“ Razvoj golfa stoji da će Grad Dubrovnik sufinancirati troškove izgradnje infrastrukture sa 118,965.200, dok u priopćenju odaslanom javnosti ta ista tvrtka tvrdi kako će temeljem komunalnog doprinosa RG Gradu Dubrovniku „uplatiti oko 210 milijuna kuna“.

Možda je u investitorskom svijetu Maje Brinar Frenkel i njezinih suradnika razlika od 90-tak milijuna kuna manje važna, ali i 'najbogatijem gradu u Hrvatskoj' bi toliko sredstava dobro došlo za rješavanje gorućih gradskih komunalnih problema poput, primjerice, dotrajalog kanalizacijskog ispusta podno Petke.

Nadalje, u Razvoj golfu žale što se odbijaju njihove ideje da se „na transparentan način omogući izgradnja infrastrukture za potrebe projekta, iz sredstava investitora“ - što bi se potom 'prebilo' s komunalnim doprinosom kada on dospije. Pritom se pozornost javnosti pokušava prebaciti na tzv. prebijanje komunalnog doprinosa ali se, namjerno ili ne, zaboravljaju još 'neke važne istine'.

Podsjećamo stoga na svibanjski nastupni istup voditelja projekta GPD-a Lea Penovića Dubrovačkom vjesniku.
On je tada, uz ostalo, kazao da se obnova tvrđave Imperial može početi odvijati tek kada Grad Dubrovnik „ispuni neke preduvjete“. Ti preduvjeti se odnose na projektiranje i izgradnju pristupne ceste, zacjevljenje hidrotehničkog tunela i izgradnju pročistača za fekalnu odvodnju na platoima Srđa i Bosanke. Koliko košta ostvarenje rečenih 'preduvjeta' g. Penović nije specificirao, ali je znano da za infrastrukturno opremanje GPD-a golfonačelnik Vlahušić u idućoj godini planira izdvajanje od 25 milijuna kuna.

Jednako tako voditelj projekta GPD-a nije pobliže razložio ni problem financiranja tzv. izmještanja odašiljača na Srđu što košta, pokazuju procjene državne tvrtke 'Odašiljači i veze – OIV' oko 80 milijuna kuna. Na izravno pitanje može li Razvoj golf početi radove bez da se prethodno napravi traženo zacjevljenje tunela na Srđu kojim se doprema pitka voda za Grad Dubrovnik g. Penović je odgovorio:“Ne možemo! Zacjevljenje tunela je obveza Grada Dubrovnika, odnosno komunalnog društva koje upravlja vodovodom u skladu s planskom dokumentacijom i zakonom“. Na potezu je, dakle, Vlahušićeva desna ruka u liku direktora Vodovoda Valentina Dujmovića koji već mjesecima dubrovačkim novinarima nije precizno odgovorio na pitanje kako priskrbiti najmanje 12 milijuna kuna i kako teku radovi na zacjevljenju tunela na Srđu.

Mogu, dakle, u Razvoj golfu žaliti do mile volje što ih se tobože ne razumije, ali bahato se spram Dubrovnika ponašaju od 2009. godine. Problem je, međutim, u gradskoj vlasti koja na pobrojene i slične dvojbe mora dati jasne i nedvosmislene odgovore. U protivnom, ostaju pitanja – koliko će javnog novca otići za infrastrukturno opremanje privatnog nekretninskog projekta na Srđu i Bosanci; te zašto Vlahušić, Dujmović... i ostali gradski 'posvećenici' modele plaćanja tih troškova za GPD i dalje skrivaju od dubrovačke i šire javnosti?


KOMENTARI / Komentiraj
   
   

u

   

Alamaka 15.12.16 u 18:09
Cesta nikad nije bila sporna. Mogla se odavno napraviti i prije projekta golf- apartmani.

   

mojgrad 15.12.16 u 15:32
hahahah ovdje sve sami stručnjaci......ma po vam ne bi ni struje ni vode imali...kakve ceste.....išli bi na magarcima.....:P

   

Alamaka 15.12.16 u 14:58
LORKO.DU ne zdipi o onome o ćemu nemaš pojma. Za šetnice ne treba infrastruktura.Imaš i sad šetnicu na Srđu. Zacjevljenje cijevi za pročistač nije potrebno jer cijev ne pušta ali zbog silnih pesticida koji bi se slijevali, ako bi se golf park napravi, struka zahtjeva dodatno osiguranje zaštite pitke vode.

   

tufina 15.12.16 u 14:13
Sirota "gđa" Maja,mislila je da su baš svi glupi,ali evo u nas ima i pametnih,osim Andra,Šuje i onih s njima i uz njih.Što ćemo!

   

DOBRI_ZUMBO 15.12.16 u 14:04
Lijepo je gđa. Maja to jednom opisala:"Pomozi sirotu na svoju sramotu."

   

tajan 15.12.16 u 13:52
cesta vidikovac-bosanka je ucrtana u GUP 2005 u paketu sa zonom bosanka 2 i golf srđemzona bosanka 2 je ukinuta a golf srđ je vraćen na početak odlukom upravog suda, ta cesta je prvenstveno ucrtana kao preduvjet za te projekte a interesi stanovnika bosanke su bili u drugom planu, kako stvari stoje od toga nema ništa, Andro i njegovi nikad nisu rekli pravu istinu kakve grad treba preuzet obaveze jedino je Andro lago ljude da radovi počinju 2014 pa u proljeće 2015 pa u jesen 2016

   

tufina 15.12.16 u 13:46
Činjenica da nam takva "investicija"uopće nije potrebna,a uz to je i jako štetna.pa koje to budale idu nešto radit na svoju štetu?Jasno je,političari koji gledaju svoju korist i baš ih briga za sve ostalo.Ne treba nama pročistač nego treba maknut GRABOVICU.Što za to ne nađete investitora?!

   

zumbo_je_moj_idol 15.12.16 u 11:19
i legendarni berači majčine dušice također , trebao ju je netko brati, neovisno o golfu

   

mojgrad 15.12.16 u 11:13
Zumbo je moj idol cesta je prvenstveno za sve građane Grada,naravno i za stanovnike Bosnake i za turiste koji u ogromnom broju posjećuju Srđ bilo to taxijem ili kombijima. Baš bi bilo super kad bi ti imao ovaku cestu do kuće gdje ti je glava u opsanosti svaki put kad sjedneš u auto. Pročišćivač, zacjevljenje tunela i cesta su stvari koje se svakako trebaju napravit kad tad, neovisno o golfu ;)

prethodna / 1 / 2 / sljedeća
Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne


Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne


 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija