PUT OKO SVIJETA
10.12.2016 u 10:05

PUTOPIS: Verona, grad vječne ljubavi

Iza Venecije, Verona je drugi grad po veličini u talijanskoj regiji zvanoj Veneto. U svijetu prepoznatljiva kao vječna turistička destinacija, prepuna kulturnih i umjetničkih vrijednosti, ali ju ipak najbolje prepoznajemo po najomiljenijim ljubavnicima, Romeu i Juliji. 

Napisala: Loreta Matić


komentara  0

Kroz grad teče rijeka Adige, koja je presjecana mnogim romantičnim mostovima, koji su u grad smješteni kao posebna umjetnička djela, te se na svakom osjećate "drukčije". Najpoznatiji od njih, a meni ujedno i najljepši je Ponte di Pietra, smješten u neposrednoj blizini samog centra, a opet dovoljno daleko da vam osigura predivan pogled i romantičan štih. 

U meni definitivno negdje duboko leži romantičarka, tako da je Verona bio donekle logičan izbor. Verona je cijele godine omiljena turistička destinacija, tako da sam naišla na gužve i u vrijeme mjeseca studenog. Moj prvi susret s Veronom uključuje odlazak u samo centar gdje me dočekala veličanstvena div- arena, savršeno očuvana još iz prvog stoljeća. Utjelovila je najveća imena glazbenih diva, a sama činjenica da i danas u njoj glazbenici izvode opere i koncerte bez mikrofona, govori o njoj kao jednoj od najposjećenijih kulturnih znamenitosti svijeta. Cijene za Arenu su poprilično visoke i redovi su duuugi, tako da se preporučuje kupovina unaprijed. Oko nje se pruža velika ulica Piazza Bra, glavno kretalište svih turista i stanovnika Verone na kojoj ujutro možete popiti kvalitetne šalice kave za cijenu od 3.50 eura i promatrati ljepote Verone.

Nakon Arene, kao i svi ostali turisti jedva sam čekala vidjeti Julijinu kuću, mjesto vječne ljubavi. Da biste pronašli Julijinu kuću tj. Casa di Julia, nije potrebno previše muke, nalazi se u samom središtu grada, te je potrebno samo slijediti more tustista koji ju žele vidjeti. Na samom ulazu nalaze se veliki zidovi ispunjeni ljubavnim porukama ljudi iz cijeloga svijeta, te zaključanim lokotima s imenima zaljubljenika, što je meni bio jako lijep prizor. Nakon par metara dočekuje vas Julijin kip, iznad kojeg se nalazi i njen balkon, preko kojeg je navodno Romeo ulazio u njenu sobu. Nije previsok, pa je čak i moguće. Povjerujmo.

Dva su vjerovanja vezana za sam njen kip i hvatanje njenih grudi. Prvo je, u slučaju da ženska osoba uhvati Julijine grudi, njene će se povećati za onaj broj kojeg zamisli. Drugo vjerovanje je da se Julijine grudi hvataju kako bi se ostvarila sreća u ljubavnom životu. Vjerujem više ovom drugom, jer prvo nije upalilo sudeći po meni, al ako upali, javim vam.

Da ne spominjemo samo ljubavnu priču, Verona sadrži i ostala predivna mjesta koja vrijedi obići, u slučaju da imate vremena, a ja sam imala, jer sam u Veroni provela 8 dana. Definitivno vrijedi podsjetiti baziliku posvećenu zaštitniku grada Verone, San Zenu. Nalazi se 10-ak minuta pješice od centra, te je okružena predivnim freskama i samom bazilikom, ujedno i zbirka umjetničkih djela.

U Veroni ćete pronaći mnogobrojne modne trgovine, po dosta visokim cijenama koje se nalaze u ulici Via Mazzini, te je jedno od omiljenih talijanskih odredišta, po čemu su Talijani i poznati kao veliki ljubitelji mode. Ja kao veliki ljubitelj hrane, probala sam u Italiji mnogobrojne njihove specijalitete od kojih izdvajam pizze sa mnogobrojnim dodacima i umacima, i koje su definitivno najbolje koje sam probala. Konjsko meso se izdvaja kao poseban specijalitet Verone, te se služi sa različitim vrstama umaka, toplo preporučam. Mnogobrojne domaće čokolade i sirevi od onih pikantnijih do blagih možete svugdje pronaći, iako mi se čine najbolji baš oni na tržnicama, svježi, koje možete odmah i probati. Cijene su dosta visoke, pa ćete za 100g čokolade morati izdvojiti i više od 5 eura. Verona je prava prijestolnica dobre hrane pa se spremite vratiti nazad i sa kojim kilogramom viška.

Moje omiljeno mjesto u Veroni je definitivno Torre dei Lamberti, toranj visok 83 metra, s kojeg se pruža jedan od najljepših pogleda na cijelu Veronu te sam u njemu baš istinski uživala.

Iako je Verona turistički grad i mene je ljepotom oborila s nogu, doživjela sam par začuđujućih situacija. Ukoliko ne pričate talijanski, naći ćete se u velikoj zbrci. Na glavnom kolodvoru niti jedan službenik ne priča engleski, te sam pri povratku iz Verone u Trst na kolodvoru u 6 ujutro pokušavala naći nekog tko prica talijanski kako bi mi objasnio s kojeg na koji vlak moram presjedati, jer mi je službenik koji prodaje karte vratio kartu i rekao ; solo italiano. Po Veroni ima popriličan broj različitih rasa, iznenadio me broj crnaca, koji su se tu naselili iza rata. Potrebno je biti oprezan po ulicama, jer su krađe česte. 

Sconto??? Moja prva asocijacija na Talijane je upravo njihovo traženje popusta. U Veroni ga nećete dobiti. Cijene su jasno određene, „service“ nije nigdje uključen te može doseć  i visokih 20 eura po osobi, što preporučam da provjerite prije sjedanja u restoran. Inače se cijene servisa kreću oko 1.50 eura, tj. 3 eura za konobara. Uspoređujući Veronu s Dubrovnikom, mnogo je skuplja. Ne možete naći kavu ispod 2 eura, ni pizzu ispod 10 eura. Servis se naknadno plaća, što se također razlikuje od Dubrovnika...

Ipak, Veronu bih preporučila kao romantičan odabir ukoliko se odlučite za lijepu Italiju, samo pripremite pokoju kunu više, pripremite se za povratak s kojim kilogramom viška, i da, naučite talijanski.


KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne
putopis_rim01
PUT OKO SVIJETA
0      07|04|18 u 09:54
PUTOPIS: Uskrs u Rimu - nezaboravna molitva s 10 tisuća ljudi
prizren_naslovna
PUT OKO SVIJETA
0      31|03|18 u 17:28
PUTOPIS: Idila je samo albansko ime koje se ne odražava na niti jedan segment života na Kosovu
putopis_ludo_more_naslovna
PUT OKO SVIJETA
0      17|03|18 u 17:58
PUTOPIS: "Ludo more" na Kubi
nasloovna_putopis_tanzanija
PUT OKO SVIJETA
0      10|02|18 u 13:03
PUTOPIS: Nakon Afrike nisam ista - HAKUNA MATATA mi i dalje odzvanja u ušima
putopis_juzna_afrika_naslovna
PUT OKO SVIJETA
0      04|02|18 u 09:03
PUTOPIS NIVES FRANIČEVIĆ: Na stazi sv. Vlaha u Južnoj Africi


Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne


 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija