U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
14.11.2016 u 16:17

OSVRT LUKA BRAILA: na što se Vlahušić požalio premijeru Plenkoviću?

Bez obzira na gradonačelnikovo 'špijavanje' oponentske mu grupacije premijeru, elementarna zadaća svake oporbe, tako i dubrovačke, jest suprostavljanje vlasti što podrazumijeva i moguće rušenje gradskog proračuna za 2017. godinu.


komentara  19

Nakon sastanka s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem (HDZ) dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić (HNS) rekao je novinarima kako je premijera upoznao i sa svojom pretpostavkom da će gradski vijećnici HDZ-a, zajedno s kolegama im iz Vićanova DDS-a i liste 'Srđ je Grad' rušiti proračun za 2017. godinu koji je težak 577 milijuna kuna.

Svi mogu odlučiti kako žele ići na izbore, a za mene će biti neobično što će HDZ vjerojatno srušiti proračun za 2017. godinu od 577 milijuna kuna. Rekao sam premijeru kako očekujem da će vijećnici HDZ-a, Dubrovačkog demokratskog sabora i liste Srđ je Grad rušiti proračun. Kako očekivati od građana da vas podrže ako vi, kako bi povećali sebi šanse na izborima za jedan posto, kažnjavate 45 tisuća ljudi, rekao je Vlahušić dodatno objašnjavajući svoju tužbalicu premijeru.

Gradonačelnikova izjava samo potvrđuje kako je on sa svojim uhljebnim zdrugom već debelo zagazio u predizborne pripreme. Istodobno gradskoj oporbi unaprijed zamjera što se bave smišljanjem planova o mogućem rušenju prijedloga njegova proračuna za iduću godinu. Pa to diže i na razinu 'špijavanja' premijeru jer će se tako, prema viđenju samozvanog kneza raguzinskog, 'kazniti' svih 45 tisuća građana Dubrovnika.

Vlahušićev motiv za takvim istupom tijekom radnog sastanka s predsjednikom Vlade nije uvjerljiv, niti je uobičajen, budući da je elementarna zadaća svake oporbe, tako i dubrovačke, suprostavljanje vlasti. To podrazumijeva i moguće rušenje njegova prijedloga gradskog proračuna za iduću godinu od strane naznačenih mu oporbenih grupacija u Gradskom vijeću, pri čemu su gradonačelnikove tirade o 'kažnjavanju' građana Dubrovnika tek nemušti retorički ukras.

Treba li od toga praviti dramu i dizati je na razinu problema s kojim bi se trebao baviti i predsjednik hrvatske Vlade? Nipošto, radi se o posve legitimnim oblicima političke borbe u demokratskom sustavu. Drugo je pak pitanje je li pretpostavljeno oporbeno rušenje proračuna od 577 milijuna kuna primjereno ili ne? O tome bi se dalo naširoko raspravljati, ali sve dok je i takva mogućnost zakonski dopuštena rušenje proračuna će se, iz ovih ili onih razloga, koristiti kao legalni oporbeni topuz u predstojećim proračunskim raspravama u lokalnom parlamentu.

No, to je problem kojim bi se ponajprije trebao baviti Vlahušić sa svojim suradnicima i pridruženim mu uhljebnim zdrugom. Jer, pretpostavljeni cilj oporbe je jasan: rušenje proračuna, prestanak mandata Gradskom vijeću i gradonačelniku i donošenje Odluke o privremenom financiranju do konstituiranja nove lokalne vlasti nakon dogodišnjih svibanjskih izbora. Ujedno se time aktualnom gradonačelniku zakonski legalno i politički legitimno izbija mogućnost korištenja proračunskih sredstava u predizborne svrhe u čemu se, valja to priznati, Vlahušić itekako izvještio tijekom proteklih godina.

U tome je srž Vlahušićeve žalopojke Plenkoviću, a ne u retoričkoj brizi za 'kažnjavanje' 45 tisuća građana Dubrovnika koje, usput, i dalje vodi i kani voditi pravomoćno osuđena osoba za zloporabu položaja i ovlasti.


Luko BRAILO
KOMENTARI / Komentiraj
   
   

pinorek 14.12.16 u 11:54
Samo jedna ispravka, ako se donese Odluka o privremenom financiranju, Vlahušićev mandat se nastavlja 3 mj. u kojem roku on mora predložiti novi proračun. Mandati prestaju i povjerenik dolazi samo ako se ne prihvati prijedlog proračuna niti Odluka o priv. fin.

   

tufina 17.11.16 u 14:23
Stvarno,DU TV se nemože od gada gledat koliko podilazi Vlahušiću,osuđenom kriminalcu.Njegov lik,djelo i glas izaziva stresove kod gledatelja.

   

Dubrovnik-Ljilja 17.11.16 u 13:29
Izmedju ostalog, pozalio se da mozda nece biti dovoljno kobasica. hahhahha

   

del.boy 17.11.16 u 12:35
glavno da hns dijeli sa osudjenim kriminalcima pocevsi od gradonacelnika pa vlasnika portala i teevizije koji imaju "lijep" dosije na mup-ovim stranicama (citaj pedofilija, zlouporaba polozaja, prijevara, droga ...) to su gradjani koji zasluzuju novce od gradjana dubrovnika??? dobri zumbo mi sve vise slici na vlasnika jedne od gore navedene firme!

   

DOBRI_ZUMBO 17.11.16 u 10:07
HDZ troši ogromna financijska sredstva građana na plaćanje ovakvih pamfleta uhljebljenih "novinara". Ne daj Bože da se, pored županijskoga, HDZ dočepa i gradskoga proračuna. Sve bi međusobno podijelili, a građani bi mogli zaboraviti na lagodan život kakav danas žive. Tko želi živjeti lošije u svome Gradu taj će dati svoj glas HDZ-u i "satelitima". Dakle, samo potpuni idioti.

   

tufina 17.11.16 u 08:13
Tako je IVICA,soldi iz proračuna se najviše trošu na Andra, njegovu promiđbu i njegove glupe i beskorisne ideje,znači,pare su uglavnom BAČENE!Najveći problem je HDZ i Franković koji sve to godinama podržavaju

   

ivica77 16.11.16 u 22:38
Neizglasavanjem predizbornog proračuna samo se može uštedjet i kasnije se ti novci (koji bi bili bačeni na predizbornu kampanju), mogu usmjeriti za važne Gradske projekte, na dobrobit svih stanovnika a ne samo uhljeba.

   

Dubrovnik-Ljilja 15.11.16 u 19:25
Bravo, Manjgura.

   

manjgura 15.11.16 u 11:19
sasvim je korektno neizglasati mu proračun za 2017. On će, kao malo dijete kad mu iz ruku dignete igračku, ali onu s kojom se ne smije igrat, kao što se gradonačelnik ne smije igrat s proračunom vlastitog grada, što ovaj konstantno čini, počet cvilit, zatim strašit penzionere s pokazima, sportske klubove sa sredstvima, ljude s plaćama i sl. jer ničega neće biti ako proračun padne, ništa neće postojat ako se ne izglasa, svijet će stati, prestat će se okretati, ako ne izglasamo proračun...ni Adventa ni Božića ovaj Grad nije ni čuo ni vidio prije kućica na Stradunu, djeca se nisu smijala, Grad se nije kitio, život nije postojao prije Andra Vlahušića, vizionara i umotvorca copy pastea s originalnom kulisom...Sve će biti, samo on neće imat igračku od 577 mil. kuna koju ni ne zaslužuje imat

   

manjgura 15.11.16 u 11:08
u iščekivanju Godota radnog imena pročistač otvorit će se predizborni park i rekreacijski centar lapadske nuncijate na Babin kuku...zasigurno gradonačelnik ima još koji ad hoc projekt u rukavu, ostalo je para nakon rebalansa zbog NEIZVRŠAVANJA osnovnog proračuna koji sad raste do 577 mil. bazirajući se na povećanjima cijena najma, ulaznica i sl koje će Grad ostvariti u sljedećoj godini...to je njegov modus operandi, nabildaj proračun verbalnim milijunskim izljevima povećanja istoga, uvaži svačije pa i oporbene amandmane bez ikakve stvarne želje da se izvrše, čovjek nije izvršio ni vlastite projekte , a kamoli tuđe...rebalans umjesto polovicom godine radi mjesec dana prije novog u kojem nema šanse da se izvedu projekti koje nabraja...i onda premijeru cmizdri ko kakva cvilidreta...nečuveno..

prethodna / 1 / 2 / sljedeća
Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne
luka_gruz_1
U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
10      14|09|17 u 12:29
GRUŠKI TERMINAL: Nova doza tursko - francuske bahatosti
kocijaski_sindrom
U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
1      30|07|17 u 09:31
TRI DESETLJEĆA PROBLEMA S TAKSISTIMA: od kočija do terora...
valentin dujmovic 1
U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
5      09|06|17 u 10:09
TO JE VALENTIN DUJMOVIĆ: nakon izgovorenih gadosti o HDZ-u, isprao usta i ishvalio ih kao najpoželjnijeg partnera HNS-u
LUKO MOZAIK
U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
3      07|06|17 u 09:39
Ima li uopće više ljevice u Gradu i Dubrovačko-neretvanskoj županiji?
frankovic dujmovic
U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
1      01|06|17 u 12:55
Franković i Dujmović pred konačnom odlukom


Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne


 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija