U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
29.10.2016 u 21:00

FOTO: Gospar Vinko Krampus – simbol Gradske kavane

Uz sjećanje na legendarnog direktora Gradske kavane Vinka Krampusa  Udruga za očuvanje tradicije dubrovačkog turizma „Dubrovački izlog“ dodijelila je i posebnu zahvalnicu Lovru Misiru u povodu pet desetljeća uspješnog poslovanja njegove turističke agencije.


komentara  0

Uvijek sam mislio da Gradska kavana mora biti središnje mjesto u Gradu gdje će ljudi rado navraćati, popit kavu, popričati i pročitati novine ili voditi poslovne razgovore, ali i biti pristojno posluženi… Bude i nezadovoljnih, bilo je i bit će problema, ali se valja truditi da gost uvijek pođe zadovoljan. Jer, takav gost je najbolji. On će ponovo doći, on će pričati da mu je u Dubrovniku bilo lijepo. Na to moramo paziti, jer smo u tim stvarima u zadnje vrijeme malo popustili. A ne bi smjeli… 

Tako je znao govoriti Vinko Krampus, legendarni dubrovački ugostitelj i dugogodišnji direktor Gradske kavane i Ribljeg restorana, čovjek koji je bitno obilježio dubrovački turizam prošlog stojeća. U sjećanje na njega, kao svojevrsnog simbola Gradske kavane Udruga za očuvanje tradicije dubrovačkog turizma „Dubrovački izlog“ u restoranu Mimoza predstavila je publikaciju posvećenu ugostiteljskom i društvenom djelovanju Vinka Krampusa. To je ujedno i jedanaesto izdanje iz serije publikacija „Oni su stvarali dubrovački turizam“ koju izdaje Udruga „Dubrovački izlog“.

Uz završenu ugostiteljsku školu (1948.) Vinko je kao mladić „pekao zanat“ kod svoga oca Nika, vlasnika glasovitog Pansiona Krampus u Lapadu. Taj pansion imao je nekoliko soba i terena za igranje boća i otvorenu kuglanu koju nitko drugi u to vrijeme nije imao u Dubrovniku, te restoran s odličnom kuhinjom i poslugom. Nakon škole počeo je raditi u Gradskoj kavani kao mladi konobar pod budnim okom jednog od najglasovitijih dubrovačkih ugostitelja, ondašnjeg direktora tog objekta, prof. Vlatka Ivekovića. U Gradskoj kavani je prošao sve razvojne faze (konobar, pomoćnik šefa sale, šef sale) da bi taj objekt godinama uspješno vodio stvarajući od njega kultno mjesto dubrovačkog turizma. Jednako uspješno je radio i vodeći Riblji restoran u Širokoj ulici (današnji Proto) odakle je i pošao u mirovinu 1985. godine. Bio je i vrsni filatelist, i aktivist nekadašnjeg Turističkog društva Dubrovnik gdje je, među ostalim, organizirao i nebrojeno puta sudjelovao u glasovitim dubrovačkim maškaratama i veljunima priređivanim prije tridesetak i više godina.

U prisutnosti članova obitelji Krampus o legendarnom ugostitelju, gosparu i velikom stručnjaku u svom poslu biranim su riječima govorili čelnici „Dubrovačkog izloga“ Joško Jelavić, Lukša Lucianović, Antun Miljanić i Milan Perić.

U povodu pet desetljeća uspješnog poslovanja agencije Misirsonneland reisen, njezinu vlasniku Lovru Misiru dodijeljena je posebna zahvalnica Udruge „Dubrovački izlog“. Među ostalim i za dovođenje ogromnog broja njemačkih turista u Hrvatsku u proteklih pedeset godina, od kojih su mnogi svoje odmore proveli upravo na dubrovačkom području.


L.B. – dubrovniknet team
KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne
luka_gruz_1
U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
10      14|09|17 u 12:29
GRUŠKI TERMINAL: Nova doza tursko - francuske bahatosti
kocijaski_sindrom
U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
1      30|07|17 u 09:31
TRI DESETLJEĆA PROBLEMA S TAKSISTIMA: od kočija do terora...
valentin dujmovic 1
U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
5      09|06|17 u 10:09
TO JE VALENTIN DUJMOVIĆ: nakon izgovorenih gadosti o HDZ-u, isprao usta i ishvalio ih kao najpoželjnijeg partnera HNS-u
LUKO MOZAIK
U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
3      07|06|17 u 09:39
Ima li uopće više ljevice u Gradu i Dubrovačko-neretvanskoj županiji?
frankovic dujmovic
U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
1      01|06|17 u 12:55
Franković i Dujmović pred konačnom odlukom


Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne


 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija