VIKEND U KUHINJI BOŽA LUČIĆA
02.10.2016 u 09:03

ZDRAVLJE IZ PRIRODE: Nar je djelotvorniji od crnog vina i zelenog čaja

"Dragi i poštovani čitatelji moje kolumne na portalu Dubrovniknet.hr. svima se javno ispričavam na neredovitom pisanju i objavama. Nije hir, niti je splasnuo moj entuzijazam kada su u pitanju ričete, po srijedi je istina da sam prilično bolestan pa me to sputava. Hvala Vam na razumijevanju, piše naš kulinarski akademik Božo Lučić, koji je usprkos zdravstvenim problemima za danas priremio kolumnu o jednom o najzdravijih jesenskih plodova, šipku. 


komentara  2

Dugo vremena se šipak ili nar isključivo koristio za jelo u sirovome stanju, kasnije se javlja kao dodatak umacima uz svinjsko meso, zatim za razne sokove i napitke, džemove, slastice i kolače. Danas je nezaobilazan dodatak mnogobrojnim jelima i salatama „Kreativne kuhinje“.

Iz objektivnih razloga ovaj put Vam dragi prijatelji ne mogu u cijelosti prikazati recepte za jela sa šipkom, ali zato ću Vam predočiti neke slike pa se Vi odredite što Vam je činiti ili što Vam najbolje „paše“, i neka vam je unaprijed dobar tek i lijep vikend.

Jabuka nad jabukama, simbol ljubavi, plodnosti i rajskih užitaka, nar se uzgaja već 5.000 godina. Jabuka s puno, puno koštica (ima ih i više od 600) od pamtivijeka se jede ne samo zbog svojeg okusa, već i ljekovitosti. Osim o fantastičnom okusu njegovih zrelih sjemenki i jela u kojima se koristi poput povrtnih i voćnih salata, krema, umaka i sladoleda, naveliko se raspravlja i o njegovoj hranjivosti i ljekovitim svojstvima. Ovo hranjivo voće bogato antioksidansima oduvijek je cijenjeno kao simbol zdravlja, plodnosti i vječnog života. Iznimno su popularni njegovi sok, sjemenke i ulje.

Mnoge studije potvrdile su da se radi o jednom od najljekovitijih voća na svijetu zbog blagotvornog utjecaja na kardiovaskularni, živčani i koštani sustav. Sokovi i dodaci prehrani na bazi nara posebno su popularni u SAD-u, državi koja prednjači po broju znanstvenih studija o njegovom pozitivnom utjecaju na ljudsko zdravlje, ali i ljepotu. Doista, brojne znanstvene studije u različitim dijelovima svijeta dokazuju ono što su ljudi znali još u doba antike. Plod nara (Punica granatum) prava je mala bomba vrijednih bioaktivnih sastojaka koji ne samo da sprečavaju, već i ublažavaju, pa i otklanjaju brojne zdravstvene poremećaje i bolesti.

Nar smanjuje štetne posljedice nastale uslijed alkohola, pušenja. U prilog tome govore njegovi sastojci, pa primjerice 100 g svježeg soka nara koji ima otprilike 69 kcal, sadrži 85,4 g vode, 0,2 bjelančevina, 0,2 masti, 16,7 ugljikohidrata i 3,1 g balastnih tvari, pa tako između ostalog i 1 mg natrija, 200 mg kalija, 3 mg kalcija, 8 mg fosfora, 3 mg kalcija, 3 mg magnezija i 8 mg vitamina C. K tome tu su i vitamini E, B1, B2 te selen, cink, bakar i željezo. Zbog svojih pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje, nar doista zaslužuje da se s ostalim voćem svakodnevno nađe na našem jelovniku. K tome, za podizanje imuniteta i prevenciju zdravstvenih poremećaja stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju ¼ l svježe istisnutog ili kvalitetnog kupovnog soka.

Nar je djelotvorniji od crnog vina i zelenog čaja

Zbog velike količine bioaktivnih tvari, prvenstveno polifenola, flavonoida i tanina, koji neutraliziraju razorni učinak slobodnih radikala uzročnika starenja organizma, ali i zloćudnih bolesti, nar je jači antioksidant od već poznatih i priznatih namirnica s antioksidacijskim djelovanjem. Primjerice, dokazano je da sok ima i do tri puta, a eliksir i do deset puta jači, učinak od zelenog čaja i crnog vina.

Nar i pripravci od nara između ostalog pozitivno utječu na rast i obnavljanje stanica te su posebno učinkoviti u preventivi, ali i u procesu liječenja zloćudnih oboljenja dojke, prostate, želuca, pluća i kože te leukemije. No, to još nije sve. Osim što pozitivno utječe na obrambene sposobnosti organizma, čuva stanice i potiče izmjenu tvari, nar ima dokazani ljekovit učinak na naš organizam, posebno na srce i krvotok te probavne organe i organe za disanje.

Primjerice, snižava visoki krvni tlak, potiče prokrvljenost i poboljšava pokretljivost mišića srca, smanjuje učestalost napada kod angine pectoris, sprečava srčani infarkt, snižava kolesterol i šećer u krvi te sprečava i ublažava arteriosklerozu. Nar pogoduje kod bronhitisa i tuberkuloze, djeluje protiv čira na želucu i probavnih poteškoća te općenito smanjuje štetne posljedice nastale uslijed alkohola, pušenja, UV-zračenja i onečišćenja okoline.

Sok i pripravci od nara djeluju protiv upala izazvanih virusima i bakterijama (testira se učinak nara na HIV virus), potiču zacjeljivanje rana te primjerice smanjuju reumatske bolove, poteškoće sa zglobovima, posebno artritis. K tome, nar pogoduje zdravlju sluznice i zubnog mesa. Nar ima i anti-aging učinak, sprečava prijevremeno i usporava prirodno starenje kože, pa ublažava bore, vlaži kožu lica i tijela, učvršćuje je i čini elastičnom. Pogoduje i ljepoti kose i noktiju, a kako smanjuje apetit, na njega se možemo pouzdati i u procesu mršavljenja. S obzirom da sadrži i biljne hormone, fitoestrogene, nar dokazano pomaže u slučaju hormonalne neravnoteže te ublažava neželjene simptome prije i za vrijeme menstrualnog ciklusa, a posebno u razdoblju klimakterija i menopauze.

Eliksir nara je i do deset puta jači antioksidant od zelenog čaja i crnog vina. Stoga, između ostalog ublažava ili sprečava nagle promjene raspoloženja, umor, noćno znojenje, navale vrućine i crvenilo kože i suhoću sluznice te što je posebno važno, djeluje i u slučaju osteoporoze. K tome, nar pogoduje i spolnoj želji, pa su primjerice u antičkom Rimu mlade djevojke nosile njegov cvijet u kosi kako bi dale do znanja da su zrele i spremne za ljubav.


Sok od nara

Sastojci: 1veliki nar, 2 žlice meda, puno kockica leda

Priprema: Nar očistite i propasirajte, ubacite sjemenke (dio ostavite za dekoraciju) u veće cjedilo i gnječite žlicom dok sav sok ne izađe iz košpica. Dodajte med i miješajte dok se sirup ne sjedini sa sokom. Napunite čaše do vrha ledom a preko dolijte procijeđeni sok. Pospite nekoliko zrna nara i poslužite.

Koolač od šipka

Sastojci:
8 jaja, malo soli, 1,5 šalica šećera u prahu, po 1 naribana kora limuna i naranče, 3 šalice mljevenih badema, 2 nara (jedan iscijeđen i jedan u košpicama)

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite i obložite lim sa papirom za pečenje. Razdvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke stucite sa malo soli dok ne očvrsnu, ali tako da ne budu pretvrda, te dodajte pola šalice šećera. Ostatak šećera i naribane kore dodajte žumanjcima i pjenasto stucite, pa tada umiješajte i bademe. U ovo lagano umiješajte stučene bjelanjke. Ulijte u namašćen obloženi lim i pecite oko 40 minuta. Ako je kolač dobio smeđu boju ali još je mekan, na sredini ga prekrijte lagano aluminijskom folijom. Kada je kolač pečen, izvadite ga i prelijte po njemu sok od nara dok je još vruć i u limu. Ostavite kolač da se ohladi i upije sok prije nego ga maknete iz lima. Stavite kolač na tanjir za serviranje i ukrasite košpicama nara.

 






KOMENTARI / Komentiraj
   
   

Dubrovnik-Ljilja 03.10.16 u 10:29
Gospar Lucic, lijecite se sipkovim sokom.

   

Dubrovnik-Ljilja 03.10.16 u 10:28
Prelijepo.





Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY






Iz kolumne
Bakalar krema na bijelo
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
1      18|12|16 u 13:02
Običaj kuhanja bakalara za Badnji dan
Bobica naslovna
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
0      19|11|16 u 18:15
ZABORAVLJENA, A ZDRAVA: Bobica, bijela i crna
lisicarke 1
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
0      30|10|16 u 12:05
Vrijeme je za šumske gljive - uživajte, ali oprezno
Jesen stiže dunjo moja
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
1      22|10|16 u 08:41
Plodovi jeseni na našm stolu - što se sve može spraviti od dunja?
bundeva
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
3      08|10|16 u 13:02
Jesen je zakoračila u naše kuhinje - kako se sve može spraviti bundeva?






Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI





Komentari


Kolumne






 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija