U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
22.09.2016 u 20:25

Zašto Andro nije poslao pismo svim turističkim 'tolićima'?

Ako se Dubrovnik želi pretvoriti u poželjno cjelogodišnje kulturno i turističko odredište, što gradonačelnika Vlahušića spriječava da u funkciji predsjednika dubrovačke turističke zajednice ne okupi sve sudionike ovdašnjeg turizma i pratećih mu djelatnosti kako bi i oni, uz Zračnu luku Dubrovnik, sufinancirali programe Ljetnih igara, Zimskog festivala i ostalih događaja kojih je cilj obogaćivanje sveukupne ponude Grada kao „kulturnog središta Hrvatske i Mediterana“?

Napisao: Luko BRAILO


komentara  4

Gradonačelnik Andro Vlahušić uputio je pismo direktoru Zračne luke Dubrovnik Roku Toliću kao i predstavnicima Skupštine i Nadzornog odbora te tvrtke s prijedlogom da se i ZLD snažnije uključi u realizaciju dvaju najznačajnijih dubrovačkih festivala: Dubrovačkih ljetnih igara kao supokrovitelj VIP programa festivala te Dubrovačkog zimskog festivala kao projekta ključnog za produljenje sezone i stvaranje kvalitetnog sadržaja u zimskom razdoblju. Prema Vlahušićevu prijedlogu ZLD bi za potporu VIP programa DLJI-a trebala osigurati milijun kuna, a isti iznos predviđen je i za Dubrovački zimski festival.

Vlahušić je, ističe, potaknut kreiranjem, poticanjem i podržavanjem projekata koji su u funkciji prerastanja Dubrovnika u poželjno cjelogodišnje kulturno i turističko odredište pri čemu se „strogo pazi“ da ti projekti „kvalitativno i organizacijski odgovaraju zadanoj koncepciji Grada Dubrovnika kao kulturnog središta Hrvatske i Mediterana“.

Birane riječi i gradonačelnikova čestitka ZLD-u na odličnim poslovnim rezultatima koje ta tvrtka ostvaruje u tekućoj poslovnoj godini, ipak nameću neka pitanja koja su u Vlahušićevoj poslanici Toliću zaobiđena. Primjerice, ako je Dubrovnik 'najbogatiji Grad u Hrvatskoj i šire“, kako je to bezbroj puta osobno istaknuo Vlahušić, zašto se od ZLD-a javno traže dva milijuna kuna? Što je s proračunskim viškom od tridesetak milijuna kuna o čemu na gotovo jednak način (autoadoracijski) priča gradonačelnik? Također, u što je protekle dvije godine utrošeno 60-tak milijuna kuna koja se u proračun Grada Dubrovnika izravno slijevaju temeljem odredaba ugovora s Društvom prijatelja dubrovačke starine? Za kulturne ili kakve druge namjene, a o čemu dubrovačka javnost iz nepoznatih razloga nije obaviještena? 

Sličnih je pitanja još podosta čemu valja pridodati i ona koja se tiču gradonačelnikove odrednice da je samo „zajedničkim naporima moguće ostvariti zacrtane ciljeve“ poput VIP programa Ljetnih igara ili Dubrovačkog zimskog festivala (DZF).

Nema apsolutno nikakve dvojbe da je ZLD uspješna tvrtka i da je Vlahušić s pravom doživljava kao „jednog od značajnijih partnera“ za sufinanciranje dvaju spomenutih festivala. Ujedno, ZLD je poznata i kao društveno odgovorna tvrtka koja inim donacijama i na druge načine pomaže brojne kulturne, sportske organizacije i pojedince Grada Dubrovnika, Općine Konavle i Dubrovačko-neretvanske županije.

Stoga se postavlja pitanje: temeljem kojih i čijih je kriterija ZLD 'odabrana' kao „jedan od značajnijih partnera“ kako bi se „zajedničkim naporima ostvarili zacrtani ciljevi“? Što je s drugim, ne manje značajnim partnerima, koji u dubrovačkom turizmu i pratećim mu djelatnostima isto tako ostvaruju respektabilnu dobit poput ZLD-a?

Zašto u tom pogledu gradonačelnik Vlahušić nije pisao i, recimo, vlasnicima ovdašnjih hotelskih kuća koji temeljem odavno prepoznatog 'imena i prezimena turističkog Dubrovnika' uspješno posluju, i već više godina obaraju vlastite rekorde? Zašto, nadalje, među onima od kojih se traži sufinanciranje određenih projekata kojih je cilj pretvaranje Dubrovnika u poželjno cjelogodišnje kulturno i turističko odredište nema vlasnika inih agencija koje posluju na dubrovačkom području?

Gdje su pisma Luci Dubrovnik, Županijskoj lučkoj upravi i Lučkoj upravi Dubrovnik, zašto se dio nedostajućih sredstava ne traži i od mnoštva vlasnika ovdašnjih ugostiteljskih i trgovačkih tvrtaka, privatnih iznajmljivača, taksista… i onih koji izravno i(li) posredno rade i uzimaju svoj dio dobiti iz dubrovačkog turizma i pratećih mu djelatnosti.

Što, uostalom, spriječava gradonačelnika Vlahušića da u funkciji predsjednika Turističke zajednice Grada Dubrovnika ne okupi sve sudionike ovdašnjeg turizma (uključivo one iz Konavala, Župe dubrovačke, Dubrovačkog primorja i Pelješca) kako bi i ti ne manje značajni partneri, uz Zračnu luku Dubrovnik sufinacirali programe Ljetnih igara i Dubrovačkog zimskog festivala i ostalih događaja kojih je cilj obogaćivanje sveukupne ponude i prerastanje Dubrovnika u poželjno cjelogodišnje kulturno i turističko odredište.

Dok svi gradski i izvangradski 'tolići' ne budu sufinancirali poboljšanje ovdašnje sveukupne ponude, naravno svatko u svom razmjernom udjelu, teško je moguće očekivati ostvarenje Vlahušićeve odrednice koja kaže kako je „samo zajedničkim naporima moguće ostvariti zacrtane ciljeve“. Konkretno turističko zajedništvo, kakvo gradonačelnik retorički zagovara, ponajprije se gradi dijalogom, razumijevanjem i upravljanjem aktualnim turističkim kretanjima te strateškim dogovorima o budućnosti i perspektivama (održivog) razvoja ovdašnjeg turizma i pratećih mu djelatnosti. 

U čemu se čelnik TZGD-a u proteklih sedam godina, otkako je turizam u Dubrovniku „izmišljen“, i nije baš osobito proslavio. Osim ako se pod time ne podrazumijevaju gradonačelnikove projekcije o restrikcijama posjeta Gradu uz istovremeno povećavanje cijena usluga pri čemu je, kako voli kazati, „samo nebo granica“.

Te njegovih predviđanja kako će i uz takvo „upravljanje turističkom destinacijom“  Dubrovnik 2025. godine imati sveukupno 1,5 milijuna dolazaka gostiju, pet milijuna noćenja te dva i po milijuna dnevnih posjetitelja. Što bi navodno trebalo rezultirati s godišnjih 4 milijuna „potrošača“ i ukupnom potrošnjom od 1,5 milijardi eura…  


L. Brailo
KOMENTARI / Komentiraj
   
   

Dubrovnik-Ljilja 21.10.16 u 12:56
A sto ce GRAD zavonjat !!!!! hahhahahaha

   

Dubrovnik-Ljilja 21.10.16 u 12:55
Preporucila bih ti , posto nemas dugo vremena, da pocnes kiseliti i kupus. Oprostit cemo ti ako izostanes koji dan. Dapace, razumjet cemo te. SVE ZA PRORACUN !!!

   

DOBRI_ZUMBO 21.10.16 u 12:30
Opet Ljulja i kobasice. Što je babi milo...

   

Dubrovnik-Ljilja 21.10.16 u 12:24
Godine 2025 , Andro ce , vjerujem, biti negdje u DOmus Christiju, ako na vrijeme posalje molbu, sto znaci, unaprijed nekoliko godina. Nedavno ej isao u Veneciju da odrzi predavanje protiv guzvi, a sve radi suprotno. Vidjela sam , kako je neki dan ignorirao proslavu od gospara Misira. A mozda je tako i bolje, jer Andro sa turizmom nema blage veze. Mogu misliti i sto bi izjavio turistickim novinarima iz Njemacke. Samo im bi naveo povecanje nocenja iz godine u godinu i obararanje raznih rekorda , kao da je turizam sport. Ustvari, kako je postao Presjednikom Turisticke zajednice, kad nema ni dana skole u turizmu ??? I za kraj - ovo je sve utopija , jer Andro samo moze sanjati da ce se ponovno izabrati za gradonacelnika. Pa ce neki njegovi projetki ostati samo zimska carolija od kobasica ha

Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne
luka_gruz_1
U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
10      14|09|17 u 12:29
GRUŠKI TERMINAL: Nova doza tursko - francuske bahatosti
kocijaski_sindrom
U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
1      30|07|17 u 09:31
TRI DESETLJEĆA PROBLEMA S TAKSISTIMA: od kočija do terora...
valentin dujmovic 1
U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
5      09|06|17 u 10:09
TO JE VALENTIN DUJMOVIĆ: nakon izgovorenih gadosti o HDZ-u, isprao usta i ishvalio ih kao najpoželjnijeg partnera HNS-u
LUKO MOZAIK
U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
3      07|06|17 u 09:39
Ima li uopće više ljevice u Gradu i Dubrovačko-neretvanskoj županiji?
frankovic dujmovic
U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
1      01|06|17 u 12:55
Franković i Dujmović pred konačnom odlukom


Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne


 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija