U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
13.09.2016 u 13:04

PORAZ LJEVICE NA JUGU: Nema pomaka dok SDP bude HNS-ov „uslužni servis“

Kandidatkinja HSU-a, Olga Muratti ostvarila je najbolji pojedinačni rezultat u Milanovićevoj lijevoj Narodnoj koaliciji što je izniman pokazatelj „snage i ugleda“ SDP i HNS-a na području Dubrovačko-neretvanske županije, a napose u Gradu Dubrovniku.

Napisao: Luko BRAILO


komentara  3

I protekli izvanredni parlamentarni izbori na području Dubrovačko-neretvanske županije, napose Gradu Dubrovniku, pokazali su koliko su „snažni i ugledni“ SDP i HNS kao tzv. stožerne stranke lijeve orijentacije. Sa skromna četiri osvojena mandata, u saborske klupe će samo Milanovićeve uzdanice, dok će neuvjerljive predizborne priče o „sinergijskom učinku“ tih stranaka na terenu i slično floskulašenje biti brzo zaboravljene.

Izborne činjenice su, kad je riječ o rezultatima Narodne koalicije na jugu Hrvatske, jednostavno neumoljive. Još se jednom pokazalo i dokazalo da HNS, kao izrazito klijentelistička i višegodišnja „šlep“ stranka u najvećem dijelu zemlje, osim u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, ne predstavlja ozbiljnu i relevantnu političku snagu kojoj bi narodnjački orijentirani birači i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji dali ozbiljnije povjerenje.

Potvrđeno je to i na nedjeljnim izborima na kojima se „splitski kandidat s konavoskim preizmenom“ Srđan Đurković nije uspio ni približiti kvoti dovoljnoj za novi mandat u saborskim klupama. Takva loša procjena stranačkih „stratega“ iz HNS-ove Središnjice, potpomognuta nerealnim predizbornim očekivanjima iz županijske narodnjačke organizacije, završila je u sferi „wishfull thinkinga“.

Jednako loše, ako ne čak i gore, prošao je SDP Dubrovačko-neretvanske županije čiji je aktualni predsjednik Davor Penić „zaslužio“ svega 751 preferencijski glas što je rezultat koji zorno ilustrira njegovu i popularnost stožerne stranke ljevice na jugu Hrvatske. Stoga bi se u županijskim vodstvima SDP-a i HNS-a morali ozbiljno pozabaviti činjenicom da je kandidatkinja HSU-a Olga Muratti (nekadašnja čelnica dubrovačkog SDP-a) u Milanovićevoj lijevoj Narodnoj koaliciji ostvarila najbolji pojedinačni rezultat dobivši 1698 preferencijskih glasova. Zornijeg pokazatelja o „ugledu i snazi“, a napose „sinergijskom učinku“ SDP-a i HNS-a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, spram rezultata Murattijeve teško je pronaći u mnoštvu nedjeljnih zanimljivih izbornih činjenica.

Pokazalo se, nadalje, a nije ni prvi put, da birači lijeve opcije s juga Hrvatske neće i ne žele glasovati po „sinergijskim“ i ostalim napucima središnjica SDP-a i HNS-a, ako među kandidatima za sabornike nema stranačkih aktivista iz Dubrovnika kao županijskog središta. To je ogroman (višegodišnji) problem vodstava županijskih organizacija, a napose gradskih odbora SDP-a i HNS-a. Kad su parlamentarni izbori u pitanju, vodstva rečenih organizacija se, u pravilu, klimoglavno postavljaju prema 'strateškim' zamislima zagrebačkih središnjica njihovih stranaka. Kakve učinke takav pristup donosi, vidljivo je iz ostvarenih rezultata na lanjskim redovnim i nedjeljnim izvanrednim parlamentarnim izborima.

U tom pogledu, ako ljevica kroz SDP i HNS na jugu Hrvatske želi popraviti višegodišnji vlastiti preiferni status u odnosu na HDZ i njegove partnere, nužno joj je 'resetiranje' u vlastitim redovima. Ponajprije se to odnosi na dubrovačku organizaciju SDP-a koja već godinama glavinja u svom djelovanju, što se zatim s gradske prenosi na regionalnu i državnu razinu. U toj stranci, primjerice, nije bilo ozbiljnije rasprave i analiza o vlastitom političkom djelovanju od dana utapanja SDP-a u interesni „Dubrovački dogovor“, preko potapanja svoga gradonačelničkog kandidata (Niko Šalja), odlaska Olge Muratti … i još niza manjih i(li) većih slučajeva koji su itekako uzdrmali gradsku stranačku organizaciju, ostavljajući ih neriješenima.  

Ni na županijskoj razini SDP se nema čime pohvaliti, jer od dvojbenih izbora iz studenoga 2013. godine (prisjetimo se samo farsičnog glasovanja i žalba svih triju predsjedničkih kandidata…), aktivnog i pamtljivog političkog djelovanje te organizacije na jugu Hrvatske jednostavno nema.

Kad je pak riječ o HNS-u, toj stranci i njezinoj interesnoj grupaciji koja se zakriva iza tobožnjeg masovnog članstva i vodstva pravomoćno osuđenog gradonačelnika Andra Vlahušića, bolji partner od razdrmanog i bezutjecajnog SDP-a, i ne treba.

Vlahušić, Dujmović i slični korifeji navodnog narodnjaštva podvučenog liberalizamom, što je pervertirana inačica njihova besprizornog klijentelizma, su dubrovački gradski odbor SDP-a i njegovu županijsku organizaciju pretvorili u HNS-ov uslužni servis, i to na svim razinama. Koji im u konačnici, kad prohuje državni izbori, služi za prikupljanje potrebnog broja glasova u lokalnom i regionalnom parlamentu, a koje narodnjački „šlepsoni“ ni izbliza ne bi mogli ostvariti da se, recimo, eventualno odluče za samostalni izborni nastup.    
                  


KOMENTARI / Komentiraj
   
   

Dubrovnik-Ljilja 14.09.16 u 12:40
Mislila sam da su ljevicari skromni, ponizni, ne bogati, kao sto lijepo kaze dragi dida Marx, a oni, pogotovo Andro, sve guta do gute. Mozda nisu pravi komu - ljevicari. Nose pionirske kape, ali izgubili su , negdje, crvenu petokraku.

   

Dubrovnik-Ljilja 14.09.16 u 12:36
hahhaha Tufina.

   

tufina 13.09.16 u 14:50
Olga Muratti iznimni pokazatelj "snage i ugleda" SDPa i HNSa ,ha,ha,!

Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne
luka_gruz_1
U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
10      14|09|17 u 12:29
GRUŠKI TERMINAL: Nova doza tursko - francuske bahatosti
kocijaski_sindrom
U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
1      30|07|17 u 09:31
TRI DESETLJEĆA PROBLEMA S TAKSISTIMA: od kočija do terora...
valentin dujmovic 1
U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
5      09|06|17 u 10:09
TO JE VALENTIN DUJMOVIĆ: nakon izgovorenih gadosti o HDZ-u, isprao usta i ishvalio ih kao najpoželjnijeg partnera HNS-u
LUKO MOZAIK
U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
3      07|06|17 u 09:39
Ima li uopće više ljevice u Gradu i Dubrovačko-neretvanskoj županiji?
frankovic dujmovic
U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
1      01|06|17 u 12:55
Franković i Dujmović pred konačnom odlukom


Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne


 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija