VIKEND U KUHINJI BOŽA LUČIĆA
21.08.2016 u 09:08

PREPORUKA ZA ZDRAVLJE: Badem – orašasti plod za brojne recepte

Badem – jedan od najzdravijih orašastih plodova i voće je, za razliku od oraha, udomaćeno na škrtoj primorskoj i otočkoj zemlji.

Napisao: gastro akademik Božo Lučić


komentara  3

Badem (Prunus amygdalus) je drvo koje naraste od 4-10 metara visine, a listovi su mu duguljasti, šiljasti i nazubljeni na rubu. Cvate ružičastim cvjetovima već od januara, a plodovi se ubiru u kasnu jesen. Osim masline, bademovci – bajami najkarakterističnija su stabla Sedozemlja. Bademi pripadaju grupi orašastog voća, jestiva jezgra voća omiljena je poput orahove, a i slično se upotrebljava. Postoje dvije sorte badema: slatki i gorki bademi. Slatki bademi uglavnom se koriste u prehrani, jedu se sirovi, prženi, kao dodatak jelima, od njih se radi bademov maslac, ulje i mlijeko. Od gorkih badema rade se različiti bademovi ekstrakti. Kako razlikovati slatke bademe od gorkih? Ako stavimo bademe u malo tople vode, kožica omekša i lako se skine s jezgre badema, koja se sastoji od dvije plosnate i mesnate katiledone. Ako je boja katiledone bijela, radi se o slatkom bademu, a ako je žućkasta radi se o gorkom bademu. Među obične, slatke bademe ponekad se ubace i gorki, miris kojih je mnogo izraženiji, pa je u Dalmaciji običaj dodati dva, tri gorka badema među slatke bademe u kolaču. No, gorki badem sadrži cijanovodičnu kiselinu, pa veća količina može biti otrovna.

Bademi su, poput ostalog orašastog voća, kalorična namirnica koja daje mnogo energije. Potiče rad živčanog sustava. Bademovo ulje djeluje blago laksativno, a još od Kleopatre upotrebljava se u kozmetici za njegu tijela. Dakako, najčešće se bademi upotrebljavaju u kulinarstvu za kolače, ali i za ostala jela. Od sjemenki badema, zajedno sa sjemenkama marelice, priprema se marcipan, a najstariji recept za pripremanje marcipana nalazi se u knjigama Nostradamusa.

Od svih orašastih plodova, bademi sadrže najveću količinu proteina, pa su izvrstan dodatak u prehrani vegetarijanaca. Bogati su ugljikohidratima, mineralima, magnezijem, kalijem, kalcijem i fosforom i željezom.Sadrže monozasićene masne kiseline koje pomažu kod sniženja kolesterola u krvi. Sadrže visoku količinu oleinske kiseline koja štitit od srčanih bolesti i najbolji su izvor vitamina E koji djeluje antioksidativno te vitamina B skupine.
S obzirom na svoje sastojke, bademi se smatraju jednim od najzdravijih orašastih plodova.

Bajamina
Sastojci:
20 dag maslaca
4 jaja
6 žlica šećera
50 dag brašna
15 dag mljevenih badema
1 dl mlijeka
1/2 žličice cimeta
1 vanilin šećer
ulje

Priprema:
U dublju zdjelu stavite brašno, dodajte omekšali maslac pa miješajte i prstima gnječite da dobijete mrvičastu smjesu. Zatim dodajte 2 žlice ulja, jaja, šećer, vanilin-šećer, mljevene bademe i cimet i mlijeko pa kuhačom zamijesite tijesto. U namazani i pobrašnjeni lim stavite tijesto i poravnajte ga. Stavite odmah u zagrijanu pećnicu i na laganoj vatri pecite oko pola sata. Kada se posve ohladi bajaminu narežite na štapiće veličine 1×5 cm. Bajamina je najbolja kada se poslužuje močena u crno vino.

Badem trake
Sastojci:
26 dag maslaca
26 dag brašna
21 dag šećera
21 dag bijelih badema
4 žumanjka

Priprema:
26 dag maslaca, 26 dag brašna, 21 dag šećera, 21 dag bijelih badema, 4 žumanjka, umijesit, razvij i formiraj štangle.

Kolači sa bademom
Sastojci
50 g samljevenog badema
150 g brašna
100 g maslaca
100 g šećera
3 vrećice vanilin-šećera
1 jaje
kora od 1 limuna
džem od kajsija
šećer u prahu

Priprema
Samljeti badem pa ga pomiješati s brašnom i dobro utrljati rukama. Zatim dodati šećer, vanilin-šećer, žumance i maslac, rukama zamijesiti čvrsto tijesto, pa ga valjkom razviti na dasci u koru. Kora treba biti debljine 1 cm, metalnim kalupom vadite okrugle forme, stavljajte ih u lim i pecite dok porumene. Kada je gotov kolač jedan premažite džemom, poklopnte ga drugim, uvaljajte u  šećer u prahu, pomiješanim sa vanilin-šećerom i služite.

Torta od meda i badema
Sastojci:
3 žlice meda
2 jaja
7 žlica šećera
4 žlice maslaca
6 žlica brašna
1,5 dl mlijeka
1 vrećica praška za pecivo
1 žličica mljevenog cimeta

Nadjev:
5 dl mlijeka 
5 žlica grisa 
25 dag šećera u prahu
25 dag maslaca 
2 vrećice vanilin šećera 
listiće badema za ukras

Priprema:
Žumanjke i šećer miješajte dok se smjesa ne zgusne i postane pjenasta. Zatim dodajte med, maslac, cimet i mlijeko te miješajte dok smjesa ne postane glatka. Dodajte brašno koje ste pomiješali s praškom za pecivo, a zatim čvrst snijeg od bjelanjaka. U prethodno namašćen i pobrašnjen lim za pečenje nalijte trećinu smjese i pecite u pećnici na 200º C oko 15 minuta. Od ostatka tijesta ispecite još 2 kore. Ohlađene kore nadjenite pripremljenim nadjevom, pa izvana sve premažite nadjevom i pospite listićima badema. Za nadjev, zakuhajte mlijeko, uspite krupicu i miješajte dok ne zavre. Sklonite s vatre i ostavite da se potpuno ohladi. Maslac, šećer i vanilin šećer pjenasto umiješajte, pa toj smjesi postupno dodajemo skuhanu krupicu. Miješajte dok ne dobijete glatku kremu, s kojom na kraju premažete kolač.

Torta od badema i čokolade

Sastojci:
za biskvit

100 g čokolade za kuhanje
100 g maslaca
130 g bijelog šećera
3 jaja
50 g mljevenih badema
100 g brašna

za kremu

250 g čokolade za kuhanje
300 ml slatkog vrhnja
100 g džema od malina ili šumskog voća

Priprema

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Čokoladu natrgajte na manje komade te rastopite na pari. Jaja razdvojite na bjelanca i žumanca. Maslac, sobne temperature, pjenasto smiksajte sa šećerom. Umiješajte rastopljenu čokoladu žumanca, a zatim i mljevene bademe i čokoladu. Od bjelanaca stucite čvrst snijeg pa ih pažljivo i rahlo umiješajte u smjesu pazeći da se sasvim spoje s njom. Žlicom stavite u kalup za tortu promjera 24 cm, poravnajte površinu i pecite 40 minuta. Ostavite da se ohladi, a zatim prerežite vodoravno.

Za kremu na pari rastopite čokoladu u vrhnju. Miješajte dok ne postane sasvim glatko. Ostavite da se ohladi (pri čemu će postati gušća), a za to vrijeme tu i tamo promiješajte.
Donji dio torte premažite džemom od malina ili šumskog voća, a zatim i polovinom čokoladne kreme. Poklopite gornjim dijelom torte pa je cijelu premažite ostatkom kreme. Do posluživanja držite u hladnjaku.

Torta od bajama s Pelješca
Sastojci:
Tijesto:
20 dag brašna
14 dag maslaca
6 dag šećera
1 žumanjak ili malo jaje
Nadjev:
5-6 jaja
25 dag šećera
25 dag badema
maraskino
limunova korica
1 vanilin-šećer

Priprema:
Od brašna, margarina, šećera i žumanjka umijesite prhko tijesto, razvaljajte tanko i obložite dno i stranice oblika za tortu. Preostali dio tijesta razvaljajte i izrežite ukrasnim kotačićem trake široke oko 1 cm.

Nadjev:
Jaja sa šećerom pjenasto izmiješajte, dodajte mljevene bademe, maraskino, limunovu koricu i vanilin-šećer. Sve dobro izmiješajte i nalijte na tijesto u pripremljeni oblik za torte. Po vrhu nadjeva složite ukrasnu mrežu od tijesta izrezanog u trake, a na svakom mjestu gdje se trake križaju utisnite po jedan oguljeni badem pa stavite peći u vruću pećnicu na temperaturu od 200°C oko 45-50 minuta (ako naglo žuti, pokrijte papirom). Kad je gotova, ostavite je u isključenoj i otvorenoj pećnici dok se ne ohladi.

Bajadera 
Potrebno:
200 g badema
250 g pettit beure keksa
180 g šećera
200 g margarina
100 g čokolade za kuhanje
100 g bijele čokolade
9 žlica vode
2 vanilin šećera

Za glazuru:
150 g čokolade za kuhanje
5 žlica ulja
50 g margarina
2 žlice vode

Priprema:

Bademe i kekse samljeti. Zagrijati u loncu na tihoj vatri šećer i vodu, miješati dok se ne otopi. Prokuhati 5 minuta. Skloniti s vatre pa umiješati margarin nasjeckan na komadiće. Miješati dok se ne otopi. Tada dodati mješavinu badema i keksa. Dobro promiješati da se dobije kompaktna masa. Podijeliti na dva dijela. U jedan dio dodati otopljenu čokoladu za kuhanje i dobro promiješati, a u drugi dio dodati otopljenu bijelu čokoladu i promiješati.

Čokolade ćete najjednostavnije otopiti i iskoristiti do maksimuma ako u manjem lončiću zagrijete vodu do vrenja, ugasite vatru pa u vodu spustite vrećicu za zamrzavanje u koju ste dodali čokoladu natrganu na kockice. Kada se sve otopi (u svega nekoliko minuta), jednostavno odrežite vrh vrećice i istisnite čokoladu na željeno mjesto, ovaj put u smjesu za bajaderu.

Na pladanj premazan tankim slojem maslaca rukama ravnomjerno nanijeti tamniji dio, preko njega svjetliji dio. Dobro ispritiskati dlanovima i poravnati. Preko svega preliti čokoladnu glazuru koju ste napravili tako da se u manjem lončiću na sasvim tihoj vatrici miješa čokolada, maslac, voda i ulje dok se potpuno ne otopi i ne ujednači.  Ohladiti i rezati na prutiće.

 

Bijeli nugat s bademima
Sastojci:
30 dag očišćenih badema 
10 dag meda 
8 dag glukoznog sirupa 
25 dag šećera 
2 bjelanjka
1/2 žlicice cimeta 
1 žlicica arome vanilije 
oblatne po želji
šećer u prahu

Priprema:
Bademe prepržite i ostavite da se ohlade, oblatne posložite na lim. Med, glukozu i šećer pomiješajte sa 100 ml vode, prokuhajte, te ostavite još nekoliko minuta na laganoj vatri. Bjelanjke istucite, dodajte im cimet i vaniliju. Lagano umiješajte još toplu smjesu s medom. Miješajte oko 25 minuta i ostavite da se hladi. Dodajte bademe. Smjesu nanesite na oblatne te novim slojom oblatnih nanovo prekrijte smjesu. Sve zajedno poklopite limom i stavite teret na gornji lim, kako bi se nugat preko noći mogao ohladiti i stvrdnuti. Nugat izrežite u 3 x 5 cm velike komade i poslužite.






KOMENTARI / Komentiraj
   
   

macy 21.08.16 u 21:47
E konačno na receptima imamo svakom loncu poklopac!

   

Dubrovnik-Ljilja 21.08.16 u 20:56
I ja mislim. Treba sve pogledati, Mozda se nesto izmijesalo u printu.

   

tufina 21.08.16 u 20:34
Jako lijepo,ali mislim da nema ričete za onu prvu sliku,đe ima preliv preko fete





Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY






Iz kolumne
Bakalar krema na bijelo
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
1      18|12|16 u 13:02
Običaj kuhanja bakalara za Badnji dan
Bobica naslovna
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
0      19|11|16 u 18:15
ZABORAVLJENA, A ZDRAVA: Bobica, bijela i crna
lisicarke 1
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
0      30|10|16 u 12:05
Vrijeme je za šumske gljive - uživajte, ali oprezno
Jesen stiže dunjo moja
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
1      22|10|16 u 08:41
Plodovi jeseni na našm stolu - što se sve može spraviti od dunja?
bundeva
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
3      08|10|16 u 13:02
Jesen je zakoračila u naše kuhinje - kako se sve može spraviti bundeva?






Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI





Komentari


Kolumne






 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija