KOMENTAR TJEDNA
16.08.2016 u 10:33

KOMENTAR: američki 11. rujna je promijenio svijet, hoće li hrvatski 11. rujna promijeniti išta?

Sve se zna. Predane su izborne liste, slijedi kampanja. Hrvatski građani će na prijevremene izbore za Sabor izaći 11. rujna. Svatko ima svoja očekivanja, no najvažnije bi bilo da se na birališta izađe u što većem broju, tako da vlast u Hrvatskoj zbilja bude odluka većine građana koji dijele sudbinu života u ovoj zemlji. Više nego ikad dosad, rezultati parlamentarnih izbora će se odraziti na pripreme za lokalne izbore u svibnju sljedeće godine. Preferencijalno glasovanje nudi široki spektar analiza raspoloženja građana prema pojedincima na listi, a i najbolja su provjera planova s njima za predstojeće lokalne izbore u utrci za vlast na razini Grada.


komentara  2

Parlamentarni izbori će značajno doprinijeti i u ogledanju stanja i odnosa među pojedincima u pojedinim strankama, a, konkretno, najveća mogućnost iščitavanja svega toga odnosi se na HDZ, stranku koja je, u međuvremenu, od prethodnih izbora za Hrvatski sabor, dobila novog predsjednika, Andreja Plenkovića, a koja se odlučila bez koalicijskih partnera ovoga puta stati pred lice i provjeru hrvatskih birača.

HDZ je i za dubrovačke političke prilike na najvećoj provjeri pred lokalne izbore, te najizglednije ponovno sučeljavanje njihovog čelnika, kandidata, Mata Frankovića s Androm Vlahušićem, odnosno, kandidatom kojega lijeva politička opcija istakne dogodine za gradonačelnika. I to će, uvelike ovisiti o rezultatima parlamentarnih izbora, no, o tom-potom. Vratimo se na liste.

HDZ lista za X izbornu jedinicu, koju predvodi general Damir Krstičević, a koji je svoje lidersko mjesto zadržao s ne tako davno osvojenih preko 37 tisuća preferencijalnih glasova, rasporedom pojedinaca iz Dubrovačko - neretvanske županije ukazuje na promjene u vrhu stranke. Na sedmom mjestu se ovoga puta nalazi predsjednik dubrovačkog HDZ-a, Mato Franković, dok je Sanja Putica, koja je na prošlim parlamentarnim izborima bila sedma, sada 12. po redu. Iako se predmnijevalo kako Putice, kao članice užeg suradničkog tima bivšeg HDZ-ova čelnika, Tomislava Karamarka, uopće neće biti na listi, veliku ulogu da tako ne bude odigrala je činjenica da je ona  predsjednica Kluba žena Katarina Zrinski, te da HDZ želi poštovati famoznu "žensku kvotu".

Putica je na prošlim izborima imala 3130 preferencijalnih glasova, pa ostaje za vidjeti kako će njen angažman u radu proteklog saziva Sabora, a osobito njeni istupi za kriznih situacija kada je postajalo jasno da Karamarko gubi kontrolu nad Vladom i većinom u stranci, birači kazniti ili nagraditi. Bivša HDZ-ova dožupanica Marija Vučković koja je na mjesto pomoćnice ministra za europske fondove u prošloj Vladi stigla s 14. mjesta izborne liste za X izbornu jedinicu, ovoga je puta istaknuta kao deveta. Na prošlim izborima je imala 3395 preferencijalnih glasova. Na trećemu mjestu izborne liste HDZ-a , kao najviše pozicionirani iz naše županije, i dalje se nalazi Branko Bačić kojemu, očito, nijedno vodstvo stranke ne može osporiti niz izbornih pobjeda na lokalnim izborima koje kao predsjednik ŽO HDZ-a vodi. Na prošlim parlamentarnin izborima je osvojio oko 4 tisuće glasova.

Uvrštavanjem na mjesto s kojega je Putica na proteklim izborima ušla u Sabor, Mato Franković je zadobio stranački legitimitet "s vrha", kao predsjednik Gradskog odbora HDZ-a što dosad nije bio slučaj. Bila je javna tajna o kojoj se iz dubrovačkog HDZ-a nikada nije javno govorilo, kako njegov najbliži suradnički tim i on osobno nemaju povjerenje i potporu Tomislava Karamarka. Često je na to aludirao i sami gradonačelnik Andro Vlahušić, hvaleći se dobrom suradnjom i održavanjem "vruće mobitelske veze" s Karamarkom, aludirajući pri tome kako na takav način "kontrolira" njihov rad u Vijeću. Nerijetko je mlađu HDZ-ovu ekipu u Gradu nazivao "lokalnim dečkima" koji se tu i tamo "razmašu" kao u projektu Terminala u Gružu, nekoliko mjeseci prije negoli je tehnička Vlada sve to i poništila. S tim stranačkim legitimitetom i šansom koja mu je pružena, Mato Franković izbore 11. rujna ne dočekuje opušteno.

Preferencijalni glasovi pokazat će vrhu stranke - makar i djelomično - njegov imidž na jugu Hrvatske, te koliko se svojim radom na čelu dubrovačkog HDZ-a, ali i Gradskog vijeća – kao najotvorenije političke pozornice tijekom godine – dojmio birače. Matu Frankoviću ovo je ujedno test postoji li realno opravdanje i uporište u biračkom tijelu da bi ga se ponovno, za nešto malo više od pola godine, istaknulo kao frontmena protiv kandidata ljevice za gradonačelnika Dubrovnika, o čemu postoje zasad dvojbeni sudovi. Za Mata Frankovića i HDZ ovo je, prema javnosti, najtransparentnija anketa. Mato Franković tu ima i još jednu prepreku koju valja preskočiti – 3130 preferencijalnih glasova koje je na prošlim parlamentarnim izborima osvojila Sanja Putica. 

MOST nezavisnih lista čiju listu na izborima 11. rujna, u X izbornoj jedinici predvodi čelnik Božo Petrov, a koji je na prošlim izborima na začelju liste osvojio skoro 27 tisuća glasova, očekuje u ovoj "matičnoj" izbornoj jedinici sigurna četiri mandata, što bi, ukoliko se obistini, značilo još jedan saborski mandat Dubrovčaninu Maru Kristiću, gradskom vijećniku Liste "Srđ je Grad". Kristić je na četvrtom mjestu izborne liste MOST-a, u svom kratkotrajnom saborskom mandatu je spominjan kao veoma aktivni zastupnik koji je putem saborskih rasprava hrvatsku javnost upoznavao s dubrovačkom stvarnošću na način na koji se to dosad nikada nije moglo čuti u Sabornici. Kristić je na prošlim parlamentarnim izborima osvojio 913 preferencijalnih glasova, ostaje za vidjeti koliko je "prepoznat" kod birača kroz svoj saborski, ali i angažman u dubrovačkom Gradskom vijeću.

"Narodna koalicija" SDP-a i HNS-a koju će u našoj izbornoj jedinici ovoga puta predvoditi bivši, nekompromitirani ministar financija, Boris Lalovac koji je osvojio na proteklim izborima 26.110 preferencijalnih glasova, nije donijela velikih iznenađenja u smislu promjene odnosa Zorana Milanovića i vrha SDP-a prema dubrovačkom SDP-u. Za vrh stranke, dubrovački SDP ne postoji, rekli bi mladi, "ne doživljavaju ih", ali ostaje i posve enigmatično kako je na listu ponovno uvršten županijski čelnik SDP-a, Davor Penić, za kojega je šira javnost rijetko čula, što dovoljno govori i o njegovom angažmanu oko stranke. Njegovih 1103 preferencijalnih glasova bila je nekakvim razlogom SDP-u da bude na listi, što bi moglo biti čistim zadovoljavanjem forme. Na začelju liste Narodne koalicije je ponovno Ljubica Brailo, dugogodišnja, dosljedna konavoska SDP-ovka kojoj je 14. mjesto pripalo poput nekakvog "počasnog" mjesta. Lukavi HNS-ovci, Andro Vlahušić i Valentin Dujmović uspjeli su uz podršku Zorana Milanovića dubrovački SDP pretvoriti u mali privjesak HNS-a i preuzeti dubrovačku ljevicu, ali ostaje otvorenim pitanje zašto je procijenjeno da nijedan od njih ne ide na zajedničku listu za X izbornu jedinicu. Dujmović je na prošlim parlamentarnim izborima bio na visokom 6. mjestu i osvojio je 1005 preferencijalnih glasova, stoga je šteta što se njegov ugled, nakon što je postao direktor najvećeg dubrovačkog gradskog poduzeća "Vodovod", među biračima ovoga puta neće moći provjeriti.

Olga Muratti, koju šira javnost ne može prestati percipirati kao SDP-ovku, iako je zbog razmimoilaženja s vodstvom stranke, SDP napustila prije 3 godine, našla se na izbornoj listi Zorana Milanovića zahvaljujući predsjedniku stranku HSU-a, Silvanu Hrelji koji je inzistirao na njenom 9. mjestu na listi. Muratti je članica Hrvatske stranke umirovljenika, no za pretpostaviti je kako će dio preferencijalnih glasova prikupiti kao socijaldemokratkinja kojoj čelništvo stranke nikada nije kroz listu za parlamentarne izbore "priznalo" rad na terenu. Ispit pred biračima, iako je teško očekivati da će s 9. mjesta dospjeti do saborske klupe, mogao bi se reflektirati na buduće odnose na lokalnoj razini što se pozicioniranja na predstojećim izborima u Gradu tiče.

Iako bi bilo logično da se sastavljači izbornih lista u pravilu potrude i pred prosudbu birača postave što manje kompromitiranih pojedinaca, sve je, barem što se liste "Narodne koalicije" tiče, palo u vodu nakon što je velika većina državnog HSS-a stala iza odluke da na koalicijskoj listi, na 8. mjesto u X izbornoj jedinici zasjedne Stipe Gabrić Jambo, stranački kameleon i primjer kako je HDZ-SDP vladao Hrvatskom godinama. Bit će zanimljivo, na kraju svega, vidjeti i usporediti imidž kojega bivši metkovski gradonačelnik Jambo i onaj koji ga je "skinuo" s prijestolja neretvanskog "kralja", Božo Petrov, uživaju u istoj izbornoj jedinici. Novi stranački prvak HSS-a, Krešo Beljak potporom Jambu dosta je rekao i o tome kako na politiku gleda, dok se kroz prihvaćanje njegove odluke ogleda i Milanović s kojim je u koaliciji.

Na izborima na koje idemo 11. rujna, visoko pozicioniran je ponovno DDS-ovac Pero Vićan, koji se ovoga puta nalazi na listi Milana Bandića, odmah iza nositelja Iva Baldasara, nekadašnjeg SDP-ovca, a još uvijek aktualnog splitskog gradonačelnika. Na prošlim parlamentarnim izborima Čačićeva lista na kojoj je bio također drugi, nije osvojila ništa, ali je Vićan s 1407 preferencijalnih glasova bio bolji od svih ostalih s liste zajedno. Bandić i Vićan slični su po mnogočemu, pa se može računati s njihovim sinergijskim utjecajem na birače. Na 14. mjestu liste se nalazi dr. Hrvoje Kačić, ostaje za vidjeti je li procjena da je on dobar izbor, bolji od prethodnog puta kada se na tom "počasnom" mjestu našao Đelo Jusić koji je doživio potpuni debakl.

U X izbornoj jedinici nositelj Živog zida je dubrovački poduzetnik Hrvoje Kukuljica, dok je sedma na listi Vesna Ribić, oboje su poznati s lokalnih izbora tijekom kojih nisu "pobrali" dobre rezultate.


Lidija CRNČEVIĆ
KOMENTARI / Komentiraj
   
   

Dubrovnik-Ljilja 16.08.16 u 15:05
A svi su dobro uhljebljeni. A drzava nije bas puno odmakla u standardu. Mozda kad Sanader sve vrati.

   

tufina 16.08.16 u 14:27
HDZ i SDP izmjenjuju se na vlasti već 25 godina,pa evo dokle su nas doveli,promiđba im ne treba,svak pametan zna tko su i što su.Isto vrijedi i za HNS sa glavnim predstavnikom Vlahušićom.S njima garantirano,promjena NEMA, barem ne na bolje!

Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne
frankovic_vican
KOMENTAR TJEDNA
1      13|03|18 u 14:55
KOMENTAR: Je li puklo ili će se izgladiti?
ugovor bespovratna sredstva zracna luka 22 Roko Tolic
KOMENTAR TJEDNA
3      02|02|18 u 23:21
A da netko, konačno, javnosti kaže što je grijeh Roka Tolića?
lokalni izbori glasanje ilustracija 2
KOMENTAR TJEDNA
1      02|01|18 u 08:04
PREGLED POLITIČKE 2017.: koga je politika "prokazala", a koga zaštitila?
belvedere5
KOMENTAR TJEDNA
17      16|12|17 u 11:44
KOMENTAR: da sam ja na mjestu Aarona Frenkela, bez ikakve grižnje savjesti bih tužila Hrvatsku...
Miho_Obradović
KOMENTAR TJEDNA
8      22|11|17 u 09:00
KOMENTAR: Miho Obradović pokušao "nokautirati" Mata Frankovića


Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne


 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija