VIKEND U KUHINJI BOŽA LUČIĆA
14.08.2016 u 18:59

Smokva, neokrunjena kraljica Mediterana

Bilo svježa ili sušena, smokva je bogata brojnim zdravim fitonutrijentima, antioksidansima i vitaminima. Sočna i slatka smokva jedno je od prvih voća u kojemu su naši drevni preci uživali. Na Bliskom Istoku pronađeni su ostaci smokava starih preko 11 tisuća godina. Moguće je da su ljudi uzgajali smokvu prije pšenice, ječma i mahunarki. Osim u svojoj postojbini Mediteranu, smokva se danas uzgaja u mnogim zemljama svijeta na obje polutke. Najraširenija i najpopularnija vrsta je obična smokva (lat. Ficus carica). Svake godine može dvaput rađati po nekoliko stotina plodova raznih veličina i boja. Zrela smokva ima oblik zvona ili kruške, sa sočnim mesom u unutrašnjosti.

Napisao: Božo Lučić, kulinarski akademik


komentara  0

Zdravstvene blagodati
Unatoč niskoj kaloričnosti (samo 74 kalorije na 100 g), smokva sadrži topiva prehrambena vlakna, minerale i vitamine. Svježe su smokve cijenjene zbog obilja antioksidansa kao što su karoteni, tanini, lutein i klorogenska kiselina. Povrh toga, svježe smokve sadrže visoke količine antioksidanskih vitamina kao što su vitamin A, E i K. Antioksidansi nas štite od slobodnih radikala čije razorno djelovanje može dovesti do prijevremenog starenja, demencije, srčanih bolesti i karcinoma. Ujedno, istraživanja ukazuju da klorogenska kiselina uravnotežuje razinu šećera u krvi. Smokve, kao i druge namirnice bogate vlaknima, pomažu u mršavljenju i održavanju željene težine. U smokvama su pronađeni i spojevi s antikarcinogenim djelovanjem - benzaldehid i kumarini. Preliminarna zdravstvena istraživanja su potvrdila potencijalno djelovanje ovih spojeva na karcinome prostate i kože. Smokve rješavaju problem kurjih očiju i bradavica. Preko noći, stavite napola prerezanu svježu smokvu na bolno mjesto. Ujutro uklonite smokvu i operite stopalo u vrućoj vodi. Nakon toga pokušajte ukloniti kurje oko/bradavicu. Teži slučajevi mogu zahtijevati i do pet noćnih liječenja.

Suhe smokve  - koncentrirana super hrana
Suhe smokve visoko su koncentriran izvor minerala, vitamina i antioksidanata. Imaju više kalorija od svježih - 249 kalorija na sto grama. I svježe i suhe smokve sadrže značajne količina vitamina skupine B kao što su niacin, piridoksin, pantoten i folna kiselina. Ovi vitamini sudjeluju u metabolizmu ugljikohidrata, bjelančevina i masnoća. B-kompleks je značajan za moždanu funkciju, osobito za dobro raspoloženje. Suhe smokve obilan su izvor minerala kalcija, cinka, kalija, selena, željeza i bakra. Željezo i bakar potrebni su za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, dok je kalij važan sastavni dio stanica i tjelesnih tekućina te pomaže u regulaciji srčanog ritma i krvnog tlaka. Kuhane smokve kao čaj, pomažu kod moždanih bolesti, upale grla i pluća. I lišće je ljekovito Lišće smokve je već odavno poznato zbog svojih ljekovitih svojstava - liječi bronhitis, bradavice, cirozu jetre, visoki tlak, kožne probleme i čireve. Ali novost je da je lišće smokve također izuzetno dobro za dijabetes. Obično se koristi sok lišća smokve, koji se uzima odmah nakon ustajanja, uz doručak. Možete također prokuhati lišće smokve u vodi i piti kao čaj.

Čaj od lišća smokve protiv dijabetesa
2 čajne žlice suhog lišća smokve prelijte šalicom (200 ml) kipuće vode. Pokrijte i ostavite 10-15 minuta. Zatim procijedite. Svakog jutra, popijte jednu čašu ovog čaja uz doručak.

Kolač od svježih smokava
Sastojci:
4 jaja
200 g šećera
200 g brašna
1 maslac
prašak za pecivo
10 svježih smokava
limun

Priprema:
Žumanjke i šećer dobro umutite , te dodati maslac , sir iz miksati i postepeno dodavati brašno . Na kraju kad se masa sjedinila dodati umućene bjelanjke, koricu limuna, sve izmiješati i smjesu izliti u protivan. Izravnajte površinu smjese i po površini stavite na pola prerezane  svježe smokve i pospite sokom od limuna. Peći 40 minuta na 180°C, dok ne porumeni , probati čačkalicom da li je pečeno.

Poslužiti možete toplo i hladno.

Torta od svježih smokava i sira
Sastojci:
6 bjelanjaka
110 g šećera
200 g mljevenih badema
60 g šećera u prahu
50 g brašna
Krema
500 mascarpone sira
200 ml vrhnja
110 g meda
3 žumanjka
60 ml amaretto likera
Ukrašavanje
12 smokava
125 g malina
1 žlica amaretto likera
med

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 150°C. Namastite i pobrašnite 3 kalupa za tortu promjera 18 cm. Istucite bjelanjke, dodajte šećer i dobro izmiješajte. Dodajte šećer u prahu, mljevene bademe i brašno. Dobro izmiješajte, podijelite u 3 kalupa za tortu i pecite 15 minuta. Žumanjke i med miješajte na pari oko 8 minuta, a zatim miksajte dok se ne ohlade. Izmiješajte amaretto i mascarpone, a zatim dodajte ohlađene žumanjke. Prvi biskvit namažite kremom i na njega stavite drugi biskvit. Nanesite ravnomjerno kremu i stavite treći biskvit. Cijeli kolač premažite kremom i stavite u zamrzivač na najmanje 8 sati. Prije posluživanja izvadite tortu iz zamrzivača i stavite u hladnjak. Operite voće i izrežite smokve na četvrtine. Prelijte voće likerom i ostavite da odstoji 15 minuta. Rasporedite voće na vrhu, stavite malo meda i poslužite.

Krostata od svježih smokava
Sastojci 8 osoba
Tijesto :
30 dag brašna
20 dag maslaca
10 dag šećera u prahu
1 vanilin šećer
prstohvat soli

Nadjev :
20 kom smokava
3 žlice maslaca
malo cimeta
malo rakije lozovače
3 bjelanjka
prstohvat soli
4 dag šećera u prahu
1 limun-ribana korica
Za ukrašavanje :
malo šećera u prahu
nekoliko poprženih smokava

Priprema:
Tijesto :
Prosijati brašno i mrvicu posoliti. Maslac sa šećerom i vanilin šećerom malo izraditi vilicom, pa izmrviti u brašnu i zamijesiti glatko tijesto. Po potrebi dodati malo hladne vode (obično ne treba). Raditi što brže da se tijesto ne ugrije od ruku. Tijesto stanjiti u ploču, pa zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjak najmanje pola sata. Nakon toga razvaljati tijesto u krug i obložiti dno i zidove kalupa promjera 24 cm.  Malo nabosti pa peći na 180"C oko pola sata.

U međuvremenu oguliti smokve, te ih cijele prepržiti na tavi na malo maslaca, posuti cimetom  i preliti sa malo rakije. Bjelanjke sa malo soli istući u čvrst snijeg, pa preseliti na paru i dalje tući dok malo ne narastu. Dodati šećer u prahu i dalje tući dok se ne dobije glatka smjesa, pa umiješati ribanu limunovu koricu. Izvaditi tijesto, na njega rasporediti zapečene smokve pa preko njih preliti smjesu od bjelanjaka. Ostaviti 5-6 smokava za ukrašavanje. Ponovno staviti u pećnicu i peći 15-tak minuta dok bjelanca de dobiju žućkastu boju.

Gotov kolač posuti šećerom u prahu, samo rubne dijelove i ukrasiti preostalim smokvama narezanim na fete.

Kolač od rogača i smokava
4 jaja
160g šećera
200g rogača
2dl mlijeka
3 žlice maslinovog ulja
120g glatkog brašna
80g sitno sjeckanih badema
80g sitnih zobenih pahuljica
2 žlice marmelade od smokava (ili marelice ako nemate one od smokava)
12-15 svježih smokava

Priprema:
Pećnicu ugrijte na 180C. Odvojite bjelanjke i žumanjke. Bjelanjake istucite el. mješalicom u čvrsti snijeg. Žumanjcima dodajte šećer i miksajte dok smjesa ne postane kremasta i svijetla. Dodajte joj mlijeko i maslinovo ulje i još malo miksajte da se smjesa ujednači. U posebnoj posudi pomiješajte brašno, rogač, zobene pahuljice i prašak za pecivo. Velikom žlicom naizmjence dodajte tučene bjelanjke i mješavinu brašna u smjeru žumanjaka i šećera. Lagano izmješajte da se sve ujednači i umiješajte još i bademe. Lim za kolače namažite maslacem i posipane brašnom pa ravnomjerno rasporedite smjesu. Po vrhu gusto poslažite prepolovljene smokve i posipajte ih sa žlicom kristal šećera.

Pecite u pećnici ugrijanoj na 180C 35-40 minuta. Ohladite, posipajte šećerom u prahu i narežite na kocke.

Kuglice od svježih smokava
U vrijeme obilja svježih smokava predlažem recept s kojim ćete ukrasiti kraj objeda ili se zasladiti tijekom dana.

Sastojci:
50 dkg smokava
1 naranča
30 dkg šećera
9 dkg oraha
Rum
Čokolada prema ukusu

Priprema:
Smokve sameljite i izmiješajte sa šećerom, sokom od naranče i naribanom korom od naranče. U tako dobivenu smjesu dodajte krupnije sjeckane orahe i ulijte rum. Oblikujte male kuglice, uvaljajte u naribanu čokoladu i malo ostavite da se posuše. Nakon toga poslužite.

Kolač sa smokvama, medom i vinom
Za preljev i smokve:
180 ml crnog vina (ili prošeka ili kombinacija)
120 ml meda
2 tanke kriške limuna
16 raspolovljenih svježih smokava

Za kolač promjera 24 cm:
160 g brašna
55 g kukuruznog brašna (ili palente)
2 žličice praška za pecivo
Malo soli
70 g šećera
1 šećer vanilija
Naribana korica limuna
18 dkg maslaca
3 jaja
120 ml meda

Priprema:
U maloj posudi na laganoj vatri pomiješajte sve sastojke za preljev osim smokava, pustite da provri pa dodajte smokve i kuhajte se zajedno još cca 5 min na laganoj vatri (smokve trebaju omekšati, ali se ne smiju raspadati) Izvadite smokve i ostavite tekućinu da se kuha još 10-15 min dok se malo ne zgusne pa kad je gotovo stavite sa strane. Ugrijte pećnicu na 180°C, namažite cijelu unutrašnjost kalupa maslacem, na dno stavite papri za pečenje pa i njega premažite maslacem i na kraju pospite s malo brašna.

U zdjeli pomiješajte brašno, kukuruzno brašno, prašak za pecivo i sol. Mikserom tucite šećer, šećer vaniliju, koricu limuna i maslac pa zatim dodajte jedno po jedno jaje i na kraju med (smjesa neće izgledati baš filmski, ali to je ok.) i tucite još koju minutu. Ručno primiješajte mješavinu s brašnom pa sve zajedno izlijte u pripremljeni kalup. Po vrhu rasporedite smokve i pecite 55 min (nakon 10 ak min možete pokriti površinu kolača papirom za pečenje da vam kolač ne pocrni previše).

Poslužite narezano na kriške s malo preljeva preko i dodajte još kuglu sladoleda od vanilije.






KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!




Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY






Iz kolumne
Bakalar krema na bijelo
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
1      18|12|16 u 13:02
Običaj kuhanja bakalara za Badnji dan
Bobica naslovna
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
0      19|11|16 u 18:15
ZABORAVLJENA, A ZDRAVA: Bobica, bijela i crna
lisicarke 1
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
0      30|10|16 u 12:05
Vrijeme je za šumske gljive - uživajte, ali oprezno
Jesen stiže dunjo moja
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
1      22|10|16 u 08:41
Plodovi jeseni na našm stolu - što se sve može spraviti od dunja?
bundeva
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
3      08|10|16 u 13:02
Jesen je zakoračila u naše kuhinje - kako se sve može spraviti bundeva?






Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI





Komentari


Kolumne






 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija