VIKEND U KUHINJI BOŽA LUČIĆA
05.08.2016 u 19:54

Ljetno osvježenje koje čuva zdravlje i mladost

Vreli ljetni dani se ne mogu zamisliti bez lubenice ili kako se u nas naziva dinje. Idealno je ovo voće za one koji žele izgubiti višak kilograma. Ima jako malu energetsku vrijednost oko 30 kcal/100 g, a pri tom najviše ugljikohidrata oko 7 %, te nešto malo masti i proteina. Iznimno je bogato mineralima pa se preporučuje kao zamjena za vodu, posebno u ljetnim mjesecima, kada se tijelo pojačano znoji i tako izbacuje prijeko potrebne minerale. 

Napisao: Božo Lučić, kulinarski akademik


komentara  0

Najviše ima kalcija (oko 7 mg), zatim željeza, magnezija, fosfora, cinka, bakra, mangana, pa čak i jako značajnog antioksidansa selena. Od vitamina treba spomenuti vitamin C te vitamine B grupe. Posebnost lubenice su i snažni antioksidansi neophodni za očuvanje zdravlja. 
Poznato je jako mnogo teorija o tome kako kupiti dobru i slatku lubenicu. Ono na što treba obratiti pažnju je da težina lubenice odgovara njenoj veličini. Kora treba biti glatka i ne mora biti previše sjajna. Strana na kojoj je ležala na zemlji treba biti žućkasta, jer ako je blijeda, onda je lubenica ubrana prerano. Ukoliko kucnete zvuk ne smije biti „prazan“.

Lubenicu, dinju možemo jesti samu, ali i kao dodatak slatkim i slanim jelima. Na primjer narezanu na kocke (5cm najmanje) dinju možemo marinirati  u malo maslinovog ulja i zatim je staviti na roštilj, minutu do dvije na svakoj strani (nemojte upotrijebiti previše zrelu lubenicu jer će se raspasti na vrućini). Nakon roštiljanja pospite je svježom metvicom ili bosiljkom i servirajte zasebno ili uz ribu sa žara.  Tanka feta lubenice ići će odlično u sendvič umjesto rajčice! Samo se pobrinite da kruh namažete majonezom ili senfom kako se ne bi razmočio.

Tropska salsa od lubenice

1 šalica lubenice, bez koštica, narezana na male kockice
1 šalica manga, narezanog na male kockice
1 šalica krastavca, oguljenog  narezanog na kockice
1 ljuta papričica, sitno nasjeckana
4 žlice soka od limete
2 žlice nasjeckanog lišća korijandra
1 žličica nasjeckanog svježeg peršina

Sve izmješajte u posudi, posolite i popaprite. Pokrijte i ostavite da se hladi 30 minuta. Salsu možete jesti uz svježe povrće ili tortilla čips.

Piletina s lubenicom

Cijelo pile posolite, začinite po želji, i stavite peći. Pred kraj pečenja (nekih petnaestak minuta) u pile stavite veće kocke lubenice kak bi ona dala dodatan okus piletini. Druga opcija je da napravie pire od lubenice i mažete ga povremeno po mesu dok se peče. 

Salata s lubenicom

Lubenica se može na salatu pripremiti na mnogo načina. Mi ćemo spomenuti samo nekoliko kombinacija: 1. lubenica, ružmarin i feta sir (sve pomješajte i začinite solju, paprom i ekstra djevičanskim maslinovim uljem), 2. lubenica, rukola , feta sir i masline ((sve pomješajte i začinite solju, paprom i ekstra djevičanskim maslinovim uljem, te po želji balzamičnim octom), 3. Lubenica, feta sir, crveni ili ljubičasti luk, listići svježe mente (sve pomješajte i začinite solju, paprom i ekstra djevičanskim maslinovim uljem).

Umak za roštilj od lubenice

1 šalice soka od lubenice (iscijedite je sokovnikom ili mikserom napravite pire)
1 šalice balzamičnog octa
1 šalice smeđeg šećera
1 šalice soja umaka
2 žlice biljnog ulja
2 žlice senfa
2 sitno nasjeckane glavice češnjaka
2 žlice mljevene crvene paprike

Pomiješajte sok od lubenice, ocat, šećer, soja sos, ulje, senf, češnjak i papriku. Prelijte preko povrća, piletine, svinjetine ili ribe  i ostavite nekoliko sati na hladnome da se marinira. Istim umakom prelijevajte za vrijeme pečenja.

Lubenica sa sjemenkama komorača

1 žlica sjemenki komorača
2 žlice krupne soli
12 šnita velike lubenice (ohlađene)
2 limete narezana na šnite
Zagrijte tavu i u njoj prepržite sjemenke komorača dok ne potamne. Izvadite sjemenke iz tave u mužar, dodajte sol i grubo izmeljite. Posipajte po lubenici i poslužite s limetom.

Pohana lubenica

1 lubenica (oko 3kg)
3 šalice ulja za pohanje
pola šalice kukuruznog brašna
2 bjelanjka, umućena
2 žlice vode
3 šalice glatkog brašna
šećer u prahu

Prepolovite lubenicu po dužini, i onda još jednom (ponovo po dužini). trebali biste dobiti 4 dugačka trokutasta komada. Maknite koru, i onda te četvrtine po dužini razrežite na šnite debljine oko 3 cm. i nakon toga svaku šnitu razrežite na još manje trokutiće. U umućene bjelanjke i vodu, umješajte kukuruzno brašno. Komade lubenice prvo uvaljajte u bijelo glatko brašno i onda umočite u smjesu s bjelanjcima i stavite peći u vrelo ulje. Pecite dok ne poprimi zlaćano smečkastu boju. Pohanu lubenicu pospite šećerom u prahu.

Kup s lubenicom

500 g   svježeg ricotta sira
100 g   krem sira (dukatela, abc sir ili nešto slično)
1 šalica mlijeka
1 šalica šećera
2 žlice ruma
1 žličica naribane kore limuna
pola žličice vanilije
1/8 žličice soli
1/3 šalice vrhnja za šlag
oko 1.5 kg lubenice bez koštica narezana na male kockice
naribana crna čokolada

Izmiksajte sireve, mlijeko, šećer, rum, limunovu koricu, vaniliju i sol mikserom oko jedne minute, dodajte vrhnje za šlag i miksajte još minutu –dvije. Smjesu stavite u zamrzivač na najmanje 3 sata. Kuglice sladoleda poslužite uz lubenicu i pospite naribanom čokoladom.

Lubenica s limunom i medom na žaru

nekoliko komada lubenice
med za mazanje lubenice
sok od 2 limete
naribana korica od pola limete
3 žlice meda
2 žlice vode
malo cayenne papra
malo soli

Lubenicu narežite na komade debljine oko 3 cm i svaki namažite medom, pa stavite peći na roštilj. Pecite dok lagano ne posmeđi (oko 2 minute na svakoj strani). Stavite na tanjur i polite s malo sirua od limete i meda.
Odrežite komad lubenice u kružnom obliku poput klasične talijanske pizze, stavite je na gril i napravite najluđe ljetno osvježenje.

Pizza od lubenice

Da biste napravili finu pizzu, ne treba vam tijesto. Umjesto toga poslužite se ljetnim voćem br. 1 – lubenicom, čiji se okusi savršeno stapaju sa sirom i svježim lukom.

Sastojci za pizzu od lubenice:
1 kriška lubenice debljine oko 2 centimetra
200 grama svježeg luka u kolutićima
3 žlice vinskog octa
1 žlica šećera
¼ čajne žličice soli
2 žlice slane vode
2 žlice maslinovog ulja
50 grama sira s plemenitom plijesni
2 žlice nasjeckanih oraha
2 žlice svježih listova bosiljka

Priprema:
Pomiješajte vinski ocat, šećer i sol, pa u ovu tekućinu stavite kolutiće očišćenog luka. Pustite da se u tekućini mariniraju oko 15 minuta. Ocijedite tekućinu od luka, dodajte joj slanu vodu i maslinovo ulje. Promiješajte sve zajedno. Kuhinjskim kistom namažite kružnu krišku lubenice ovom tekućinom s obje strane. Stavite lubenicu na roštilj tri do četiri minuta sa svake strane. Na grilanu lubenicu stavite luk, komadiće sira i oraha, a sve zajedno ukrasite listićima bosiljka. Narežite lubenicu kao klasičnu pizzu. Dobar tek!

Salata od lubenice, feta sir i maslina

1/2 lubenice ili 1 manja (rashlađena, očišćena, bez sjemenki, narezana na kockice ili kuglice)
25 dag feta sira (narezana na kockice ili razmrvljena)
10 dag crnih maslina
nekoliko svježih listića mente
domaće maslinovo ulje
sok 1 limuna
sol
crni krupno mljeveni papar

Priprema:
Dobro rashlađenu lubenicu očistite od sjemenki i kore te narežite na kockice ili oblikujte sa žlicom za sladoled kuglice. Fetu narežite na kockice ili samo razmrvite po narezanoj lubenici. Dodajte nekoliko crnih maslina, zalijte s limunovim sokom i domaćim maslinovim uljem, posolite krupnom morskom soli i popaprite crnim mljevenim paprom. Ovu ukusnu deliciju ukrasite s nekoliko listića svježe mente.

Punjena lubenica

Sastojci:
1 lubenica teška 3 - 4 kg
2 jabuke
1 vanilin šećer
20 dag svijetlog grožđa
2 breskve
20 dag ribizla
nasjeckane pistacije ili orahe
limunov sok
listiće metvice (mente) za ukras

Priprema:
Operite lubenicu. Odrežite joj dio na dnu, da čvrsto stoji. Prorežite je malo iznad polovice tako da rub bude cik-cak. Izdubite meso iz obje nejednake polovice pa narežite na kockice. Pritom odstranjujte koštice, te ujedno skupljajte sok što ga ispušta. Očistite, operite i dobro ocijedite voće, a po potrebi i obrišite. Narežite. Pomiješajte sok od lubenice s limunovim sokom. Zasladite i umiješajte u voće. Napunite izdubljeni donji dio lubenice i stavite u hladnjak.










Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY






Iz kolumne
Bakalar krema na bijelo
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
1      18|12|16 u 13:02
Običaj kuhanja bakalara za Badnji dan
Bobica naslovna
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
0      19|11|16 u 18:15
ZABORAVLJENA, A ZDRAVA: Bobica, bijela i crna
lisicarke 1
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
0      30|10|16 u 12:05
Vrijeme je za šumske gljive - uživajte, ali oprezno
Jesen stiže dunjo moja
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
1      22|10|16 u 08:41
Plodovi jeseni na našm stolu - što se sve može spraviti od dunja?
bundeva
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
3      08|10|16 u 13:02
Jesen je zakoračila u naše kuhinje - kako se sve može spraviti bundeva?






Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI





Komentari


Kolumne






 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija