VIKEND U KUHINJI BOŽA LUČIĆA
31.07.2016 u 17:20

Naučite spravljati slasne specijalitete bogate turske kuhinje

Neiscrpno bogatstvo turske kuhinje i užitak jedenja u opuštenoj atmosferi čini orijentalnu hranu nezaboravnim užitkom. Turci mesu često dodaju voće i orašaste plodove te začine za egzotičan okus, a rezultat toga su gurmanske kofte, kebabi, pite, pilavi te okruglice. Tradicionalna turska kuhinja nastala je spajanjem utjecaja s istoka i zapada, a pide, baklave i lahmacun danas su neki od zaštitnih turskih specijaliteta. 

Napisao: Božo Lučić, kulinarski akademik


komentara  0

Pide se najčešće nadijevaju mljevenim mesom pirjanim s povrćem, no tu su i inačice sa sirom te svježim povrćem. No nerijetko se prave i s lećom ili grahom. Primjerice, pirjanom luku i češnjaku dodajte čili u prahu, sol, pastu od rajčice i malo vode. Tome dodajte ocijeđeni grah i sve zgnječite. Maknite s vatre i time premažite tijesto u obliku lađe. Slično pidama, no s puno tanjim tijestom, Turci pripremaju lahmacun. Obično se također tijesto premazuje nadjevom od mljevenog mesa, začina i povrća. Za što egzotičniji okus na kraju lahmacun pospite ljutim začinima. A kad na red dođu deserti, baklava je na prvome mjestu. Kako bi bila što sočnija, obvezno pazite da kore ili listovi tijesta ne budu suhi jer će vam se u tom slučaju i raspasti. Uvijek je narežite prije pečenja.

Istambulski rižoto

Sastojci: 4 žlice ulja, luk, sol, papar, mljevena junetina, špinat, mahune, riža
Priprema: Dinstajte luk i popržite meso dok ne promijeni boju. Dodajte šalicu špinata, tri žlice mahuna i vodu. Sve pomiješajte s rižom. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri 20-ak minuta. Poslužite s bilo kojom salatom ili kiselim mlijekom.

Lahmacun (lahmađun)

Sastojci:
 kvasac, šećer, mlaka voda, brašno, sol, maslinovo ulje = za tijesto
maslac, luk, češnjak, 250g mljevenog mesa, rajčica, svježa menta, peršin, sol, papar, limunov sok = za nadjev


Priprema:
Umijesite tijesto od kvasca, šećera, tople vode, brašna i soli. Ostavite ga da se sat vremena diže u nauljenoj posudi prekrivenoj vlažnom krpom. Izrežite ga na tri dijela, od svakog oblikujte lopticu i pustite da stoji još pola sata. Rastopite maslac, dodajte luk i pržite 5 min. Potom dodajte češnjak. Umiješajte sve ostale sastojke za nadjev. Ako je smjesa presuha dolijte vode. Loptice tijesta razvaljajte, stavite na plohu za pečenje i namažite maslinovim uljem. Dodajte nadjev i pecite 15 min. Tijesto mora ostati mekano da se može zamotati. Gotovo jelo prelijte limunovim sokom i poslužite.

Špinat s bulgurom uz čašu jogurta

Sastojci: špinat (svježi ili smrznuti), šalica bulgura (kuhana, usitnjena i posušena pšenica), luk, maslinovo ulje, koncentrat rajčice, šalica i pol vruće vode, sol, šalica i pol mljevene slatke crvene paprike
Priprema: Pirjajte luk na maslinovom ulju. Dodajte koncentrat rajčice, pirjajte dvije minute i ubacite špinat. Kuhajte 5 min i povremeno miješajte dok sva voda ne ispari. Dodajte bulgur, vruću vodu, sol i papriku. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko pola sata. Poslužite uz jogurt.

Turska janjetina
1,5 kg janjećeg mesa (but bez kosti), luk, češnjak, maslinovo ulje, limunov sok, majčina dušica, sol, papar, bijelo vino, rajčica

Operite i obrište janjetinu, odstranite masnoću i narežite meso na odreske debljine centimetar i pol. Za marinadu sitno narežite tri glavice luka i tri češnja češnjaka te pomiješajte s maslinovim uljem, tri žlice limunova soka, dvije žlice majčine dušice, soli i paprom. Meso premažite marinadom, stavite ga u zdjelu, prekrijte aluminijskom folijom i ostavite ga preko noći.

Dan poslije meso izvadite iz marinade i pecite na zagrijanom ulju. Pečene odreske složite u zdjelu i popaprite. Masnoći od prženja dodajte 4 žlice vode, 4 žlice bijelog vina, pirjajte, dodajte malo šećera, a zatim smjesom prelijte meso i pustite da se ohladi. Kilogram rajčica narežite na kockice. Pospite ih zdrobljenim češnjakom, dodajte maslinovo ulje, limunov sok, sol i papar. Smjesom prelijte odreske.

Rižoto s vinom

Sasatojci:
riža, 30 dkg špinata, maslac, glavica luka, tri žlice nijelog vina, žličica šafrana, litra domaće bistre juhe, peršin, sol, papar

Priprema:
Na ugrijanom maslacu popržite sitno nasjeckani luk, dodajte špinat i pirjajte nekoliko minuta. Dodajte bijelo vino i miješajte dok ne isparite potm ponovite postupak. Na pola dinstanja dodajte šafran, još malo juhe i ostatak povrća iz juhe. Nastavite dinstati i dodavati juhu, ali pazite da rižoto ne bude pregust. Pred kraj dodajte peršin. Poslužite toplo.

Dagnje na turski način

Sastojci:
1 kg dagnji
1 limun
200 g riže
1 luk
peršin
pinjoli
suhe grožđice
maslinovo ulje

Opis:
Dagnje operite, očistite i popirjajte na jakoj vatri na malo vode, ulja i komadićima limuna. Školjkama izvadite meso, ali oklope sačuvajte. Vodu u kojoj su se pirjale profiltrirajte. Fino usitnjeni luk pirjajte na 5-6 žlica ulja. Dodajte rižu i popirjajte je desetak minuta na jakoj vatri, neprekidno miješajući. Rižu polijte kutlačom vode u kojoj su se kuhale dagnje, posolite i popaprite, dodajte žlicu pinjola i žlicu grožđica. Promiješajte i ostavite da se kuha 5 minuta. Nadjenite oklope dagnji kuhanom rižom i garnirajte mesom dagnji. Ovako pripremljene dagnje složite u vatrostalnu posudu, začinite sa 4 žlice ulja i preostalom vodom u kojoj su se dagnje kuhale. Pecite otprilike 20 minuta na 140°C. Poslužite ukrašeno listićima peršina.

Jajik

Sastojci:
1 kg jogurta
350 g krastavaca
2-3 grančice kopra
1 žlica maslinovog ulja
1 žličica soli
5 režnja češnjaka

Opis:
Jogurt dobro izmiješati i po potrebi dodati malo vode ako je previše gust. Usitnjeni češnjak pomiješati sa žličicom soli. Krastavce guliti, naribati i dodati u jogurt. Smjesu staviti u male zdjelice, posuti sa sjeckanim koprom i pokapati s malo maslinova ulja.

Janjeći burek

Sastojci:
500 g brašna
1 šalica vode
2 žličice soli
1 šalica maslinovog ulja
500 g mljevene janjetine
2 velika luka
2 velike rajčice
pola vezice peršina
sol
papar

Opis:
Isjeckati luk, oguliti i isjeckati rajčicu, isjeckati peršin i pomiješati s mljevenim mesom. Posoliti i popapriti. U prosijano brašno dodati 2 žličice soli i toliko vode da se dobije mekano tijesto. Ostaviti ga pokriveno da miruje oko 20 minuta. Uzimati komade tijesta veličine oraha i izvaljati ih u vrlo tanke krugove. Na polovicu kruga žlicom staviti nadjev, a drugom polovicom prekriti nadjev. Rubove dobro stisnuti. Polumjesece pržiti u dobro zagrijanom maslinovom ulju, sa svake strane oko 2 minute. Servirati toplo uz jogurt.

Kalifova delicija

Sastojci:
750 g janjetine narezane na rezance
luk
suhe marelice
50 g očišćenih i oguljenih badema
50 g grožđica
muškatni oraščić
cimet u prahu
žitne pahuljice (za ukras)
limun
maslinovo ulje

Opis:
Narežite marelice i bademe te ih s grožđicama stavite u zdjelu. Prelijte vodom do vrha i ostavite sat vremena. Sitno nasjeckajte luk i pirjajte ga na 3 – 4 žlice ulja. Dodajte janjetinu i ravnomjerno je popirjajte. Začinite s malo muškatnoga oraščića i pola žlice cimeta te posolite i popaprite. Ocijedite voće i prelijte janjetinu s vodom (u kojoj je bilo voće) i limunovim sokom. Poklopite i kuhajte sat vremena dok meso ne omekša pa dodajte suho voće i po potrebi malo vode. Kuhajte još 15 minuta i poslužite sa žitnim pahuljicama prethodno namočenim u toploj vodi.

Kisele mesne okruglice

Sastojci:
500 g mljevenog mesa
1 luk
1 žlica koncentrata od rajčice
1 i pol šalica riže
1 vezica peršina
3 šalice mesne juhe
1 žličica crnog papra
1 žličica crvenog papra
2 žlice ulja
sok od jednog limuna
sol

Opis:
Luk isjeckati i popržiti na ulju. Dodati koncentrat rajčice, koji je razmućen s malo vruće vode i prokuhati. Dodati pola vezice sjeckanog peršina, 1 šalicu riže i zaliti juhom. Kuhati na laganoj vatri dok se riža ne skuha. U mljeveno meso dodati ostatak riže, peršin, sol i crni i crveni papar. Dobro izmiješati, raditi male okruglice i stavljati ih u posudu s rižom. Kad su okruglice kuhane politi ih sokom od limuna i kratko prokuhati.

Kofte

Sastojci:
900 g mljevene janjetine
8 jaja
2 luka
2 kriške kruha
ribani parmezan
ketchup (po izboru)
prženi krumpir (kao prilog)
ulje za prženje

Opis:
10 minuta prije no što započnete s pripremom ovog jela, namočite kruh.  6 jaja kuhajte u kipućoj vodi 7 minuta, ogulite ih dok su vruća i pustite da se ohlade. U zdjeli pomiješajte meso, fino usitnjeni luk, 2 umućena jaja, 2 šake sira, sol, papar i ocijeđenu sredinu kruha. Smjesu dobro izradite i od nje formirajte tucet tankih polpetica. Na sredinu polpete stavite tvrdo kuhano jaje, pokrijte drugom polpetom i dobro pričvrstite rubove. Pržite kofte u dosta vrućeg ulja, ocijedite ih i poslužite vruće, uz prilog od prženih krumpira (ili tikvice). Prema želji možete dodati ketchup. Kofte su nacionalni turski specijalitet.

Musaka od tikvica

Sastojci:
1 kg tikvica
500 g mljevenog mesa
100 g maslaca
3 luka
3 rajčice
1 šalica mesne juhe
sol
papar

Opis:
Narezati tikvice na kolute i peći ih na maslacu. Izvaditi tikvice i na istom maslacu ispržiti nasjeckani luk i meso. Posoliti, popapriti, uliti mesnu juhu i dodati tikvice. Pokriti i kuhati na umjerenoj vatri.

Pilaf s mesom

Sastojci:
2 šalice riže
500 g janjetine narezane na kocke
1 luk
2 žlice maslaca
2 klinčića
pola žličice crnog papra
pola žličice cimeta
pola žličice miješanih začina
sol

Opis:
Ispržiti meso i sjeckani luk na maslacu. Dodati papar i sol i pirjati dok sva tekućina ne ispari. Zatim dodati cimet, miješane začine, klinčiće i šalicu vode i kuhati dok meso ne omekša. Pred kraj dodati dvije šalice vrele vode i prethodno prokuhanu rižu. Prije posluživanja jelo istresti na pladanj.

Punjeno lišće vinove loze

Sastojci:
1 i pol šalica riže
4 luka
1 žlica pinjola
1 žlica grožđica
1 žlica šećera
vezica peršina
1 šalica maslinovog ulja
vezica kopra
grančica metvice
pola žličice miješanih začina
papar
pola žličice cimeta
250 g listova vinove loze
1 limun
1 šalica vode
sol

Opis:
Zakuhati 6 šalica vode i sok od pola limuna. Kad provri dodati listove loze i prokuhati 2 minute. Prebaciti ih u zdjelu s hladnom vodom. Jedan po jedan list osušiti. Sjeckani luk i pinjole popržiti na maslinovu ulju. U međuvremenu skuhati rižu. Kad je kuhana dodati papar, miješane začine, cimet, sjeckani peršin, kopar i metvicu te sok od jednog limuna. Dobro izmiješati. Na svaki list staviti žlicu smjese i dobro zamotati. Staviti u posudu, preliti šalicom vode, sokom od pola limuna i posoliti. Kuhati na umjerenoj vatri oko 1 sat.






KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!




Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY






Iz kolumne
Bakalar krema na bijelo
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
1      18|12|16 u 13:02
Običaj kuhanja bakalara za Badnji dan
Bobica naslovna
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
0      19|11|16 u 18:15
ZABORAVLJENA, A ZDRAVA: Bobica, bijela i crna
lisicarke 1
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
0      30|10|16 u 12:05
Vrijeme je za šumske gljive - uživajte, ali oprezno
Jesen stiže dunjo moja
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
1      22|10|16 u 08:41
Plodovi jeseni na našm stolu - što se sve može spraviti od dunja?
bundeva
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
3      08|10|16 u 13:02
Jesen je zakoračila u naše kuhinje - kako se sve može spraviti bundeva?






Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI





Komentari


Kolumne






 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija