U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
25.07.2016 u 09:36

KOMENTAR: Nelagode Robina Hooda radi gruškog Terminala

Gospodin Vlahušić osobno može žaliti za Putničkim terminalom u Gružu (PTG) koliko god ga volja i na razne načine. No, ne može i ne smije zanemariti činjenicu da je u konkretnom projektu bio veoma važan igrač, i to u dvostrukoj ulozi: ponajprije kao gradonačelnik, ali istodobno i kao član Upravnog vijeća Lučke uprave Dubrovnik. Mogao je i trebao reagirati na vrijeme kako ga ne bi obuzimao osjećaj nelagode jer, eto, sada ne zna što će reći šefovima turskog Global Ports Holdinga i francuskog Bouyguesa.

Napisao: Luko BRAILO


komentara  19

Neugodno mi je kao gradonačelniku Dubrovnika što je s turskim Global Ports Holdingom (GPH) i francuskom građevinskom grupom Bouyges Batiment International (BBI), kao svjetski priznatim kompanijama u kruzing biznisu i građevinarstvu, raskinut preudugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje Terminala u Gružu.

To je, među ostalim, u brojnim medijskim istupima proteklih dana naglašavao Andro Vlahušić pokušavajući objasniti zašto je razvikani projekt 'zaleđen' do daljnjega, odnosno do novog natječaja. Pritom je, što je već uobičajeno kad se njegove zamisli ne ostvare, osuo paljbu po mnogima zbog odbijenice tursko-francuskom konzorciju i njihovu društvu Dubrovnik International Cruise Port Investment (DICPI), koje je od 2018. godine trebalo upravljati Putničkim terminalom Gruž (PTG) iduća četiri desetljeća.

Gospodin Vlahušić osobno može žaliti za PTG-om koliko god ga volja i na razne načine, ali ne može i smije zanemariti činjenice da je u konkretnom projektu bio veoma važan igrač, i to u dvostrukoj ulozi: ponajprije kao gradonačelnik ali istodobno i kao član Upravnog vijeća Lučke uprave Dubrovnik ( UV LUD). S tog stajališta, a ono nas zanima, a ne floskule o 'lokalnim igračima' navodno zaslužnima za raskid predugovora, g. Andro Vlahušić ne može kazati da pravodobno nije znao ili pak razumio, kako se odvija pregovarački proces između predstavnika DICPI-ja, resornog Ministarstva pomorstva, Vlade i ostalih sudionika uključenih u ostvarivanje planova o gruškom PTG-u. Uz ostalo, on je mnogima objelodanio sadržaje SMS-ova koje su mu radi poslova u Gružu („Terminal ide dalje“) upućivali ražalovani vicepremijer i bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko i regionalni direktor Bouyguesa Victor Stefanescu. 

Nešto se, nadalje, ne sjećamo da se gradonačelnik i član Upravnog vijeća LUD-a osjećao neugodno, i o tome se medijski očitovao, od veljače ove godine do proteklih dana, tijekom kojeg je razdoblja DICPI tražio čak tri produljenja  roka (15. travnja, 15. srpnja i 1. studenoga) za potpisivanje ugovora o koncesiji za PTG. Podsjećanja radi, DICPI je u listopadu prošle godine odabran za koncesionara u Gružu, kao jedini ponuditelj, pa je bilo normalno očekivati kako će g. gradonačelnik i član Upravnog vijeća LUD-a reagirati tijekom proteklih deset mjeseci i priupitati predstavnike 'velikih globalnih igrača' – zašto opetovano traže produljenje rokova za potpisivanje konačnih dokumenata o ulaganju u PTG, navodno teško 94 milijuna eura?

Gradonačelnik i član Upravnog vijeća LUD-a u više je navrata spominjao investiciju tešku 94 milijuna eura, ali je po svom ustaljenom običaju, medijski zaobilazio činjenicu kako se u natječaju za  PTG, od arhitektonskih tvrtki tražila izrada projekta vrijednog 30-tak milijuna eura? Očitu razliku do višekratno isticanih 94 milijuna eura Vlahušić nije našao za shodno objasniti puku ovdašnjem i široj javnosti. Baš kao što se nije odviše upuštao ni u traženja odgovora na pitanja – kako to da čak ni ' priznatim globalnim igračima' razvojne i poslovne banke iz tog istog velikog svijeta ne odobravaju kredite za ulaganje u PTG.

Tada nije bilo nelagode, pa valja zamijetiti kako slični osjećaji nisu registrirani ni kada su novinari niza lokalnih i nacionalnih medija dekodirali predložene tarife koncesionara (i do 120 posto više od sadašnjih) što Luku Gruž u dogledno vrijeme može učiniti nekonkuretnom na Mediteranu? A i kad se doznalo kako DICPI od hrvatske države traži jamstva za pokrivanje razlika budućeg prometa u Gružu, ni tada Vlahušić u funkciji gradonačelnika i člana Upravnog vijeća LUD-a nije bio baš nešto retorički raspoložen, i nije iskazao svoju opjevanu i istančanu 'robinhudovsku' navadu prema kojoj se, legenda kaže, otima od bogatih kako bi se dalo potrebitima. Osim što je ponavljao mantru o tome kako privatni ulagači žele smanjiti troškove, uz onu već poznatu njegovu priču kako nitko osim GPH-a i BBI-ja neće ponuditi bolje uvjete za ulaganja u Gružu.
To je odista više nego zanimljiva Vlahušićeva opservacija zna li se, primjerice, kako je natječaj za PTG objavljen još 30. rujna 2014. godine na mrežnim stranicama LUD-a i javnom oglasniku ali samo na hrvatskom jeziku. Natječaj nije s dodatnim obavijestima upućen, recimo, stručnoj publikaciji poput Seatrade Cruise reviewa. Time je, nameće se zaključak, bila značajno smanjena mogućnost prijavljivanja više ponuditelja za PTG, pa mnoge upućene zapravo ni ne čudi što se za projekt u Gružu javio baš samo DICPI.

Gradonačelniku i članu Upravnog vijeća LUD-a je također neugodno jer ne zna što će sada reći šefovima iz GPH-a i BBI-ja, ali isti osjećaj nije registriran kad se u velebni posao u Gružu krenulo bez dva ključna dokumenta iz njegove i nadležnosti Gradskog vijeća. To se odnosi na strategije razvoja sveukupnog i napose kruzerskog turizma u Gradu Dubrovniku u idućim desetljećima. Stoga se valja podsjetiti i DICPI-jevih projekcija o povećanju broja posjetitelja kruzera sa sadašnjih 900 tisuća na 1,5 milijun godišnje, pri čemu i nadalje nema koncesionarovih jamstava za postupno pretvaranje Dubrovnika u funkcionalni 'home port' u doglednom razdoblju.

Moglo bi se o dvojbama vezanim za PTG još podosta razglabati. Suvislo, naravno, kako se ne bi stvarao osjećaj nelagode kod bilo koga. Što se pak tiče g. Vlahušića, i kao gradonačelnika i kao člana Upravnog vijeća Lučke uprave Dubrovnik i njegovih osjećaja, ne treba se odviše zamarati. Samoproglašeni knez raguzinski, samozvani ujedinitelj hrvatske ljevice, trenutačni zagovornik velike koalicije između SDP-a i HDZ-a, izvanserijski 'homo politicus', Robin Hood… već će pronaći način kako će puku dubrovačkom i široj javnosti objasniti zašto mu je sada toliko neugodno u vezi s PTG-om. I je li, ne daj Bože, kome iz Global Ports Holdinga i Bouyguesa eventualno što obećao, a što bi prešlo gradonačelničke i ovlasti člana Upravnog vijeća LUD-a? Bude li trebalo, i sveti Petar će mu biti na usluzi, pa javno je objelodanio da je i s njime u dobrim odnosima…     
         
  
      


KOMENTARI / Komentiraj
   
   

larryfox2016 04.09.16 u 16:44
Jeste li pokušali dobiti kredite od banaka bez uspjeha? Hitno potreban novac da biste dobili iz duga? Trebate novac za proširenje ili osnivanje vlastitog posla? Dobiti zajam od jednog od vodećih UK zajam tvrtki. Za više informacija, molimo kontaktirajte putem e-maila: larryfox2016@hotmail.com

   

tufina 28.08.16 u 14:56
Andro je sebe rasporedio na 100 mjesta kako bi sve kontroliro,a nije sposoban ni sebe kontrolirat,pa sve đe je on prisutan pođe k vragu.Ovo je samo jedan primjer.Bravo za članak!

   

Dubrovnik-Ljilja 28.08.16 u 08:59
Je li jos u Luci radi Sef Drago, sto je napadao mlade carinice? Samo onako pitam.

   

Dubrovnik-Ljilja 27.07.16 u 03:22
Tvoj problem.

   

macy 26.07.16 u 18:56
Nemam ja Ljulji problema sa ženama, dapače. Imam samo sa aždajama ( mix koza-ovca-kokoš-udav ). Njih ne mogu smislit'.

   

Dubrovnik-Ljilja 26.07.16 u 17:12
Nitko nas ne brise. Znaci da nismo uvredljive. A ti imas neki ogromni problem u vezi zena.

   

macy 26.07.16 u 15:46
Tupi, ako itko brlja stalno jedno te isto onda ste to vas dvije "Svakom loncu poklopac". Toliko ste gluposti i uvreda ispisale samo na ovome portalu da bi svakoga normalna čovjeka morala debelo zaboljeti glava. Niste uopće svjesne da svojim kokodakanjem samo pomažete Andru da dobije još jedan mandat. Samo da bi to shvatile, morale bi imati barem jedno malo zrno pameti. Nažalost, kako je Smoje rekao, koze i ovce uvijek ostaju samo - koze i ovce. Poneke se transformiraju u udava, a to je već - aždaja.

   

tufina 26.07.16 u 15:34
Macy ti ne razlikuješ istinu od uvrede,iščumijeho si jadan,pa stalno brljaš isto

   

macy 26.07.16 u 14:47
Što je Tupi, kada vidimo da piškimo u vjetar, počinjemo vrijeđati. Popustili živci?

   

tufina 26.07.16 u 14:24
Kako prvo,Vlahušić nije gospodin nego osuđenik,a kako drugo,kad bi stvarno imo obraza i srama bio bi stalno crven ko paprika,a ne samo debeo ko...

prethodna / 1 / 2 / sljedeća
Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne
luka_gruz_1
U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
10      14|09|17 u 12:29
GRUŠKI TERMINAL: Nova doza tursko - francuske bahatosti
kocijaski_sindrom
U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
1      30|07|17 u 09:31
TRI DESETLJEĆA PROBLEMA S TAKSISTIMA: od kočija do terora...
valentin dujmovic 1
U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
5      09|06|17 u 10:09
TO JE VALENTIN DUJMOVIĆ: nakon izgovorenih gadosti o HDZ-u, isprao usta i ishvalio ih kao najpoželjnijeg partnera HNS-u
LUKO MOZAIK
U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
3      07|06|17 u 09:39
Ima li uopće više ljevice u Gradu i Dubrovačko-neretvanskoj županiji?
frankovic dujmovic
U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
1      01|06|17 u 12:55
Franković i Dujmović pred konačnom odlukom


Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne


 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija