VIKEND U KUHINJI BOŽA LUČIĆA
24.07.2016 u 09:12

Kako spraviti raznolika jela od balančana?

Kada vam nestane inspiracije za pripremu vikend ručka, portal Dubrovniknet je upravo mjesto gdje je možete vratiti.  I ovoga puta predstavljamo ukusna jela koja se mogu pripremiti jednostavno i lako. Balančane možda ne voli svatko. Često nam ne prija zbog oporog, gotovo gorkog okusa, ali postoji trik  koji otklanja spomenutu oporost. Pisati na koje se sve načine mogu spremiti balančane bio bi uzaludan pokušaj, jer nebrojeno je načina pripreme koje bilježi literatura, a kada bi njih i zanemarili, gdje su nam recepti naših mama i baka, mali milijun načina pripreme i još k tome treba dodati da se neke čuvaju i kao obiteljska tajna.

Napisao: Božo Lučić


komentara  0

Jedna napomena prije nego što se odlučite spremati balančane na bilo koji način, NIJE ih dobro podgrijavati, jer znaju često izazvati mučninu, skoro pa otrovanje, poradi solanina koji se nalazi u njima, iako je u maloj količini. Izabrali smo nekoliko recepata: jedan poznati sa naših područja poput musake od patlidžana,  iz mediteranskog okruženja poput recepta iz Grčke, a donosimo i dašak istoka odmah na početku. Pa krenimo redom:

Imam Baildi
Ovo je jelo popularno na  Bliskom istoku. Obično je dio Bajramske trpeze, ali pošto je dosta jednostavno za pripremiti, uvijek možete imati lagani doručak ili poslužiti kada vam gosti dolaze.

Sastojci:
5 – 8 balančana
4 – 5 srednjih rajčica
1 glavica luka
2 srednje mrkve
2 češnja češnjaka

Priprema:
Operite balančane i prepolovite po dužini. Sredine izdubite žlicom ostavljajući “meso” balančana sa strane i na dnu. Izdubljeni dio balančane nasolite (ne previše) da odstoji pola sata (kako bi sol izvukla gorčinu), zatim isperite pod vodom. Isjeckajte glavicu luka, mrkvu i sredinu izvađenu iz balančana na sitne kockice. Ogulite i isjeckajte rajčice, dodati isjeckanoj glavici luka i mrkve i sredine balančana. Sve izdinstati na ulju. U to dodati 2 češnja češnjaka  i posoliti. Kada smekša, smjesom puniti izdubljeni dio. Na svaku  punjenu balančanu staviti krišku rajčice isječenu  u krug. Poredati balančane s rajčicom na lim za pečenje i na svaki staviti po krišku sira (edamer ili gauda). Zagrijati pećnicu  na 200*C, staviti balančane da se peku . Paziti sir da ne izgori, a balančane isprobati sa čačkalicom kada su mekani isključiti, izvaditi i ostaviti malo da se ohladi. Ovo jelo se može poslužiti hladno i kao predjelo.

Musaka od balančana
To je nama tako dobro i poznato jelo. Imate meso i luk? Umjesto musake od krumpira odaberite balančanu koja je zdravija i laganija.

Sastojci:
1,20 kg patlidžana,
20 dag mljevenog mesa
ulje
3-4dkg soli,
2 jaja,
2 dl slatkog mlijeka,
8 dag luka
4 dag brašna,
2 g mljevena papra

Priprema:
Balančane  se očiste i izrežu na plohe, te posole, puste da malo odstoje i ocijede. Luk  se očisti i isjecka. Zagrijte ulje  i prodinstajte  luk i meso, posolite.  U zamašćenu posudu  naslaže se sloj balančana, pospe mesom i lukom, malo popapri, te opet sloj balančana i sloj mesa i luka, a odozgo je obavezan sloj balančana.  Jelo se peče otprilike pola sata na 200*C.  Kada je musaka gotovo pečena, zalije se jajima sa mlijekom i brašnom i vrati ponovo u pećnicu da se zapeče . Umjesto mlijeka odlično će poslužiti i kiselo vrhnje.

Balančane na grčki način
Vjerojatno je domaćicama poznata varijanta “pohanog” povrća (poput tikvica i balančana)  koje se umače u rijetko tijesto sačinjeno od jaja i brašna i vode, i onda peče u ulju. Ovo je malo drugačija varijanta pa predlažemo da je isprobate.

Sastojci:
4-5 balančana
maslinovo ulje
brašno
žumance
jaje
parmezan
prezla-- mrvice
sol

Priprema:
Balančane  samo operite, pa isijecite po dužini na šest-sedam tankih dijelova. Posolite ih, ostavite da odstoje, a zatim ih iscijedite. Uvaljajte u brašno i ispecite na vrelom ulju. Žumance i ribani parmezan pomiješajte da dobijete gustu smjesu. Lijepite njome po dva komada pečene balančane. Od brašna i jajeta napravite rijetku smjesu kao za palačinke, u nju umočite patlidžane, pospite ih prezlom i pecite još jedanput na vrućem ulju.

Punjene balančane u umaku od rajčice

Sastojci:
4-5 balančana
2 kom jaja
2 žlice mrvica
2 žlice kiselog vrhnja
sitno sjeckani peršinov list
isjeckani češnjak
crvena paprika
sol
malo ulja

Priprema:
Četiri do pet balančana skuhati i izrezati na polovice. Sredinu balančana sitno nasjeckati i dodati im dva cijela jaja, 2 žlice mrvica, 2 žlice kiselog vrhnja, sitno sjeckano peršinovo lišće i sjeckani češnjak. Dodati još crvene paprike, soli i malo ulja. Ovim nadjevom nadjenuti izdubljene balančane, potom polovice ponovno sastaviti. Pripraviti umak od rajčice i kuhati patlidžane u njemu.

Zapečene balančane sa sirom

Ukusno i jednostavno predjelo savršen je uvod kako u mesni tako i bezmesni obrok. Spoj laganih namirnica pojačan sirom koji možete odabrati po ukusu bitno je samo da je topljiv.

Sastojci:
4 balančane
15 dag ribanog parmezana ili drugog topljivog sira
3 veće rajčice
maslinovo ulje
sol i papar

Priprema:
Operite rajčice i narežite ih na kolutiće, a balančane nakon pranja narežite po dužini i osušite ih dobro papirnatim ubrusom.  Svaki komad posolite, popaprite i naglo zapecite s obje strane na dobro ugrijanoj grill tavi.  Kad su gotovi, poslažite kolutiće rajčice i pospite ih naribanim sirom, zalijte maslinovim uljem i na kratko zapecite u pećnici, tek toliko da se sir rastopi.
Poslužite ohlađeno.

Salata od balančana i mozzarele

Sastojci:

1 balančana
1 kom mozzarele
1 rajčica
rikola
maslinovo ulje
sol
papar

Priprema:
Balančanu oguliti i narezati na deblje ploške, poslagati u pleh i začiniti s maslinovim uljem, soli i paprom. Staviti peći na 175 Celzijevih stupnjeva oko 15 min. Kad je balančana  pečena, pustiti je da se ohladi. U međuvremenu narezati mozzarelu i rajčicu, začiniti s maslinovim uljem, soli i paprom. Zatim slagati, red mozzarele, red balančana. Na vrh staviti malo rikule i rajčicu

Krema ili namaz od balančana

Sastojci:

2 kom balančana
20 ml maslinovog ulja
2 g soli
2 g timijana
Ružmarin, sjeckani peršin
češnjak
mljeveni papar

Priprema:
Očišćene i oprane balančane prerezati na pola, staviti u pleh i dodati ostale začine. Peći na 175* oko 20 min, kad meso postane mekano izvaditi ih iz pećnice. Žlicom odvojiti meso balančana od kože i staviti u posudu, dodati malo maslinovog ulja, soli, papra i kosanog peršina. Štapnim mikserom napraviti finu kremu i poslužiti uz tople kruščiće ili pjeskurice.
 






KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!




Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY






Iz kolumne
Bakalar krema na bijelo
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
1      18|12|16 u 13:02
Običaj kuhanja bakalara za Badnji dan
Bobica naslovna
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
0      19|11|16 u 18:15
ZABORAVLJENA, A ZDRAVA: Bobica, bijela i crna
lisicarke 1
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
0      30|10|16 u 12:05
Vrijeme je za šumske gljive - uživajte, ali oprezno
Jesen stiže dunjo moja
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
1      22|10|16 u 08:41
Plodovi jeseni na našm stolu - što se sve može spraviti od dunja?
bundeva
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
3      08|10|16 u 13:02
Jesen je zakoračila u naše kuhinje - kako se sve može spraviti bundeva?






Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI





Komentari


Kolumne






 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija