VIKEND U KUHINJI BOŽA LUČIĆA
29.05.2016 u 08:44

U svijetu kultna, u nas nepravedno zapostavljena:pileća krilca

Nema sigurno toga što nije napisano i opisano kada je pileće meso u pitanju. Sva moguća jela i načini pripreme, od obične domaće lešo kokoši pa do „kraljevskih“ trpeza, ali malo upotrebljavamo, barem mi, pileća krilca, taj najslađi dio pileta koji prvi „strada“ kod pečenja ili kuhanja. Kada su krilca u pitanju, svijet je tada daleko ispred nas, stvoren je kult pilećih krilaca i nema nijedne poznate svjetske kuhinje a da ih ne favorizira i ne ističe na svojim jelovnicima, čak postoje i male tajne u pripremi koje se ljubomorno čuvaju.

pripremio: gastro akademik Božo Lučić


komentara  0

Kako god pripremite krilca nećete pogriješiti, normalno uz uvjet da ih Vaši doma vole, jer princip pripreme je uglavnom isti a sve ostalo su nijanse ili Vaša kreativna lepeza …

Pohana pileća krilca
Za one koji vole grickanje i vole pileća krilca ovo će biti prava poslastica. Fino začinjena i hrskava krilca na vašoj trpezi.
Sastojci:
10 pilećih krila, prepolovljenih ( odvojeni )
150 g kornfleksa
3 jaja
2 kašičice senfa
začini za piletinu, čili
brašno
ulje

Priprema:
Pileća krila oprati pa posušiti. Staviti ih u vodu i na vatru da provri. Neka sve zajedno vri nekoliko minuta pa ocijediti i ostaviti da se prohlade. Posoliti i premazati senfom. Samljeti corn flakes i dodati mu čili po želji i izmiješati. Uvaljati svaki dio krilca u brašno, umućena jaja i kornfleks, pa staviti da se prži. Gotovo je kad budu jarko žute boje. Poslužiti tople.

Marinirana pileća krilca sa đumbirom
Nemate  potrebe naručivati kineske specijalitete, pripremite ih sami doma na vrlo ukusan način
Sastojci za 4 osobe:
16 pilećih krilaca
2 žlice meda
1 zgnječena ljuta papričica, sol
sok od limuna
1 žličica sitno naribanog oljuštenog đumbira
6 žlica soja-umaka
5 žlica ulja od buče
2 vrećice smrznutog povrća

Priprema:
Med spojite sa ljutom papričicom, dodajte sol, sok od limuna, ribani đumbir, žlicu soja-umaka i nekoliko kapi bučina ulja i dobro izmiješajte. Marinadu utrljajte u pileća krilca, poklopite ih i ostavite da odstoje tri sata u frižideru. Krilca ispržite u tavi na dvije žlice zagrijanog ulja sa svih strana otprilike tri minuta. Pržena krilca izvadite iz tave, stavite ih u lim obložen papirom za pečenje, premažite preostalom marinadom i pecite u pećnici zagrijanoj na 185*C oko 35 minuta. Tokom pečenja temperaturu smanjujte kako se krilca ne bi prepekla. Na preostalom ulju u tavi ispržite povrće, pa dodajte preostali soja-umak. Povrće rasporedite na tanjure, dodajte marinirana pečena krilca i po želji poslužite uz tjesteninu.

Pečena krilca na američki način
Sastojci :
oko 2 kg pilećih krilaca
1 šalica  meda
7 žlica kečapa
prstohvat cimeta
½ žličice slatke paprike
1 žlica celerove soli (ili neke druge začinjene soli)
prstohvat svježe mljevenog papra
pola žličice soli
prstohvat češnjaka u prahu
2 žlice Wuster umaka
1 žlica senfa
1 žlica smeđeg šećera
4 žlice maslinovog ulja

Priprema
U zdjeli  pomiješajte sve sastojke osim maslinovog ulja i krilaca. Aluminijskom folijom obložite veliki lim iz pećnice i poprskajte maslinovim uljem. Poredajte krilca na lim i pecite u peći zagrijanoj na 190°C oko 45 minuta ili dok ne postanu hrskava i dobro pečena.
 






KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!




Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY






Iz kolumne
Bakalar krema na bijelo
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
1      18|12|16 u 13:02
Običaj kuhanja bakalara za Badnji dan
Bobica naslovna
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
0      19|11|16 u 18:15
ZABORAVLJENA, A ZDRAVA: Bobica, bijela i crna
lisicarke 1
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
0      30|10|16 u 12:05
Vrijeme je za šumske gljive - uživajte, ali oprezno
Jesen stiže dunjo moja
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
1      22|10|16 u 08:41
Plodovi jeseni na našm stolu - što se sve može spraviti od dunja?
bundeva
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
3      08|10|16 u 13:02
Jesen je zakoračila u naše kuhinje - kako se sve može spraviti bundeva?






Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI





Komentari


Kolumne






 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija