VIKEND U KUHINJI BOŽA LUČIĆA
22.05.2016 u 10:05

Tradicija i delicija:janjetina na sto načina!

Mjesec svibanj je najbolje vrijeme za mladu janjetinu. Karakteristično jelo Dinarskog gorja, Dalmatinske zagore, naših krševitih otoka, pa tako i Dubrovačkog kraja jest bila, sada je, a i ostat će bar još nakratko, janjetina pripremljena na razne načine, ali uglavnom pečena na ražnju ili pod sačem, lešo ili pak u raznim toćevima, ovisno o mogućnosti ili znanju tadašnjih čobanica //domaćica. Međutim, ovo Vam sigurno neće biti utjeha, mladež i nije toliko sklona janjećem mesu poradi specifične arome, a stariji bi to voljeli i kao uspomenu i kao objed, ali kupovna moć je katastrofalno opala, pa ako ima dobro je, a ako nema isto je dobro…! 

pripremio: gastroakademik Božo Lučić


komentara  0

Pokušati ću Vas nagovoriti na tradicijski objed, time da ću Vam podastrijeti recepte:

Janjetina s mladim bižima i koprom
Sastojci:  za 4 osobe
1,5 kg janjetine
0,5 kg očišćena  mladog  graška
0,06 lit maslinova  ulja
0,40 kg luka
0,3 lit juhe
sol
papar
2 - 3 režnja češnjaka
peršin
0,1 lit crnog kvalitetnog  vina
kopar mladi

Priprema:
Narezati janjetinu na dosta velike komade. Staviti ih u duboku posudu i zaliti maslinovim uljem. Neka se peče u pećnici. Grašak napola skuhati u vodi. Kada se janjetina napola ispeče, dodati joj grašak, luk, sol, papar, nasjeckani češnjak, peršin. Zaliti juhom i vinom i dalje peći još 35 minuta. Ako je potrebno dodati još vode. Po želji, pri kraju kuhanja, jelu se može dodati i pasirana rajčica i nasjeckani kopar.

Janjetina na Grajski način

Janjeće odreske napuniti janjećom jetricom, ovčjim sirom i pršutom te ih zarolati. Peči sa suhim šljivama i maslinama uz lovor, kadulju i ružmarin, prošek. Na kraju poslužiti sa njokicama od brašna i preliti umakom.

Punjeni janjeći but na pelješki način
Sastojci: 10 osoba
Janjeći but……………………………..2,5 kg
Suhe smokve…………………………..0,20 kg
Pecivo ili bijeli kruh………………0,15 kg
Jaja………………………………………….2 kom
Prošek………………………………………0,2 lit
Korjenasto povrće…………………0,15 kg
Mlijeko………………………………….....0,15 lit
Maslinovo ulje…………………………0,15 lit
Ukuhana rajčica-pire……………0,05 kg
Komorač…………………………………..1 grančica
Kadulja,lovor, mravinac(origano), menta
Sol, papar, klinčić, malo suhe kadulje

Priprema:
Janjećem butu pažljivo izvaditi unutarnju kost a ostaviti koljeničnu pazeći pritom da se negdje ne bi napravio otvor. Suhe smokve isjeći na manje komade i politi ih sa malo prošeka,pecivo ili kruh namočiti u mlijeku i dobro ocijediti. Sastaviti smokve, pecivo, jaja, sol, papar i aromatsko bilje te tim nadjevom napuniti but,zašiti otvor i
uvezati kuhinjskim koncem tako da pečenka ima lijepi oblik. Posoliti meso i posuti ostatkom bilja te zaliti ugrijanim uljem ili ga popeći na zagrijanom ulju i staviti peći.

Kad je meso pečeno izvaditi ga,odmotati konac i ostaviti na toplom mjestu. Na fondu od pečenke propržiti povrće,dodati ukuhanu rajčicu,zaliti prošekom i prokuhati. Kad je gotov umak protisnuti ga kroz fino sito. Meso isjeći, te servirati s pečenim krumpirom i povrćem (po osobnom odabiru), posebno poslužiti umak. (Stari izvorni recept nije poznavao krumpir pa se serviralo sa njokama od domaćeg brašna)

Janjeće pečenje u pećnici sa začinskim biljem
Sastojci: za 4 osobe
1,5 kg janjetine na komadiće -
2 češnja češnjaka
2 luka
4 lovor
4 grančice ružmarina
4 grančice majčine dušice
1 škropljenje origana
4 žlice nasjeckanog svježeg peršina
4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
sol i papar po želji
1,5 kg čistih krumpira na komadiće

Priprema:
Prvo isijecite meso.
Oguliti i narezati luk, staviti u posudu s češnjakom. ružmarinom origanom. timijanom. i lovorov list meso i ulja. Sve dobro začinite i izmiješajte pa stavite u posudu za pečenje. U međuvremenu, ogulite krumpir i izrežite ga na isječke, stavite u hladnu vodu. Kad meso dobije lijepu boju dodajte krumpir, sol i papar, dodajte peršin, 2 grabilice vruće juhe i pokrito pecite u pećnici zagrijanoj na 200 ° C, sve dok meso ne bude lijepo pečeno, ako je potrebno dodati još vruće juhe tijekom pečenja. Poslužite izravno u posudi za pečenje.

Pohani janjeći kotlet u ružmarinu
Sastojci za 4 osobe
12 janjećih  kotleta
3 žlice nasjeckanog ružmarina
2 kom jaja
100 g krušne mrvice
100 g salata
sol i papar
ulje

Priprema:
Isperite janjeće kotlete pod tekućom vodom, a zatim ih osušite papirnatim ručnicima. Ugrijte  dosta ulje u većoj tave. U zdjeli pomiješajte krušne mrvice s ružmarinom, umutite  jaja s malo soli i dosta mljevenog  papra. Janjeće kotlete potopite u jaja, a zatim u krušne mrvice i ružmarin, pritisnite ih dobro dlanom tako da mrvice  prijanjaju  ravnomjerno po površini mesa. Čim je ulje vruće pržiti kotlete, tri ili četiri odjednom, tijekom prženja ih češće okrećite sa dvije drvene palete. Stavite ih na upijajući papir da pokupi višak ulja i još tople poslužite na listovima salate.

Janjetina u mlijeku je jelo i za najsvečanije prigode.
Janjeće meso se kuha u domaćem mlijeku s dodatkom začina. Janjetina kuhana u mlijeku gubi svoj intenzivan okus pa jelo preporučujemo i svima onima koji nisu zaljubljenici u janjetinu. 

Sastojci: 1,5 kg janjećeg mesa od plećke, 1,5 l mlijeka, 3 mrkve, 2 lista lovora, 5-6 zrna papra, 1 žlica mješavine začina, 1 kg krumpira, peršin

Priprema: Meso operite i stavite u lonac. Prelijte ga mlijekom i dodajte mrkvu, lovor, papar i domaće začine te kuhajte na srednjoj vatri. Kada je meso kuhano, izvadite ga iz lonca, narežite, stavite u dublju posudu i dodajte cijele oguljene krumpire koje ste skuhali odvojeno te mrkvu. Prelijte sve procijeđenim mlijekom u kojem se kuhalo meso i pecite u pećnici ugrijanoj na 200°C oko 10 minuta.






KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!




Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY






Iz kolumne
Bakalar krema na bijelo
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
1      18|12|16 u 13:02
Običaj kuhanja bakalara za Badnji dan
Bobica naslovna
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
0      19|11|16 u 18:15
ZABORAVLJENA, A ZDRAVA: Bobica, bijela i crna
lisicarke 1
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
0      30|10|16 u 12:05
Vrijeme je za šumske gljive - uživajte, ali oprezno
Jesen stiže dunjo moja
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
1      22|10|16 u 08:41
Plodovi jeseni na našm stolu - što se sve može spraviti od dunja?
bundeva
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
3      08|10|16 u 13:02
Jesen je zakoračila u naše kuhinje - kako se sve može spraviti bundeva?






Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI





Komentari


Kolumne






 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija