VIKEND U KUHINJI BOŽA LUČIĆA
07.05.2016 u 12:18

Od tatarskog bifteka do polpeta i natrag:sav užitak mljevenog mesa!

Mljeveno meso, bilo svinjetina, junetina ili piletina lako se obrađuje, oblikuje, začinja, lako se konzumira i zato su jela od ovakve namirnice uvijek izazov. Svi vrlo često koristimo ovaj način pripreme mesa. Jela od mljevenog mesa spadaju u jeftinija i ekonomičnija jela. Veliki je broj specijaliteta koji uključuju ovu namirnicu. Tartarski biftek, mesna štruca, mesne okruglice, chilly con carne, umak bolognese, lazanje s mesom, musaka, hamburger, pljeskavica, ćevapčići… Svi ovi specijaliteti ne mogu bez mljevenog mesa.

pripremio:gastro akademik Božo Lučić


komentara  1

Mnogi pod izrazom "mljeveno meso" u pravilu smatraju mješavinu junetine i svinjetine. Mnogi zbog kvalitete mesa upotrebljavaju isključivo mljevenu junetinu . Svi se slažemo da su mogućnosti pripremanja jela od mljevenog mesa vrlo velike i raznolike. Najpoznatija jela su kosani odresci (poznati i kao polpete, frikadele). Kosani odresci, pečenke od mljevenog mesa, pa razne okruglice, bit će sočnije ako se pripremaju od junetine i svinjetine.

Dodaci koji najbolje pašu i najčešće se pridodaju toj mješavini mesa su: jaja, namočeni kruh, proprženi kosani luk,vrhnje, senf, razni začini i mirodije. Male okruglice od mljevenog mesa omogućuju opet nove kombinacije u kreiranju jela. Mogu se kuhati ili pržiti, poslužiti u raznim umacima, ili se ukuhavaju kao izvrstan, hranjiv i ekonomičan dodatak u razne složence od povrća. Treba posebno naglasiti praktičnost i ekonomičnost raznih umaka i hašea od mljevenog mesa. Ako im se doda različito povrće, rajčica, začinsko bilje, gljive i sl., mogu poslužiti kao idealni preljevi za tjesteninu i rižu.

Za tu namjenu se mogu, osim svih vrsta svježeg mesa, vrlo racionalno iskoristiti ostaci kuhanog ili pečenog mesa. Jela od mljevenog mesa spadaju u jeftinija. Iznimka je tatarski biftek, koji se priprema od najkvalitetnijeg i najskupljeg komada – goveđe pisane pečenice.

Uslijed usitnjenosti mljeveno meso je brzo i lako pokvarljivo, pa je poželjno da ga se još isti dan iskoristi ! Svježe mljeveno meso je čvrsto, ružičasto-crvene boje, nije mazivo ni ljepljivo. Bilo bi najidealnije imati vlastiti stroj za mljevenje te pripremati mljeveno meso neposredno prije pripremanja jela. Rezultati su u ovom slučaju daleko najbolji. Kod kupovine direktno kod mesara treba pripaziti na par stvari: nikad ne uzimajte meso koje je već u mašini. Sami birajte komade mesa i tek onda kažite mesaru da ih samelje. Pripazite pri tom, čim veća mašina tim se više ostataka mljevenog mesa nalazi u njoj.

Ne bježite od masnoće u mesu, samo krto meso bude suho kada se termički obradi. Najgora inačica, koju treba izbjegavati, je kupovina pakiranog mljevenog mesa koje po deklaraciji može trajati više dana. To je znak upotrebe raznih aditiva. Takvo meso po kvaliteti okusa znatno zaostaje za svježim mesom, a da ne govorimo o lošem utjecaju na zdravlje zbog dodanih aditiva i konzervansa, pa makar to bilo i u malim količinama.

Mesni jastučići
Često radim ove mesne jastučiće. Mekani su i to je razlog što ih svi vole. Pašu u bezbroj kombinacija i lagano se izrađuju. U recept ide mala količina mesa, pa im je i to prednost.
Sastojci
30 dag mljevenog mesa
3 jaja
200 g kiselog vrhnja
2 žlice brašna
1 žlica mješavine suhih začina
češnjak, peršin, papar i sol po želji

Priprema:
Sve sastojke izmiješati, vaditi žlicom. Žlicu prisloniti u krušne mrvice i stavljati  meso na vruće ulje. Sve radite sa žlicom jer je smjesa rjeđa i jedino tako možete raditi. Peći na vrelom ulju dok ne dobiju lijepu boju. Ovi mesni jastučići odlično pašu uz različite miješane salate. Mala količina upotrijebljenog mesa, ali ukusno pripremljenog, u kombinaciji sa povrćem i salatama, čini ovo jelo kvalitetnim ručkom.

Mesne kuglice
Sastojci:
Za kuglice
60 dag mljevene junetine
1 nasjeckani luk
1 jaje
3 žlice brašna
papar,sol,
po 1 žličica slatke i ljute paprike

Umak i povrće
5-6 paprika
cijela glavica češnjaka
2 luka
maslinovo ulje
žlica smeđeg šećera
2-3 nasjeckane rajčice ili pelata
sol, ljuta paprika, lovor list

Priprema:
Ovo jelo potječe iz istočne kuhinje i odlično je zato što se vrlo brzo priprema. Povrće se također kratko priprema i zato je nutritivno bogatije. U ovo jelo ide dosta ljute paprike i češnjaka pa zato sve ima jak i konkretan okus. U mljeveno meso zamiješate sve navedene sastojke i oblikujete kuglice veličine oraha. Takve kuglice stavljate na vruće ulje i one brzo dobiju koricu s tim da unutrašnjost zadržava sočnost. 5 minuta s jedne strane i 5 minuta s druge strane i kuglice vadite van.

Za umak, na maslinovom ulju popržite sav češnjak. Dodajete kocke grubo narezane paprike i kolutove luka. Dodate začine: Slatka, ljuta paprika, sol , papar, lovor list i žlica smeđeg šećera. Na kraju dodajete rajčicu. Dovoljno je 15-ak minuta dinstanja i jelo je gotovo. Mesne kuglice uvaljate u umak s povrćem da se sve prožme. Savršen i zdrav brzinski ručak!

Mesna struca /rolada/ u panceti
Sastojci:
700 g miješanog mljevenog mesa
2 jaja
1 glavica luka
1 žlica peršina
1 pecivo ili kriška kruha
120 ml kiselog vrhnja
sol, papar
malo ulja
200 g domaće pancete
1 žličica mljevene paprike
100 ml mesnog temeljca

Priprema
Zagrijte pećnicu na 200° C. Kalup za srneći hrbat podmažite uljem. Kruh ili pecivo narežite na kockice i u manjoj zdjelici dobro izmiješajte s vrhnjem. U posebnu zdjelu stavite meso, jaja, luk, peršin, mljevenu papriku i kruh pomiješan s vrhnjem. Sve dobro izmiješajte, posolite, popaprite. Dno podmazanog kalupa obložite ploškama pancete, a na nju premjestite mješavinu s mesom. Poravnajte meso i sve skupa još prekrijte ploškama pancete. Tako pripremljenu mesnu štrucu malo podlijte temeljcem i zapecite 15-ak minuta na 200° C, a zatim temperaturu snizite na 170° i pecite još 40-ak minuta. Povremeno po potrebi podlijte s još temeljca. Prilog odredite sami!!

Rolada od purećega mesa
Sastojci:
500g mljevene puretine
2 jaja
100 ml salsa umaka
30g narezane crvene paprike
20g narezane žute paprike
20g narezanog luka
20g narezanog celera
30g Muesli tri žitarice
1/2 žličice sjeckanog češnjaka

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 170°C. Zatim, pomiješajte puretinu, jaje, salsa umak, paprike, luk, celer, žitarice, češnjak i dobro promiješajte. Stavite u kalup  za kruh. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 25 minuta.
Mesna rolada klasična hrana koje se neki ljudi jednostavno ne mogu odreći. Na sreću moguće ju je spraviti jednako dobro s puretinom kao i sa masnom svinjetinom i govedinom. Sa žitaricama i salsom zbog vlakana i okusa, ova jedinstvena mesna štruca ima jednako dobar okus ako se poslužuje hladna (npr. sendvič od mesne štruce)  kao što ga ima ako se poslužuje kao topla večera. Budite slobodni dodati koje god povrće želite.






KOMENTARI / Komentiraj
   
   

Dubrovnik-Ljilja 07.05.16 u 22:25
A gdje su vam polpete ?





Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY






Iz kolumne
Bakalar krema na bijelo
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
1      18|12|16 u 13:02
Običaj kuhanja bakalara za Badnji dan
Bobica naslovna
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
0      19|11|16 u 18:15
ZABORAVLJENA, A ZDRAVA: Bobica, bijela i crna
lisicarke 1
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
0      30|10|16 u 12:05
Vrijeme je za šumske gljive - uživajte, ali oprezno
Jesen stiže dunjo moja
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
1      22|10|16 u 08:41
Plodovi jeseni na našm stolu - što se sve može spraviti od dunja?
bundeva
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
3      08|10|16 u 13:02
Jesen je zakoračila u naše kuhinje - kako se sve može spraviti bundeva?






Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI





Komentari


Kolumne






 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija