VIKEND U KUHINJI BOŽA LUČIĆA
05.03.2016 u 17:02

Poslije zimskog sna, vrijeme je za medvjeđi, pasji ili divlji luk

Šumski luk, narodski; srijemuš, kralj je nezagađenog, šumskog, čistog okoliša. Kad vas zapahne miris češnjaka, a u šumi ste i čujete žubor kakve rijeke ili potoka pogledajte dobro oko sebe, možda se nalazite usred ili blizu listova medvjeđega luka. Izrazito je ljekovit i kao stvoren za temeljito proljetno čišćenje.  Bespoštedno čisti jetra, žuč, krv, uništava masnoće nakupljene tijekom zime, smanjuje visoki krvni tlak, jača srce, smiruje kašalj, upalu sluznice želuca, upale mokraćnog mjehura, uklanja nadutost i plinove, potiče rad bubrega, smanjuje bolove kod artritisa i reume. A dobro znamo da je sve što je s ovoga područja divlje, je izuzetno i ukusno!

pripremio:gastroakademik Božo Lučić


komentara  0

Nijedna biljka na zemlji nije tako djelotvorna u pročišćavanju želuca, crijeva i krvi. Jak miris po češnjaku osjeti se prije no što biljku ugledamo. Taj mu je miris također donio ime "divlji češnjak". U njemu je skrivena velika ljekovita moć. Priča se da ga traže i medvjedi nakon njihova zimskoga sna, da si njime pročiste želudac, crijeva i krv. Po tome ga neki zovu i "medvjeđi luk". Divlji luk ima u biti osobine češnjaka, ali je mnogo ljekovitiji. Zbog toga je posebno dobar za proljetnu kuru pročišćavanja i poboljšavanje kroničnih kožnih bolesti.

Priroda je naša majka od nastanka čovjeka na kugli što je Zemljom prozvaše, a mi danas od te iste drage majke, koja je podigla i othranila tisuće tisuća generacija, navrat-nanos hoćemo napraviti, i uspjeli smo svojim odnosom prema prirodi, od drage majke napraviti zlu Maćehu, koja nam se iz dana u dan sve više osvećuje …… ali i neka je tako, jer je ne poštujemo (čast iznimkama) niti u tragovima.

Ljekovitost
Divlji luk jako dobro djeluje na želudac i crijeva. Veoma je djelotvoran kod akutnih i kroničnih proljeva. Nametnici, čak i obične gliste, nestanu nakon nekog vremena ako koristimo divlji luk. S poboljšanjem rada crijeva nestanu i one tegobe koje se rado pojavljuju kod starijih ljudi ili prekomjernih jelaca, zbog lijenih ili prepunih crijeva. Popuštaju želučanim tegobama prouzrokovane srčane smetnje, nesanica ili bilo koja druga tegoba koja potječe od ovapnjenja krvnih žila ili visokoga krvnoga tlaka, kao što je vrtoglavica, pritisak u glavi i gušenje. Previsok tlak se polako snižava. Rane, koje teško zacjeljuju, valja namazati svježim sokom divljega luka i brzo će zarasti. Pomaže i kod oboljenja srčanih krvnih žila. Divlji luk je nedovoljno cijenjen kao lijek za čišćenje krvi, najbolje rezultate daje u liječenju kronično nečiste kože.

Upotreba
Mlade listove sabiremo u travnju i svibnju, dakle još prije cvjetanja, lukovice u kasno ljeto i ujesen. Lukovice divljeg luka možemo koristiti isto kao češnjak. Kako osušeni listovi gube svoju ljekovitu moć, upotrebljavamo svježe listove. Možemo ih sitno narezane posuti na kruh namazan maslacem, ili ih fino iskosane koristimo kao začin (nekuhan) običnoj juhi, krumpirima, grahu, valjušcima i ostalim jelima kojima ukus i inače poboljšavamo peršinom. Također ih možemo pripraviti kao špinat ili salatu.

Zasadite divlji luk...
Divlji luk često susrećemo po šumama , rubovima livada. Kada ga prepoznate iskopajte par cijelih biljčica i zasadite ga  negdje u svoj vrt  ili okućnicu. Birajte sjenovita i polu-sjenovita mjesta. Vidjet ćete da će se biljčica koju ste presadili vrlo brzo razmnožiti i raširiti. Ta biljka gotovo da ne treba nikakvu njegu, a pružit će vam itekakav izvor ljekovite hrane... ima je dosta uz rub polja gdje je struktura tla ilovača ili glina koja biljci do dugo u ljeto daje potrebitu vlagu (Konavle, Plat, Župa Dubrovačka, Komolac sve do Šumeta). Medvjeđi je luk divan dodatak fritajama, salatama, varivima. Osobno ga najviše volim u pestu i na krekerima sa sjemenkama

Juha od divljeg luka
Sastojci:
krumpir - 3 komada
luk - 1 glavica
listovi divljeg luka - 100g
kiselo vrhnje - 2dcl
maslinovo ulje ½ dcl
sol, papar

Priprema:
Krumpir i luk sitno narezati, kratko propirjati na ulju i doliti vode za količinu juhe koju trebate.  Ako imate mješavinu začina, dodajte malo krumpiru i luku dok pirjate. Juhu zavreti, te dodati usitnjene listove divljeg luka te lagano kuhati 10-ak minuta. Skinuti s vatre i prije samog posluživanja umiješati vrhnje. Juhu ukrasite cvjetićima i pupoljcima.  Cvjetići nisu samo ukras, izuzetno su fini i aromatični, i neka Vam je u slast!!

Salata od maslačka i divljeg luka
Listovi maslačka beru se prije cvjetanja, jer su onda najkvalitetniji. Kada krene cvjetanje, beru se stabljike s cvjetovima. Ne propuštajte niti jednu epizodu svih tih izmjena u životu biljaka.
Sastojci:
lišće i cvjetovi divljeg luka
stabljike i cvjetovi maslačka
malo maslinovog ulja
sol

Priprema:
Ova salata je prava proljetna okrepa. Naberite jednu dobru kiticu lišća i cvjetova divljeg luka te cvjetova maslačaka. Birajte zdravo i svježe cvijeće. Maslačka stavite manje, jer imaju gorčinu. Kada sve operete, posebno narežite listove, a posebno, na jako sitno cvjetove i stabljiku maslačka. Začinite sa soli i malo maslinovog ulja. Ovu salatu možete kombinirati s krumpirom, feta sirom, rižom, makarulima. Okus ovakve divlje salate je puno jači od neke kupovne. Kada se naviknete na takve okuse, organizam vam naprosto traži taj okus... traži još, jer prepoznaje što mu godi i što ga „renovira“ … Možete po Vašoj želji dodati i tvrdo kuhano jaje ili mladi domaći sir.

Pole krumpira s divljim lukom
Sastojci:
listovi i cvjetovi divljeg luka
mladi krumpir prerezan po pola
fetice pancete
sol, papar
eventualno vrhnje

Priprema:
U proljeće kreće sezona mladog krumpira. Što ćete bolje za večeru od krumpira na pole i divljeg luka. Krumpir s korom dobro operite i narežite na pola i pecite u pećnici oko pola sata. Onoliko koliko imate polovica krumpira, toliko narežite feta pancete. Pancetu  režite na malo veće fete, jer će se ona prilikom pečenja skupiti. Dodajte je pred kraj pečenja krumpira i zapečete je samo malo da postane hrskava. U oprani i narezani divlji luk samo stavite malo soli i maslinovog ulja i to je to! Simfonija zdrave hrane, mirisa i okusa, što nam je i bio cilj večere! O zdravoj večeri neću ni govoriti !!

Umak od divljeg luka
Sastojci:
bademi - 50g
naribani parmezan - 50g
listovi divljeg luka - 50g
maslinovo ulje - 50ml
sol, svježe mljeveni papar

Priprema:
Na tavi kratko popržite nasjeckane bademe, nemojte koristiti nikakav dodatak ulja. Dodajte bademe, parmezan, sol, papar i listove divljeg luka u vaš električni sjekač (može i štapni mikser). Polako nadodavajte maslinovo ulje. Prelijte umak u čiste staklenke i odozgo nalijte još maslinovog ulja. Nije loše odmah napraviti duplu mjeru, jer se taj umak fino čuva u hladnjaku. Bitno je samo nakon vađenja umaka, nadoliti malo maslinovog ulja.
Umak je izuzetno dobar uz tjesteninu, njoke, meso...

Divlji luk s pužićima paste
Sastojci
listovi i cvjetovi divljeg luka
1 običan luk
tjestenina
kuhani grah
maslinovo ulje
sol, papar

Priprema:
Najprije skuhate pužiće. Pred kraj kuhanja dodate oprani i narezani divlji luk. Čisto da se malo pofuri. Sve procijedite, dodate narezani običan luk, procijeđeni kuhani grah, sol i maslinovo ulje. Nevjerojatno je ukusno i paše. Ovo bi stvarno bila večera za pet!

Focaccia od divljeg luka
Sastojci:
Tijesto
oštro brašno - 600g
suhi kvasac - 2 žličice
maslinovo ulje - 2 žlice
mlake vode - 400ml
sol

Preljev
lišće divljeg luka - 50g
naribani parmezan - 30g
maslinovo ulje - 2-3 žlice
krupna sol i papar

Zamijesite tijesto na uobičajen način i pustite da se diže 2 sata. Podijelite tijesto na dva dijela. Svaki dio oblikujte u pogaču i namažite pripremljenim preljevom. Pustite da se ponovo diže oko 40 min. Dodatno još premažite uljem površinu na način da slobodno pustite da se ulje skuplja  u udubinama  tijesta. Stavite peći u pećnicu 15-ak minuta na 220 stupnjeva koristeći papir za pečenje. Izuzetna pogača...

Buhtle s divljim lukom
Sastojci
250 g glatkog brašna
1 suhi kvasac (7 g)
prstohvat šećera
pola čajne žlice soli
prstohvat papra
100 ml mlijeka
60 g mekanog margarina/maslaca
2 žumanjka
3 žlice sitno nasjeckanih listova divljeg luka (operite ga i obrišite prije sjeckanja) rastopljeni margarin/maslac za premazivanje Svi sastojci za tijesto trebaju biti sobne temperature. Nemam običaj stavljati 1 suhi kvasac na 250 g brašna, ja bih stavio pola tog kvasca. Zato sam isprobao  i jednu i drugu verziju (tj. 1 suhi kvasac na 250 g brašna i pola suhog kvasca na 250 g brašna) i  zadovoljan  sam varijantom „s više kvasca“.

Kao što količina brašna (250 g) i broj buhtli (24 komada) daju naslutiti: radi se o mini buhtlama; buhtlicama. Naravno, vi možete napraviti manji broj buhtli „većih dimenzija“… U posudu stavite brašno, kvasac, šećer, sol, papar, mlijeko, margarin i žumanjke pa zamijesite tijesto. Mijesite ga par minuta pa ga oblikujte u kuglu i ostavite na toplom oko 20 min. Zatim u tijesto dobro umijesite nasjeckani luk. Od tijesta oblikujte 24 kuglice i složite ih u namašćeni lim, premažite ih rastopljenim mlakim margarinom. Kuglice ostavite na toplom oko 20 min. Tada ih stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 25 min.

Zapečene palačinke s divljim lukom
Što se palačinki tiče, znam da svi (osim, očito, mene) imaju omiljeni recept za palačinke i svakom drugom receptu nađu nekakvu grešku, zato se neću ni truditi pisati neki recept za to: ispecite (slane, neutralne) palačinke kakve god hoćete. Ja ne volim palačinke pa nemam ni omiljeni recept: kad radim palačinke, sastojke trpam «od oka», i ove palačinke napravio sam na taj način. Što se ovčjeg sira u nadjevu tiče, ja nisam emotivno vezan  za njega, pa umjesto njega upotrijebim kravlji sir U ovim palačinkama divlji luk je dominantan, tj. nije tek popratni začin pa se zato njegova aroma jako osjeća. Ako ne želite jelo u kojem je luk dominantan, možete napraviti slani nadjev od svježeg sira pa mu dodati tek malo nasjeckanog divljeg luka… Ali meni se sviđa baš ova varijanta s „dominantnim lukom“

Sastojci:
pečene palačinke (oko 9 komada)
Nadjev:
oko 400 g listova divljeg luka
1 češanj češnjaka
1 crveni luk
120 g ovčjeg sira ili kravljeg sira
sol, papar

Umak:
3 žlice margarina/maslaca
3 žlice glatkog brašna
oko 250 ml mlijeka
sol, papar
muškatni oraščić
4 žlice naribanog parmezana
3 žlice kiselog vrhnja

Priprema:
Divlji luk operite i dobro ocijedite, usitnite ga u blenderu/multipraktiku (ili ručno), zajedno s očišćenim češnjakom i žlicom kiselog vrhnja. Crveni luk očistite i sitno nasjeckajte, staklasto ga popržite na malo zagrijanog ulja pa ga pomiješajte s nasjeckanim divljim lukom. I divlji luk možete popržiti zajedno s crvenim lukom; pogotovo ako ste ga blanširali, na taj način će iz njega ispariti tekućina (ili mu možete dodati malo krušnih mrvica, da upiju vlagu). Smjesi dodajte narezani ili gratani  sir, a možete upotrijebiti tvrdi (topivi) sir narezan na tanke fete: prilikom nadijevanja palačinki, na svaku palačinku stavite 1 šnitu sira. Nadjev začinite po potrebi.

Namastite posudu za pečenje. Na svaku palačinku rasporedite oko žlicu nadjeva i smotajte je u rolu. Urolane palačinke slažite u namašćenu posudu.
Za umak, rastopite margarin, dodajte brašno i kratko ga popržite, sve zalijte mlijekom dobro miješajući pjenjačom. Umak miješajte i kratko prokuhajte da se lagano zgusne. Umiješajte sir i vrhnje pa sve još kratko zagrijte. Po potrebi, možete dodati još mlijeka, ovisno o tome koliko rijedak/gust umak želite. Začinite ga prema ukusu. Kuhani umak prelijte po palačinkama. Uključite pećnicu (samo gornji grijač) i zagrijte ju na 200 stupnjeva. Pripremljene palačinke stavite u pećnicu i pecite ih 5-10 min. da se odozgo lagano zapeku. Poslužite odmah.

Savijača od sira i divljeg luka
Kad radim ovakve savijače ne držim se nikakvog recepta, tj. omjera sastojaka, kod mene je to sve rutinski, što bi rekli „od oka“. Divljeg luka možete staviti koliko hoćete, ovisno o tome koliko volite njegovu intenzivnu aromu.
Sastojci
500 g kupovnih vučenih kora za savijaču
svježi kravlji sir
jaje
malo kiselog vrhnja
listovi divljeg luka (količina po želji)
sol, papar
ulje za premazivanje kora
kiselo vrhnje ili rastopljeni maslac za premazivanje savijača

Priprema:
Divlji luk operite, obrišite i narežite na trake, komadiće ili kako god hoćete. Sir zdrobite pa mu dodajte jaje, nasjeckani divlji luk, sol papar i par žlica vrhnja. Sve dobro promiješajte. Jednu koru premažite uljem, pokrijte drugom korom (ja stavljam i po tri kore jednu na drugu). Na koru rasporedite dio nadjeva (može i na cijelu koru ili samo na dio kore) i smotajte.  Savijaču stavite u namašćeni lim. Na isti način napravite ostale savijače. Savijače premažite kiselim vrhnjem ili ohlađenim rastopljenim maslacem. Stavite ih u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 35 min. Prije posluživanja, ostavite ih da se malo ohlade.






KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!




Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY






Iz kolumne
Bakalar krema na bijelo
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
1      18|12|16 u 13:02
Običaj kuhanja bakalara za Badnji dan
Bobica naslovna
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
0      19|11|16 u 18:15
ZABORAVLJENA, A ZDRAVA: Bobica, bijela i crna
lisicarke 1
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
0      30|10|16 u 12:05
Vrijeme je za šumske gljive - uživajte, ali oprezno
Jesen stiže dunjo moja
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
1      22|10|16 u 08:41
Plodovi jeseni na našm stolu - što se sve može spraviti od dunja?
bundeva
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
3      08|10|16 u 13:02
Jesen je zakoračila u naše kuhinje - kako se sve može spraviti bundeva?






Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI





Komentari


Kolumne






 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija