VIKEND U KUHINJI BOŽA LUČIĆA
27.02.2016 u 11:23

Pretvara se u sve što zamislite:Pura ili palenta

Palenta sama po sebi spada u niskokalorična jela, jer kukuruz je najvećim djelom sastavljen od ugljikohidrata (75%), nešto bjelančevina (8-10%) i tragova masti. Jedući palentu u porciji veličine šake u organizam unosimo oko 200 kcal (kukuruzno brašno samo je neznatno kaloričnije od brašna pšenice). Međutim palenta postaje kalorično jelo ako se servira s kaloričnim umacima i prilozima, koji se upijaju vrlo lako u samu strukturu ovog jela. Ona može postati što god zamislite!

pripremio:gastro akademik Božo Lučić


komentara  0

Primjerice, oko 0,25 L mlijeka povećava kaloričnu vrijednost porcije palente za 150 kcal! Međutim, moramo imati na umu da palenta ako se jede sama ne predstavlja kompletno jelo, budući da nedostaju aminokiseline koje su esencijalne i ne mogu se sintetizirati u organizmu, kao što je triptofan. Triptofan je aminokiselina prisutna u jaju, mesu, a preteča je ili prekursor molekule koju nazivamo serotonin, poznate i po neurotransmiterskim svojstvima.

U vremenima davnim, kada je naš čovjek bio obvezan dati Gosparu svako zrno pšenice, kukuruz, proso i ječam su mu bile glavne žitarice za kruh uz dodatak malo raži, pa je siromah kuhao puru „na kašu“, pekao kruh i bila mu je i osnovno jelo, začinjena uljem, asti i lojem, a samo su bolje stojeći mogli priuštiti sebi pomalo pancete ….. e, sada ne pišem o tome, već mi je cilj primaknuti puru / palentu današnjem stolu i načinu blagovanja, s time da moramo odvojiti i spoznati što je pura a što opet palenta. Pura se kuha od sitno mljevenog kukuruznog brašna sa vodenice, a palenta od kukuruzne krupice, te je kuhanje pure trajalo do pola sata a palente do desetak minuta.

Palenta, jelo koje ne deblja - četiri puta manje kalorija od kruha! Palenta može biti prilog ili glavno jelo. Nekad je to bilo tipično jelo siromašnih ljudi diljem Europe, a danas je poslužuju i otmjeni restorani kao prilog uz mesna ili riblja jela. Ono što ste odbijali u djetinjstvu, sad će vam poslužiti otmjena jela. Pa probajte reći ne, kao nekad mami...

Dakle, evo što vam treba:
-500 grama kukuruznog brašna ili griza
-litra vode
-4 žlice maslaca
-sol
Priprema:
Vrlo jednostavno, zar ne? A ukusno! U lonac s vrućom i posoljenom vodom stavite maslac i potom dodajete kukuruzno brašno ili griz. Pri dodavanju morate paziti da brašno ili griz dodajete ravnomjerno, te da neprestano miješate kako ne bi ostala niti jedna suha grudica.

Postoji i druga inačica. Naspete sve brašno odjednom i ostavite da se kuha pola sata na srednjoj vatri. Tek onda, promiješajte kuhačom i miješate sve dok se  smjesa ne počne odvajati od lonca i kuhače. I to je to. Ostaje vam samo da odaberete vaš "bingo" u polijevanju. Možete je politi s maslacem ili vrućim mlijekom ili možda kiselim mlijekom, vrhnjem, jogurtom, sirom, ali i slaninom ili umakom od rajčice, ali moj savjet je slijedeći: mladi sir i topljeni maslac.

Pura na pari
Palenta ide uz mnoga jela, a ukusna je i s mlijekom ili jogurtom za doručak. Možete je i peći u pećnici i dobiti odličan zdrav prilog. Niste sigurni gdje griješite u pripremi? Probajte skuhati palentu prema receptu koji Vam nudim, poseban je a otkriti ću Vam malu tajnu.

Sastojci:
5 čaša vode
1 čaša kukuruznog sitnog brašna
2 režnja češnjaka
1 i pol žličica soli
2 žlice maslaca
2 žlice kiselog vrhnja

Priprema:
Vodu, usitnjeni češnjak i sol stavite u veliki lonac s debelim dnom dok ne zakipi, a zatim polako uspite palentu i miješajte cijelo vrijeme. Malo smanjite vatru, toliko da palenta lagano ključa, poput lave. Zatim je kuhajte oko 45 minuta povremeno miješajući. Ako se tijekom kuhanja palenta počne lijepiti za dno lonca, ulijte malo vode i dobro promiješajte. Pred kraj kuhanja umiješajte maslac.

A sada će se odvijati najvažniji dio pripreme. Izrežite papir za pečenje i pritisnite na vrh palente te poklopite. Lonac s palentom stavite u veći lonac s malo vode kao da pripremate jelo na pari i pustite da voda lagano zakipi. Ostavite da palenta tako stoji 30 minuta. Tako će zrnca upiti svu masnoću iz maslaca te biti kremasta i mekana. Na kraju još umiješajte dvije žlice kiselog vrhnja i servirajte dok je toplo.

Zapečena palenta sa sirom i pancetom
Sastojci:
1 čaša (250ml) instant palente
4 čaše povrtnog temeljca ili vode
350 g miješanih topljenih sireva
100 g parmezana
200 g dimljene pancete
malo maslaca

Priprema:
Skuhati palentu prema uputama i izliti na pleh koji ste prethodno isplahnuli pod malo vode. Debljina palente bi trebala biti oko 1 cm. Kada se ohladi palentu rezati na manje dijelove (prema veličini posude za pečenje). Premazati posudu za pečenje maslacem i slagati red palente, red sira dok se sastojci ne utroše. Po vrhu poslagati pancetu. Staviti u zagrijanu pećnicu na 200ºC oko 30 minuta. Ukoliko imate ostatak umaka od rajčice, balančana ili pak lijepe salse, tada umjesto pancete možete zapeći samo sa umakom.

Pikantna palenta sa maslinama
Sastojci:
palenta, 400 g
masline, 200 g crnih i zelenih
luk, 1 glavica
menta, 2 prstohvata
svježi  kopar, 2 prstohvata
feferoni, 1  crveni
glatko brašno, 100 g
maslac, 20 g
ružmarin, 1 grančica
maslinovo ulje
sol i papar

Priprema:
Nasjeckani luk i okoštane masline prepržimo na vrućem maslinovom ulju. Mentu, kopar i ljutu papričicu (peperoncino) grubo nasjeckamo. U posebnom loncu nauljimo i posolimo vodu i kuhamo palentu. Kada je palenta na pola kuhana u nju dodamo na luku prepržene masline, ljutu papričicu, kopar, svježu mentu, dodamo još malo maslaca i kuhamo do kraja. Takvu palentu prebacimo u (po mogućnosti) pravokutnu posudu i ostavimo da se ohladi. Ohlađenu palentu iskrenemo na dasku, narežemo na jednake komadiće koje valjamo u brašnu te pržimo na maslinovom ulju sa ružmarinom dok ne porumene. Poslužujemo toplo.

Palenta s pancetom, jajima i umakom pesto genovese
Palenta je jelo u kojem se kukuruzna krupica kuha u vreloj zasoljenoj tekućini (voda, mlijeko, juha), dok se ne zgusne i počne odvajati od rubova posude, a uz dodatak pečene pancete, jaja na oko i umaka pesto genovese, čini izuzetno jelo.
Sastojci: 4 osobe
kukuruzna krupica, 150 g
povrtni temeljac, 800 ml
maslac, 1 žlica
pancete, 8 kriški
ocat, 2 žlice
jaja, 4
umak pesto, genovese 4 žlice

Priprema:
U lonac s vrelom juhom dodamo maslac i pričekamo da se rastopi. Zatim polako dodajemo kukuruznu krupicu, stalno miješajući pjenjačom i kuhamo ju po uputama na pakiranju. Gotovu palentu rasporedimo na tanjure, a na tavu iznad vatre stavimo kriške pancete i ispečemo ih s obje strane. Po dvije kriške pečene pancete rasporedimo na svaku palentu, a na masnoću od pečenja razbijemo jaja i ispečemo ih „na oko“. Po jedno pečeno jaje stavimo preko kriški pečene pancete, pokapamo umakom pesto i poslužimo.

Zapečena palenta "alla napolitana"
Sastojci za 4 osobe
250 g instant palente
50 g maslaca
800 g svježih rajčica
1 glavica luka
sol, papar, origano
prstohvat češnjaka u prahu
0,5 dl  maslinova ulja
300 g sira Tilzita
100g sira Mozzarelle

Priprema:
Skuhajte palentu prema uputama na pakiranju. U još vruću dodajte maslac. Duboki lim za pečenje premažite s malo maslinova ulja. Stavite lonac vode da zakipi pa rajčice na kojima ste nožićem zarezali križ potopite na 30-tak sekundi u kipuću vodu, a zatim u ledeno hladnu. Ogulite kožu s rajčica i odstranite tekući dio sa sjemenkama. Popržite luk narezan na kockice na preostalom maslinovom ulju i na to dodajte sjeckane ocijeđene rajčice. Pirjajte nekoliko minuta te maknite s vatre i posolite, popaprite, dodajte malo origana i češnjak. Kuhanu palentu i poravnajte u limu. Prelijte pripremljenim umakom i pospite sirom, pa dodajte Mozzarellu . Zapecite u prethodno zagrijanoj pećnici na temperaturi od 200ºC oko 10 - 15 minuta.
Savjet: Prije pečenja po svemu još možete posuti šaku zelenih ili crnih maslina.

Crna pura sa sipom
Sastojci za 4 osobe
40 dag sipe
0,5 dl maslinovog ulja
3 češnja češnjaka
3 kom luka
2 dl bijelog vina
1 vezica peršina
sol, papar
malo parmezana
25 dag pure

Priprema
Očistite sipu , odstranite kost i pri tom sačuvajte kesicu sa crnilom sa strane. Meso sipe narežite na kockice. U posudu stavite ulje, sjeckani luk prodinstajte, dodajte češnjak, peršin i sipu izrezanu na kockice. Dinstajte dok sipa ne omekša, pred kraj dodajte vino, začine, malo kuhajte dok vino ne ishlapi te dodajte crnilo. Kuhajte još 15-20 min. U gusti umak ukuhajte puru. Male zdjelice premažite kistom umočenim u ulje, napunite smjesom ostavite 3-4 min i okrenite na tanjur. Pospite listićima parmezana i prelijte s malo maslinovog ulja

Aromatična palenta
Palenta se već neko vrijeme polagano vraća u našu prehrambenu svakodnevicu obogaćena novim kombinacijama. Aromatična palenta miriše na bosiljak, peršin, ali i čili i kurkumu, te je sve prije nego obično i dosadno jelo.
Sastojci  4 – 6 osoba
300 g kukuruzne krupice
1,5 l vode
4 žlice maslinova ulja
2 žlice svježe narezanog bosiljka
1 žlica nasjeckanog peršina
60 g naribanog parmezana
1 žlica mješavine začina
20 g maslaca
Za umak:
100 g majoneze
150 ml kiselog vrhnja
1 čili papričica
1 žličica kima
½ žličice kurkume
malo soli
1 žlica nasjeckanog peršina

Priprema:
U kipuću vodu dodajte maslinovo ulje i mješavinu začina. Posudu s vodom maknite s vatre pa uz stalno miješanje dospite krupicu. Dodajte parmezan, bosiljak, peršin, dobro promiješajte, posudu vratite na vatru i kuhajte još 2-3 minute. Vruću palentu izlijte u okrugli oblik promjera 28-30 cm i ohladite. Za to vrijeme pripremite umak od majoneze. U zdjelicu stavite majonezu, dodajte kiselo vrhnje, narezanu čili papričicu, kim, kurkumu, sol i peršin. Ohlađenu palentu istresite na dasku, narežite na odgovarajuće komade, a zatim popecite na maslacu sa svih strana.  Ovako pripremljenu palentu poslužite toplu s umakom od majoneze, zelenom salatom i svježim rajčicama.

Lažni pomfrit ili štapići od palente
Probajte ovaj zanimljiv i jednostavan recept  atraktivnog izgleda i sjajnog okusa, idealan  za djecu.  Izgledom podsjeća na pomfrit no utjecaj na zdravlje je neusporediv. Zagrijte pećnicu na 160 °C. Zakuhajte vodu i dodajte žlicu maslinovog ulja i sol. Dodajte palentu i skuhajte je jako gusto. Palentu izlijte na  ravnu podlogu debljine 0,5-1 cm. Ostavite da se ohladi i narežite na tanke štapiće. Rubove režite dijagonalno kako bi štapići izgledali kao pomfrit. Štapiće lagano nauljite i složite na papir za pečenje. Sušite oko pola sata. Štapići izvana moraju biti hrskavi, a iznutra mekani!

Ovo je osnovna verzija, oni koji se žele poigrati s različitim okusima na kraju kuhanja u palentu mogu staviti prstohvat origana ili timijana ili pola šalice domaćeg mladog sira i dobro promiješati da se sir rastopi. Na isti način se pravi i čips od palente, uvijek ugodno iznenađenje za djecu a i za prijatelje.






KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!




Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY






Iz kolumne
Bakalar krema na bijelo
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
1      18|12|16 u 13:02
Običaj kuhanja bakalara za Badnji dan
Bobica naslovna
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
0      19|11|16 u 18:15
ZABORAVLJENA, A ZDRAVA: Bobica, bijela i crna
lisicarke 1
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
0      30|10|16 u 12:05
Vrijeme je za šumske gljive - uživajte, ali oprezno
Jesen stiže dunjo moja
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
1      22|10|16 u 08:41
Plodovi jeseni na našm stolu - što se sve može spraviti od dunja?
bundeva
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
3      08|10|16 u 13:02
Jesen je zakoračila u naše kuhinje - kako se sve može spraviti bundeva?






Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI





Komentari


Kolumne






 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija