VIKEND U KUHINJI BOŽA LUČIĆA
22.01.2016 u 20:12

Poriluk: zeleno-bijela namirnica puna okusa za zdravu zimsku trpezu

Priluk slovi kao pravi izvor ljekovith svojstava, te ga je dobro s vremena na vrijeme konzumirati. Juha, polpete ili piletina s porilukom samo su neka od jela koja pridonose zdravoj zimskoj trpezi. Poriluk je biljka je iz porodice Alliaceae. Srodna je češnjaku, luku i vlascu. Upotrebljava se u kulinarstvu kao dodatak jelu i začin.


komentara  0

Poriluk je dvogodišnja zeljasta biljka, visoka do 85 cm. Lukovica je duguljasta, bez oštrog mirisa. Listovi su duguljasto-lancetasti, a plod krupan i okrugao. Poriluk (lat. Allium porrum) predstavlja namirnicu izbora tijekom cijele zime, a posebno u mjesecima koji prethode dolasku proljeća.

Tada može nastupiti osjećaj umora uvjetovan vrlo često dužim nedostatkom važnih hranjivih sastojaka neophodnih za organizam, prije svega vitamina C. Upravo je poriluk dobar izvor vitamina C. Najviše ga ima u zelenim lisnatim dijelovima poriluka (do 40 mg/100 g), dok ga u podzemnom dijelu može biti prisutno oko 25 mg/100 g).

I iz ovog podatka vidljivo je da poriluk sadrži više nutritivnih tvari u svome zelenom lisnatom dijelu, nego u bijelom mesnatom. stoga nemojte odbacivati lišće prije pripreme poriluka već i taj dio biljke svakako iskoristite za pripremu jela. Od ostalih hranjivih sastojaka poriluk sadrži oko 6,4% ugljikohidrata, više bjelančevina nego u luku i češnjaku - 1,9% i oko 0,3% lipida u obliku biljnog ulja. Povrće poput poriluka prava je dragocjenost i već iz rimskog doba postoje zapisi o njegovoj ljekovitosti, a poznati francuski biolog, koji se bavio i dijetoterapijom, Leclerc je preporučivao poriluk u liječenju bolesti bubrega i u akutnoj infekciji mokraćnih putova.

Najviše se ljekovito djelovanje poriluka pripisuje sadržaju sumpora u njemu, odnosno u njegovom eteričnom ulju. Ova je element neophodan u uspostavljanju homeostaze organizma. On sudjeluje u normalnom lučenju probavnih sokova, potiče rad želuca, crijeva, jetre i žuči. Pravilnim lučenjem svih tih sokova u probavni trakt sprječava se nastupanje procesa nepoželjnog vrenja i truljenja u crijevima. Sumpor je važan i za lijep izgled kože, kose i noktiju. Poriluk se u dijetoterapiji bubrežnih bolesti preporučuje zbog svog diuretskog djelovanja. On potiče izlučivanje mokraće. Time dolazi do smanjenja koncentracije otpadnih tvari i uree u krvi. Njegovo diuretsko djelovanje koristi se s uspjehom u detoksikaciji organizma.

Međutim bolje je poriluk preporučiti kod akutnih stanja bubrežne insuficijencije, a s oprezom ga koristiti kod kronične bubrežne bolesti jer sadrži priličnu količinu kalija (180 mg/100 grama). Od ostalih tvari u poriluku ima i vitamina B-skupine, beta-karotena ili provitamina vitamina A i manje količine vitamina E. Poriluk je pravi izvor minerala i elemenata u tragovima. Mogli bismo reći da se on odlikuje kakvoćom više nego samom količinom, kad su elementi u pitanju jer ih ima vrlo mnogo različitih, ali u malim količinama. Najzastupljeniji u poriluku jesu kalij, kalcij, fosfor, magnezij, željezo i male količine natrija. Budući da je energetska vrijednost poriluka mala (70 kcal ili 270 kJ/100 grama) može se preporučiti kao namirnica za sve dijete čiji je cilj "čišćenja" organizma i gubitak suvišnih kilograma.

Prilikom upotrebe poriluka pažnju trebaju obratiti one osobe koje pate od probavnih smetnji i nadimanja. Jer poriluk iako dobro skuhan, zbog visokog sadržaja celuloze predstavlja teže probavljivu namirnicu, pa ga osobe koje boluju od bilo kakvih enterokolitisa i divertikulitisa ne bi smjele koristiti kao namirnicu, već eventualno samo piti juhu od poriluka.

Danas zaista ne možemo reći kako nema dovoljan broj recepata koji će nas zadiviti svojom različitosti, a time i finoćom okusa. Juha od poriluka zasigurno je jedan od tih recepata. Naime osim što se radi o finom jelu, isto tako možemo pričati o zdravijoj namirnici koju smo odlučili izabrati za nedjeljni ručak. Poriluk je biljka koja potječe od divlje vrste Allium ampeloprasum koja se javlja u Portugalu, sjevernoj Africi te Turskoj i Iranu. Radi se o biljci koja ima dugačke, plosnate zelenkaste listove koji rastu usko jedan kraj drugog u obliku dugačkog cilindra. Poriluk je bogat manganom, željezom, folnom kiselinom te vitaminima C i B6. Kao iznimno zdrav dodatak jelima dobro ga je konzumirati s vremena na vrijeme. Jedna od opcija je zasigurno juha. Dakle želite li skuhati finu juhu, savjetujemo krem juhu od poriluka.

Juha od poriluka
Sastojci:
maslinovo ulje (dvije do tri žlice)
20 dag krumpira
1l vrhnja za kuhanje
30 dag poriluka
Sol
Papar, muškatov oraščić

Priprema:
Postupak nije kompliciran. Znači sve što trebate napraviti je krumpir izrezati na sitne kockice te isto tako poriluk. Zatim sve zajedno dobro promiješati i propirjati na maslinovom ulju, nakon čega je potrebno dodati malo vode te kuhati još neko vrijeme na laganoj vatri, barem pola sata. Kada ste skuhali pripremljenu mješavinu, potrebno ju je ohladiti, usitniti u multipraktiku nakon čega je ponovno vraćate u lonac, s tim da ovog puta dodajete vrhnje. Dodate malo papra i kuhate još pet minuta. Moj je savjet da tijekom posluživanja, u svaki tanjur na vrh dodate još malo vrhnja, kao da nešto ispisujete, tako dobijete cjelokupnu sliku fino pripremljene juhe, a možete dodati i prženice od kruha.

Rižot od poriluka
Sastojci:
2 poriluka
250 g riže
1 režanj češnjaka
1 mala chilli papričica
1,5 dcl bijelog suhog vina
1 l povrtnog ili mesnog temeljca (u nedostatku istog će vam poslužiti i 2 povrtne/mesne kocke zakuhane u litri vode)
Maslinovo ulje
Sol, papar
Prstohvat majčine dušice (sušena ili svježa)
30 – 40 g ribanog sira parmezana
50 g maslaca

Priprema:
Poriluk očistite, narežite na kolutiće (i bijeli, i zeleni dio) i isperite pod mlazom vode te dobro ocijedite. U posudi zagrijte maslinovo ulje koje aromatizirajte s jednim režnjem češnjaka (prerežite po pola da pusti više arome) i jednom chilli papričicom oko 2-3 minute. U posudu dodajte poriluk i pirjajte 4-5 minuta, nakon toga dodajte prstohvat majčine dušice i zalijte polovicom vina, kad vino ispari dodajte rižu, posolite (pripazite zbog temeljca) i kratko tostirajte rižu. Još jednom zalijte s ostatkom vina i kad alkohol iz vina ispari, krenite dodavati temeljac. U posebnoj posudi napravite temeljac ili zagrijavajte već postojeći temeljac (možete na brzinu napraviti temeljac od dvije povrtne ili mesne kocke i vode). Temeljac stavite na vatru i neka stalno vrije te time podlijevajte rižoto dok ne potrošite svu tekućinu ili dok rižoto ne bude kuhan po vašem ukusu da je riža al dente, od trenutka ubacivanja riže potrebno je oko 16-18 min, odnosno, ovisi o tipu riže koju ste stavili kuhati – svakako pratite uputstvo za kuhanje na pakovanju od riže. 5 minuta prije kraja kuhanja dodajte svježe ribani sir i papar, promiješajte, ugasite vatru i dodajte na kockice narezan maslac. Ostavite da poklopljeno odstoji 5-10 min i nakon toga dobro izmiješajte da se otopljeni maslac poveže s rižotom i poslužite. Tajna pripreme dobrog, kremastog rižota je u temeljcu; uvijek zalijevajte temeljcem koji vrije da ne biste smanjili temperaturu u posudi u kojem se kuha rižoto. Na taj način će riža biti jednako kuhana, a rižoto će imati predivnu kremastu teksturu i zadržati sočnost.

Piletina s porilukom
Sastojci:
60 dag piletine
1 žlica crvene paprike
5 dag maslaca
70 dag poriluka
1,5 dl bijelog vina
Sol, papar mljeveni
mješavina začina
1 dl kiselog vrhnja

Priprema:
Piletinu narežite na komade. Poriluk operite i narežite na kolutove. Na maslacu prepržite narezano meso, posolite i dodajte poriluk, začine i papriku. Sve pirjajte zalijevajući vinom dok ne omekša. Na kraju dodajte kiselo vrhnje. Poslužite s kašicom (pireom) od krumpira.

Složenac od poriluka i mljevenog mesa
Sastojci za 4 osobe:
500 g mljevenog mesa
500 g poriluka
1,5 dl maslinova ulja
250 g riže
4 jaja
kiselo vrhnje
2 češnja češnjaka
velika žlica usitnjenog peršina
crvene paprike
po želji malo crnog vina

Priprema:
Najprije na malo ulja omekšajte oprani i sitno nasjeckani poriluk. Kad je malo splasnuo dodajte mljeveno meso te i njega lagano prodinstajte, te dodajte jedan sitno nasjeckane češanje češnjaka i malo peršina, te soli, papra, malo crvene paprike (vegete po želji) te u tu smjesu dodajte dvije čaše riže. Ulijete malo vode da prokuha. Sve skupa stavite u dublji lim za pečenje, nalijte temeljca ili vode, da sve lagano ostane u temeljcu i stavite peći oko 45 minuta. Dok se peče dva puta otvorite i promiješajte da riža bude ravnomjerno skuhana. Pet minuta prije kraja umutite jaja i kiselo vrhnje te zalijte po vrhu te skupa zapecite.

Polpete // popečci od poriluka
Sastojci za 4 osobe
1 žlica ulja maslinovog
1 kom poriluk (cijeli)
4 kom sušena rajčica
100 g zobene pahuljice
250 ml mlijeko kravlje
3 kom jaja
50 g pšenično brašno, bijelo
2 žličice prašak za pecivo
1 prstohvat soli
4 žlice ulje suncokretovo

Priprema:
Stavite pahuljice u posudu pa dodajte mlijeko. Neka se namaču 30 minuta. Pomiješajte jaja, brašno, prašak za pecivo, sol i 1 žlicu suncokretovog ulja. Ugrijte maslinovo ulje u tavi pa dodajte poriluk. Pržite pet minuta, umiješajte rajčice i pržite još minutu. Dodajte u smjesu s brašnom pa sve umiješajte u pahuljice. Ugrijte tavu, dodajte 4 žlice suncokretovog ulja te ispecite manje, deblje palačinke od prethodno napravljene smjese dok ne dobiju boju.

Poriluk s domaćom pancetom
Sastojci:
pola kg poriluka
300 g pancete dimljene
žličica soli
žličica mješavine začina
100ml vrhnja za kuhanje
Svježe mljeveni papar
Sitno sjeckani peršin

Priprema:
Poriluk izrezati na komadiće i dobro oprati, staviti u dublji lonac i uliti hladnu vodu, te staviti da prokuha, kad je prokuhalo neka kuha koju minutu. Procijediti poriluk iz vode. Slaninu izrezati na tanke ploške i malo je prepržiti da požuti, dodati poriluk i začine po želji pa neka se tako lagano dinsta koju minutu. Kada mislimo da je gotovo zaliti vrhnjem i poslužiti sa rižom.

Pita s porilukom
Sastav:
500 g poriluka,
400 ml toplog mlijeka,
250 g brašna,
250 g bijelog sira,
1/2 praška za pecivo,
4 jaja,
sol,
papar,
ulje

Priprema:
Poriluk očistiti, rasjeći ga na pola pa ga dobro oprati pod tekućim mlazom vode. Izrezati na polukrugove i pržiti u dubljoj tavi na zagrijanom ulju. Isprženi poriluk ostaviti da se prohladi. U veću zdjelu staviti brašno, blago umućena jaja, prašak za pecivo, zagrijano mlijeko i izdrobljeni sir. Posolimo i popaprimo po ukusu, dodamo isprženi poriluk i sjedinimo sve sastojke. Smjesu sipati u dobro nauljeni okrugli  kalup (promjera 30 cm), i peći 30 min. u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C.
Gotovu pitu preokrenuti na tanjur, izrezati na komade i poslužiti.










Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY






Iz kolumne
Bakalar krema na bijelo
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
1      18|12|16 u 13:02
Običaj kuhanja bakalara za Badnji dan
Bobica naslovna
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
0      19|11|16 u 18:15
ZABORAVLJENA, A ZDRAVA: Bobica, bijela i crna
lisicarke 1
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
0      30|10|16 u 12:05
Vrijeme je za šumske gljive - uživajte, ali oprezno
Jesen stiže dunjo moja
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
1      22|10|16 u 08:41
Plodovi jeseni na našm stolu - što se sve može spraviti od dunja?
bundeva
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
3      08|10|16 u 13:02
Jesen je zakoračila u naše kuhinje - kako se sve može spraviti bundeva?






Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI





Komentari


Kolumne






 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija