VIKEND U KUHINJI BOŽA LUČIĆA
16.01.2016 u 09:51

Što jesti zimi?

Zima je razdoblje kada posebno prijaju tople krepke juhe i variva. Ulaskom u zimu broj svježih namirnica na našim jelovnicima neminovno se smanjuje, a tržnice nisu toliko šarene kao u drugim godišnjim dobima. Uz malo mašte i upoznavanja novih namirnica lako je obogatiti zimski jelovnik i učiniti ga zdravim, ukusnim i hranjivim. Temelj prehrane čovjeka čine žitarice, a iskonska snaga, postojanost i hranjivost žitarica posebno dolazi do izražaja zimi. Osim uvriježenih namirnica – riže, tjestenine, kruha i palente, postoje brojne zanimljive žitarice koje pridonose bogatstvu zimske trpeze.

pripremio: gastro akademik Božo Lučić


komentara  2

Pšenica, ječam, zob, heljda, proso odlično pristaju u toplim povrtnim ili mesnim varivima, a jednako dobro mogu obogatiti hladne salate. Ove sjemenke, krcate bjelančevinama nisu samo hranjive, vrlo su ukusne i imaju poseban, pomalo orašasti okus te blago hrskavu teksturu. Kada nemate vremena, pripremite kuskus – zrnca kuskusa dovoljno je preliti vrućom vodom, dodati malo soli i maslinova ulja i ukusan hranjivi prilog poslužiti uz povrće, meso, ribu ili ga ohladiti i pomiješati sa salatom.

Kombinacijom žitarica s mahunarkama (grah, soja, grašak, mahune) postiže se cjelovit aminokiselinski profil, odnosno osigurava se unos svih esencijalnih aminokiselina. To je posebno važno za vegetarijance, ali i za sve one koji povremeno požele bezmesni obrok. Neke takve tradicionalne kombinacije za mnoge su narode već stoljećima temeljna hrana. Grah-varivo pravo je tradicionalno hrvatsko zimsko jelo. U Dalmaciji se jede „razblažena“ verzija pod nazivom Pasta-fažol, dok se u sjevernim predjelima jelo obavezno „obogaćuje“ suhim mesom.

Grah, leća, slanutak, mahune i grašak čine nezaobilazni dio izdašnih hranjivih zimskih jela. Neke od tih mahunarki dostupne su suhe, a neke smrznute. Korjenasto povrće dostupno je i tijekom zimskih mjeseci. Korijen peršina, pastrnjaka, mrkva, luk, repe odlični su u juhama i varivima. Tipično zimsko povrće dolazi iz obitelji krstašica u koju spadaju kupus, brokula, prokulice, kelj, a ta je skupina posebno cijenjena jer sadrži spojeve glukozinolate kojima se pripisuju antikarcinogena svojstva.

Topla jela na žlicu, odnosno variva od pamtivijeka čine sastavni dio domaće tradicijske kuhinje te su svima dobro poznata. Čak se i kod pojedinaca koji nisu njihovi najveći obožavatelji, s vremena na vrijeme javi želja za toplim zalogajem koji podsjeća na dom i ujedno pruža neku vrstu utjehe i sigurnosti. Variva na bazi povrća predstavljaju ukusan i praktičan samostalan obrok sa poželjnim omjerom makronutrijenata i umjerenom kalorijskom vrijednošću.

Juha od leće i ječma
Za 4 osobe
1 glavica luka,
120 g mrkve,
80 g korijena celera,
250 g leće,
80 g ječma,
1 dcl maslinovog ulja,
1/2 žličice crvene paprike,
1 žlica peršina,
začini sol, papar, češnjak.

Priprema:
Leću namočite nekoliko sati prije kuhanje, možete je ostaviti da se namače i preko noći. Ječam dobro isperite, leću ocijedite. Luk i peršin sitno nasjeckajte. Mrkvu i celer narežite na što manje kockice. U veću posudu stavite ječam, leću i povrće. Zalijte hladnom vodom, dodajte maslinovo ulje, i začine, te stavite da kuha oko sat vremena. Po potrebi tokom kuhanja podlijte s malo vode. Juhu servirajte u tanjure ili zdjelice, nakapajte je maslinovim uljem i pospite nasjeckanim peršinom.

Varivo od leće sa slaninom
Sastojci: za 6 osoba
30 dag leće
15 dag suhe mesnate slanine
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
1 mrkva
1 peršinov korijen
2 krumpira
1 žlica pirea od rajčice
1 lovorov list
prstohvat mažurana
mljevena crvena paprika (slatka)
ulje, papar, sol

Priprema:
Leću prethodnog dana dobro operite, namočite je u hladnu vodu, a sutradan je ocijedite, stavite u dosta hladne vode i kuhajte s očišćenom mrkvom narezanom na kolutiće i očišćenim peršinovim korijenom narezanim na štapiće. Luk nasjeckajte, popržite na ulju i dodajte leći i kuhajte na srednjoj vatri. U napola kuhanu leću dodajte oguljeni i na kockice narezani krumpir pa sve zajedno kuhajte dok sve ne omekša. Tada na ulju popržite nasjeckani češnjak, dodajte mljevenu papriku i pire od rajčice, malo propirjajte i dodajte leći. Pospite vegetom, posolite, dodajte lovorov list i kratko prokuhajte. U gotovo varivo umiješajte mažuran i slaninu prethodno narezanu na kockice i poprženu na ulju. Poslužite uz salatu od paradajz-paprika iz zimnice.

Savjet: Od leće možete pripraviti sve: od juhe do glavnog jela i priloga. Poseban okus dat će joj razni začini.

Grah juha s ječmenom kašom
Sastojci za 4 osobe

250 g suhog graha
1 glavica crvenog luka
100 g mrkve
100 g korijena celera
100 g ječmene kaše
maslinovo ulje, sol, papar, parmezan

Priprema:
Na maslinovom ulju prepržimo korjenasto povrće (luk, mrkva, celer) uz dodatak ružmarina te dodamo namočeni grah. Kada je grah kuhan odvojimo malo graha, ostatak izmiksamo, vratimo nazad kuhani grah, te dodamo kuhanu ječmenu kašu i pustimo da sve zajedno prokuha. Pri serviranju juhu posipamo svježe kosanim peršinom, pokapamo maslinovim uljem i posipamo parmezanom.

Grah varivo s pancetom i kobasicom
Za 4 - 5 osoba
0,4 kg suhoga graha
0,07 kg mrkve
0,03 kg zelene paprike
0,05 kg crvenog luka
0,35 kg pancete, (slanine)
0,40 kg domaće kobasice
sol, papar
lovorov list, peršin
0,15 l suncokretovog ulja
0,05 kg oštrog brašna
0,02 kg crvene slatke mljevene paprike
0,02 koncentrata rajčice
malo soka od rajčice
režanj češnjaka

Priprema:
Grah očistiti i oprati prije namakanja. Zatim ga ostavimo u posudi namakati u hladnoj vodi pazeći da ne bi preko noći ili za vrijeme namakanja ostao bez vode. Suhi grah podvostručiti će obujam, tako da mu ostavimo dosta vode.
Slijedećeg dana ili nakon par sati odlijemo vodu u kojoj se namakao i prebacimo ga u posudu u kojoj ćemo ga kuhati i prelijemo ga vodom tek toliko da prekrije grah. Kada zakipi maknemo ga s vatre, procijedimo (ovo je takozvano blanširanje), vratimo u posudu za kuhanje, prelijemo sa svježom vodom i kuhamo dalje. U vodu sada dodamo na kockice narezan očišćeno povrće; crveni luk, mrkvu i žutu papriku. Pancetu narežemo na deblje ploške, kako se pri kuhanju ne bi raspala, dodamo kožu od pancete ili neku suhu kost od pršuta ako ima ili neki drugi dio suhoga mesa koji će ispustiti dodatne mirise u varivo. Začinimo sa solju, paprom i lovorom.

Kada zakipi kobasice malo izbušimo vilicom, kako ne bi pukle u dodiru s vrućim varivom i stavimo ih kuhati u varivo. Pri kraju kuhanja, kada grah omekša, pripremimo zapršku kojom ćemo povezati varivo. Na malo suncokretovog ulja ispržimo oštro brašno na laganijoj vatri, kada sve požuti ugasimo vatru i umiješamo crvenu slatku mljevenu papriku, upržimo je i dodamo malo koncentrata rajčice sve dobro umiješamo i lagano dolijemo u grah varivo pazeći da nas para ne opeče, jer tu nastaje jedna reakcija kada vruće ulje dolijevate u vodu PA ZATO PAŽLJIVO.

Kod dodavanja crvene mljevene paprike, ako volite ljuto možete dodati umjesto nje ljutu papriku. Očišćen češnjak, narezan na sitne kockice sada dodajemo u varivo i sve zajedno prokuhamo još 20 - 30 minuta. Na kraju kuhanja može se dodati u varivo jedna jušna žlica vinskog octa radi boljeg okusa jela. Podijelimo suho meso i kobasice, prelijemo s vrućim grah varivom uz koje poslužimo svježi kruh i neku ukiseljenu salatu (kisele krastavce, paprike...)

P.S: nemojte izbjegavati, u koliko Vam to slobodno vrijeme dopušta, pa se okušajte u spremanju raznih juha sa dosta povrća i nešto mesa po želji (ragu juhe, kisele juhe od janjetine, teletine ili pak peradi, gulaš juhe, minestrone juhe ) sve su one dovoljno zasitne da mogu biti i lakši dnevni obrok i pune su korisnih sastojaka za Vaš /naš organizam. U slast Vam bilo!






KOMENTARI / Komentiraj
   
   

macy 17.01.16 u 09:10
Evo idem odmah trgnuti jednu ljutu. Nevjerojatno! Tupi konačno ima JEDAN pozitivan komentar. A da nema temperaturu...?

   

tufina 17.01.16 u 08:18
Krasni recepti,divno!





Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY






Iz kolumne
Bakalar krema na bijelo
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
1      18|12|16 u 13:02
Običaj kuhanja bakalara za Badnji dan
Bobica naslovna
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
0      19|11|16 u 18:15
ZABORAVLJENA, A ZDRAVA: Bobica, bijela i crna
lisicarke 1
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
0      30|10|16 u 12:05
Vrijeme je za šumske gljive - uživajte, ali oprezno
Jesen stiže dunjo moja
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
1      22|10|16 u 08:41
Plodovi jeseni na našm stolu - što se sve može spraviti od dunja?
bundeva
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
3      08|10|16 u 13:02
Jesen je zakoračila u naše kuhinje - kako se sve može spraviti bundeva?






Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI





Komentari


Kolumne






 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija