DUBROVAČKA TRPEZA
10.12.2015 u 15:00

Bečka kuhinja na pjatu dubrovačkog Amerikanca

Naš gastronomad prošlog je tjedna Dubrovnik i njegove restorane zamijenio Bečom. Advent u glavnom gradu Austrije za našeg je Franklina bio čaroban doživljaj, jer tamo davno nije bio, no njegov je fokus bio upravo na bečkim restoranima i kavanama. Pogledajte koje je od njih izvojio i zašto, u ovotjednoj kolumni Dubrovačka trpeza.


komentara  0

Moji planovi i rezervacije za posje Parizu, propale su uslijed groznih terorističkih napada. S puno žaljenja otkazao sam putovanje i  bacio se u potragu za nekom drugom lijepom, ali sigurnom blagdanskom sestinacijom. Osoblje Atlant travela izašlo mi je u susret i pomogli su mi oko izbora. Odlučio sam se za Beč.

U Beču nisam bio godinama i taman je došlo vrijeme da obnovima znanje i iskustvo bečke kuhinje, kao i da uživam u njihovom načinu života. Advent u Beču jedan je od najljepših trebnutaka ovog velegrada. Posvuda seu Božićni ukrasi s žmirkajućim raznobojnim svjetlima.. Gotovo svaka zgrada, svako stablo bljeska Božićnim lampicama. Okolo katedrale Svetog Stjepana na štandovima se prodaje gotovo sve, od kobasica i kolača do sjajnih ukrasa i odjeće, za sve trgovci kažu da je domaće.

Možete, među ostalim,  popiti vruće začinjeno vino iz čaše u obliku čizme Djeda Božićnjaka. Poznato bečko slatko i kolači prodaju se posvuda, a raznolikost ponude je tolika da se nikako nisam mogao odlučiti što izabrati. Zaboravite na brojanje kalorija – nisam išao u Beč kako bi držao dijetu, ali sva ta sila kreme od sira, tučenog vrhnja i zaslađene čokolade i nekoga tko ne razmišllja o prehrani dovede do ludila.

Restorani i kafići su se promijenili otkad sam zadnji puta posjetio Beč. Puno je više restorana koji nude specijalitete stranih kuhinja, kao što su talijanska, francuska, japanska, meksička, američka, balkanska...

Tu je i neizbježni Mc Donaldas i Starbuck, koji se natječu s bečkim kafeima i restoranima, a izgledaju kao da su uvijek puni.

Ipak moj omiljeni caffe bar „Zum Schwarzen Kameel“ je još uvijek tu na Bognergasse, iza ugla Katedrale. Osnovan još davne 1618. godine, jedna je od najšarmantnijih kavana u Beču. Još uvijek poslužuju svoje poznate zalogajčiće (finger food, sendviče, salate...). Četiri  zalogajčića i čaša šampanjca stoje skupih 12 eura, ali se isplati, ne samo zbog hrane i pića, nego zbog tople atmosfere i dobrodošlice, kao i interesantnih gostiju.

Osoblje je uljudno i šarmantno, a cijela ta atmosfera me je vukla tako da sam tijekom svog boravka u Beču ovdje dolazio u više navrata. Posjet Beču nije kompletan, ako barem jednom ne posjetite i objedujete u povijesnom „Griechenbeisl Gastatatte“.  Tu su jeli mnogi poznati ljudi kroz povijest, kao što su W.A. Mozart, Richard Wagner, Mark Twain, Ludwig van Beethoven, Johnny Cash... Njihovi su autogrami na zidovima u jednoj od prostorija restorana.

Usprkos pridjevu "grčki" u imenu restorana, hrana je ovdje tipično austrijska. Njihov zaštitni znak je Wienner schnitzel (bečki šnicel) i sad već dobro precjenjena i komercijalizirana Zacher torta.

Propustio sam šnicel i naručio pečenu patku, također austrijski specijalitet. Servirana mi je s dvije velike kuglice njoke od krumpira na posteljici od crvenog kupusa. Njoke su bile dovoljno mekane da ih se moglo rezati pantarulom i punjene mljevenim mesom, no patka je bila prepečena i suha, ali eto jestiva. Nisam probavo ni poznatu zahericu,nego sam uživao u dodatnoj čaši vina i atmosferi starog Beča, kojim ova kavana restoran odiše iz svake pore. Kroz prozor gledate ulicu Fleishmarked, popločanu kamenim kockicama, kojom prolaze ljudi i voze lijepo održavani stari fijakeri pa Vam se čini kao da ste zakoračili unazad u vrijeme u 18. stoljeće kad je Beč bio jedan od najvažnijih središta Europe i svijeta.

Ostali restorani koje je vrijedno spomenuti i posjetiti su „Alloro“ i  „Steffie“. Alloro je talijanski restoran i bar, otvoren prije samo šest mjeseci, no već je stekao ugled među Bečanima kao šik mjesto za druženje i jelo, a sudeći po odijevnju gostiju i kao mjesto gdje je dobro biti viđen. Hrana je bazirana na talijanskoj kuhinji s nekim moderni eksperimentima. Primjerice juha od krumpira i kestena, koja još nije bila na jelovniku, ali me je šef kuhinje njome počastio, kao gosta koji je prvi probao njegovo novo jelo. Bila je savršena i nadam se da će trajno naći mjesto na jelovniku ovog restorana.

Moj jedini prigovor bio je da bih volio da mi je juhu poslužio u malo većoj zdjeli. Za glavno jelo jeo sam teleći odrezak „Involtini vitello“, nevjerojatno mekan i sočan. Kao prilog je izvrsno išla svježa, zelena salata. Za desert sam naručio „Milefoglie ricottu“ i američku kavu. Sve je savršeno pristajalo jedno uz drugo, a ljubazno osoblje upotpunilo je doživljaj.

Moram priznati da moje iskustvo u hotelskim restoranima, kad je riječ o ljubaznosti osoblja baš i nije dobro, no restoran „Steffie“ koji se nalazi u hotelu „Stefanie“u kojem sam odsjeo je definitivno izuzetak.

Unutrašnjost je puna je baroknih ukrasa, muzejskih izložaka, kao što su setovi za kavu i čaj, izrađeni od kineske keramike, a koji su nekad davno bili dio posuđa hotela, koji je jedan od najstarijih u Beču. Po preporuci konobara naručio sam dunavskog soma uz ljuti mađarski sos od paprika. Som, ovisno o pripremi, može biti vrhunska delicija, a šef kuhinje u restoranu „Steffie“ zaslužio je sve komplimente. Osoblje hotela također je ljubazno i susretljivo, a čini se da je to u prirodi šarmantnih Bečana.


Franklin




KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!




Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY






Iz kolumne
DUBROVAčKA TRPEZA
9      10|09|16 u 20:59
Hotel s pet zvjezdica i uslugom od jedne zvjezdice
posat
DUBROVAčKA TRPEZA
3      09|08|16 u 14:54
Restoran Posat dobio je novi izgled, a što je s hranom?
takenoko
DUBROVAčKA TRPEZA
0      19|07|16 u 16:58
Takenoko na Pločama - novi japanski restoran u gradu
revelin club
DUBROVAčKA TRPEZA
0      01|07|16 u 17:38
FRANKLIN OCJENJUJE: Revelin Club je elitni restoran s reputacijom u usponu
hrana
DUBROVAčKA TRPEZA
3      03|01|16 u 08:49
Franklin ocjenjuje najbolje i najinovativnije dubrovačke restorane u 2015.






Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI





Komentari


Kolumne






 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija