VIKEND U KUHINJI BOŽA LUČIĆA
21.02.2015 u 09:02

Danas kuhajmo zdravo!Celer. Znate li kako ga spraviti?

Povijest celera je duga i zanimljiva. U doba Homera bio je simbol ljepote i veselja, a ubrzo zatim postao je cvijeće za grob i značio je samo suze i žalost. Kasnije je u Rimu uzdignut kao simbol pobjede i pobjedničkog slavlja, a njime su se kitile glave pobjednika. Francuzi, veliki sladokusci, hvalili su ga uzrečicom: "Ne treba se plašiti mukotrpnog puta do Rima zbog - ljubavi i celera", a u našem narodu postoji izreka: "Tko na srcu ima feler, uvijek mora  jesti celer", piše naš kuharski akademik Božo Lučić i za ovaj vikend predlaže vam nekoliko različitih jela od celera.


komentara  0

Celer je zeljasta dvogodišnja biljka s mesnatim vretenastim korijenom i stabljikom. U 17. stoljeću razvio se iz samoniklog, običnog ili divljeg celera koji je rastao u europskim močvarnim pojasevima, ali je uzgojem uspješno kultiviran. Danas postoje tri osnovna tipa: bijeli celer, zeleni celer i celer s korijenom nalik na bijelu repu. Uzgajaju se kao začinsko bilje, a koriste se kao aromatični dodaci juhama, salatama, mesnim i drugim jelima. Celer je robustan, podnosi i oštru klimu, zato ga se može nabaviti tijekom čitave godine (bilo iz uzgoja na poljima ili iz staklenika), ali je najbolje kvalitete tijekom ljetnih mjeseci. Dok se većina najprije sjeti sočnih stabljika celera, često i rado se u kulinarstvu i u medicinske svrhe upotrebljavaju njegovo lišće, korijen i sjemenke. Sjemenke celera su sitne i smeđe sa svijetlim žljebovima, snažnog, aromatičnog i pomalo gorkog okusa.

Energetska i nutritivna vrijednost

Energetska vrijednost 100 g celera (korijen s lišćem) je mala - iznosi 14 kcal / 59 kJ. Od toga je 0,69 % proteina, 2,97 % ugljikohidrata i 0,17 % masti. Odličan je izvor vitamina K (29,3 μg, što čini 29 % preporučenog dnevnog unosa) i dijetalnih vlakana (1,6 g/14 kcal ili 11,5 g/100 kcal, preporuke su 3 g/100 kcal), a ostale potrebne minerale i vitamine sadrži u malim količinama.

Ljekovitost

Celer koji se uzgaja u vrtovima, za razliku od divljeg, na glasu je kao vrlo vrijedna ljekovita biljka. Svježe stabljike i lišće skupljaju se od svibnja do kolovoza, a korijen se iskapa od sredine rujna do sredine studenog. Korijen ima svojstven i aromatičan miris. Ljekovite tvari, kao što su flavonoid apiin, koji ima antioksidativno djelovanje, eterično ulje i aminokiselina asparagin, nalaze se u korijenu, stabljici i listovima. Ljekovite tvari najbolje ostaju sačuvane u svježe iscijeđenom soku sirovog korijena, listova i stabljike, no preporuča se što manje listova jer sok čine gorkim. Napitak je odličan lijek u ranim fazama reumatizma i gihta, a preporučuje se osobama sklonim debljanju, kao i onima koje pate od nakupina celulita, zbog svog djelovanja na krvotok.

Snižava krvni tlak i smanjuje razinu šećera kod dijabetičara. Sok od celera povoljno utječe na regulaciju menstruacije. Ukusne juhe i umaci od celerovog korijena mogu biti dio prehrane i kod težih slučajeva šećerne bolesti. Biljka i korijen celera vrlo su traženi kulinarski začin, a juhe i jela od celera pobuđuju apetit i jačaju otpornost organizma.

Sirovi celer je vrlo djelotvoran sastojak prehrane kod kožnih oboljenja - sitno se nastružu jednaki dijelovi korijena celera i jabuke, dobro se izmiješaju, a po želji se mogu dodati naribani orasi i šećer. Njegovo se konzumiranje također preporučuje ljudima koji imaju kamence u bubrezima ili mjehuru jer je djelotvoran diuretik.

Njegovo ljekovito djelovanje očituje se i u liječenju niza oboljenja koja nastaju kao posljedica stresa. Celer možemo iskoristiti i kod astme. Celer djeluje i kao urinarni antiseptik, djelotvoran je kod bolesti bubrega, pomaže kod hunjavice, a kod bolesti grla ima protuupalno djelovanje. Pomaže kod problema probavnog sustava i otklanja loš zadah, a u proljeće otklanja proljetni umor.

Istraživanja pokazuju da celer posjeduje svojstva za smanjivanje tlaka jer u svom sastavu posjeduje aktivne pthalide koji opuštaju mišiće arterija i na taj način reguliraju krvni tlak. U istraživanjima na životinjama celer se pokazao djelotvornim kod snižavanja kolesterola. Tijekom osam tjedana hranjenja sokom celera značajno je reducirana razina kolesterola, uz povećano izlučivanje žučne kiseline.

Celer sadrži komponentu kumarin, koja sprječava štetno djelovanje slobodnih radikala, a uz to potiče aktivnost bijelih krvnih stanica, obrambenih mehanizama. Izvrstan je izvor vitamina K, koji povoljno utječe na grušanje krvi, štiti od osteoporoze, sprječava štetno oksidativno djelovanje na stanicu. Cjelokupni B-kompleks iz celera potiče izmjenu ugljikohidrata u tijelu, jača živce i mozak, pomaže rad crijeva, čini i održava zdravima kožu, kosu, oči i jetru. Zbog visokog sadržaja eteričnih ulja i terpena, celer djeluje antibakterijski i antimikotički u sluznicama crijeva i mokraćnih putova.

Krem juha od celera

Sastojci za 4 osobe
1 manji celerov korijen
2 krumpira
sjeckani peršin
5 žlica kiselog vrhnja
1 jaje
sol,
maslac
limun

Priprema:

Celer i krumpir ogulite, operite i naribajte na ribežu. Stavite u posudu, zalijte s 8 dcl vode i kuhajte. Posolite. Kada je povrće omekšalo, dodajte žlicu maslaca, pospite sjeckanim peršinom i začinite kiselim vrhnjem sa žumanjkom i sokom od pola limuna.

Pohani celer

Sastojci za 4 osobe
800 g celer, korijen
5 dl  povrtni temeljac
1 vezica  peršin, list
1 kom limuna
30 g parmezan
50 g krušne mrvice
1 kom  jaje kokošje
2 žlica  vrhnja za kuhanje
1.5 dl punomasnog jogurta
0.5 vezica  listova vlasca
prstohvat šećera kristal
sol
svježe mljeveni papar

Priprema:

Ogulite i operite celer te stavite u provrelu juhu u koju ste dodali 2 ploškice limuna. Neka kipi dvije minute, a po potrebi i dulje (ovisno o tvrdoći celera). Izvadite ga šupljikavom žlicom i ostavite da se ocijedi. Nasjeckanom peršinu primiješajte 1 žlicu naribane limunove korice, parmezan i mrvice. Jaje pomiješajte s vrhnjem. Ocijeđeni celer narežite na ploške pa ih obrišite papirnatim ručnikom. Svaki umočite u tučeno jaje i utapkajte u smjesu mrvica. Pržite po 4 minute sa svake strane. Svaki zgotovljeni komad premjestite na nekoliko slojeva papirnatih ručnika. Za umak pomiješajte jogurt sa žlicom naribane limunove korice i nasjeckanim vlascem. Umiješajte sol, papar i sasvim malo šećera. Ponudite uz pohani celer.

Salata od celera

Ova salata sprema se od kuhanog korijena celera i kod nas je često na jelovniku.

Sastojci:

1 veći korijen celera,
5-6 česna češnjaka
iscijeđeni limun ili ocat (jabučni ili neki drugi), prema ukusu
maslinovo ili neko drugo ulje, po želji
sol, papar
list peršina ili celera za ukras
rajčica za dekoraciju

Priprema:

Korijen celera oguliti i oprati. Ukoliko je veći, izrezati ga na 4 dijela i kuhati cca 20-30 min. Ja ga obično ubacim u lonac kad kuham domaću juhu, tako da ne bacam tekućinu u kojoj se kuhao. Dok se celer kuha, očistiti i sitno isjeckati češnjak. Kuhani celer izvaditi u drugu posudu i preliti hladnom vodom da se brže ohladi.

Ohlađen ocijediti i izrezati na sitne kockice, veličine kao za francusku salatu. U usitnjeni celer dodati češnjak, posoliti, popapriti, začiniti uljem i octom ili limunom. Može se dodati i sitno isjeckanog svježeg peršina. Ovom salatom mogu se napuniti rajčice, servirati u čaši, zdjelici, a može se staviti i u sendviče. Naravno, može se poslužiti uobičajeno, uz pečeno meso (na primjer uz roštilj). Za osobe koje moraju paziti na težinu ili imaju zdravstvene probleme (visoki tlak, loša cirkulacija, celulit, dijabetes...) ovo je izvrstan zdrav i brzo pripremljen obrok.

Celer pržen s parmezanom

Sastojci za 4 osobe

2 celerova korijena
sok od limuna
4 žumanjka
2,5 dl vrhnja
400 g naribanog parmezana
maslinovo ulje, sol, papar, muškatni oraščić

Priprema:

Oguliti celer i narezati na deblje ploške. Ploške blanširati 5 minuta u slanoj vodi s malo limunovog soka. Blanširane ploške ocijediti i staviti na papirni ubrus. Malo istući žumanjak i primiješati vrhnje, posoliti, popapriti i dodati malo naribanog muškatnog oraščića. Ploške celera umakati u smjesu žumanjka i vrhnja, utapkati u parmezan i pržiti na maslinovom ulju da porumene. Ispržene ploške staviti na papirni ubrus da upiju suvišnu masnoću.
Poslužiti ih vruće uz ribu ili meso i salatu.






KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!




Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY






Iz kolumne
Bakalar krema na bijelo
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
1      18|12|16 u 13:02
Običaj kuhanja bakalara za Badnji dan
Bobica naslovna
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
0      19|11|16 u 18:15
ZABORAVLJENA, A ZDRAVA: Bobica, bijela i crna
lisicarke 1
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
0      30|10|16 u 12:05
Vrijeme je za šumske gljive - uživajte, ali oprezno
Jesen stiže dunjo moja
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
1      22|10|16 u 08:41
Plodovi jeseni na našm stolu - što se sve može spraviti od dunja?
bundeva
VIKEND U KUHINJI BOžA LUčIćA
3      08|10|16 u 13:02
Jesen je zakoračila u naše kuhinje - kako se sve može spraviti bundeva?






Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI





Komentari


Kolumne






 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija