
Stigla je jesen i nakon dulje pauze prvi recept. Pravi jesenski, rekla bi Marina iz redakcije koja je poželjela recept za pitu od jabuka. Nekako mi je uvijek prva asocijacija za pitu od jabuka ona starinska klasična verzija sa prhkim tijestom kakvu su radile naše none, majke, tete.... Ali ovaj put radimo jednostavnu brzu verziju za koju nije potreban niti mikser, niti izrada ikakvog tijesta. Samo jabuke, još par sastojaka i puno ljubavi. Ova pita je toliko sočna i lagana da ćete se zaljubiti u nju na prvi griz, a idealna je topla uz kuglu sladoleda od vanilije ili ohlađena uz kavu ili čaj.
Napisala: Alisa Nenadić
Sami odlučujete koliko će biti debeli slojevi jabuke i time koliko će biti sočna, a najbolje od svega nema nikakve recepture niti gramaže, bitan je samo omjer suhih sastojaka.

Sastojci:
suhi sastojci za posipanje slojeva:
pšenični gris
oštro brašno
smeđi šećer
cimet
fil od jabuka:
jabuke (najbolje zelene sorta Golden Delicious)
sok i korica limuna limun
maslac i vanilin šećer za vrh
Postupak:
- u zdjeli pomješajte suhe sastojke u omjeru 1:1 gris i brašno i 2:1 šećer : gris i brašno cimet po želji (za manji pleh dimenzija 30x30cm koristila sam cca 1,5 kg jabuka i 100gr grisa, 100gr oštrog brašna i 200 gr smeđeg šećera i jednu jušnu žličicu cimeta, ako radite veći pleh samo uduplajte sastojke).
-ogulite i izgratajte jabuke i limunovu koricu te iscijedite limun po jabukama. Jabuke ne treba cijediti prije slaganja neka sav sok ostane u njima. Nije potrebno dodavati šećer u jabuke.
- dno pleha u kojem ćete peći namastite maslacem i pospite tanki sloj suhe mješavine, ne treba biti debeo dovoljno je samo da pokrije dno jer će narasti pri pečenju kada gris upije sok od jabuka. Na njega rukom rasporedite jabuke (debljina sloja jabuka po želji, ja sam stavljala deblji sloj jabuka da bude sočnije), lagano potapkajte jabuke da poravnate površinu sloja pa opet suhi sloj jako tanko, dovoljno je da pokrije pa jabuke i tako sve dok ne potrošite sastojke. Na vrh na zadnji sloj jabuka tanko pospite suhi sloj i nagratajte maslac svuda ravnomjerno i po svemu pospite vrećicu vanilin šećera.
U zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva cca 40 min dok se ne stvori fina hrskava korica na vrhu. Uživajte u mirisima jeseni dok se peče, a potom se zavalite na kauč pod omiljenu dekicu i uživajte u ovoj sočnoj piti od jabuka.