Dakle, trešnje kojima je sada sezona su neiscrpna inspiracija i odlične su u svim kombinacijama, voćnim salatama pa i napitcima. Slatke su i pune vitamina.
Znanstvenici sve više govore o izuzetnim učincima trešanja na zdravlje Još od davnina, trešnje su bile na dobrom glasu. Ovim ukusnim plodovima pridavao se čitav niz ljekovitih svojstava, od lijeka za giht i artritis,
do hrane za dobar san. Do nedavno sve se to smatralo narodnom medicinom, no istraživanja su dala i znanstveni temelj svim tim pričama.
Iako su jako dobar izvor vitamina, ipak ne sadrže toliko C vitamina kao jagode, ali prisutnost antioksidanata i drugih korisnih sastojaka čini ih izuzetno zdravim voćem.

Trešnje sadrže vitamine C, B i A, bioflavonoide, elagičnu kiselinu, antocijanin, melatonin. Ovi sastojci pomažu u borbi protiv raka, u prevenciji srčanih bolesti, ublažavaju bolove uzrokovane artritisom i gihtom, te glavobolju, ublažavaju simptome povezane sa fibromijalgičnim
sindromom. Trešnje pomažu da nam tijelo proizvodi melatonin na siguran i zdrav način, te poboljšavaju fiziološke i mentalne funkcije. Svježe trešnje su dobre za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti, a kisele trešnje
poboljšavaju rapoloženje. Vrlo slična zdravstvena svojstva imaju i višnje.
Pozitivan učinak trešanja na zdravlje
Istraživanja su pokazala da konzumiranje trešanja može pomoći u sprečavanju srčanih bolesti i raka, te ublažiti bolove i poboljšati zdravlje kostiju. Za ovo su najvjerojatniji zaslužni antioksidanti koje možemo pronaći u trešnjama, od kojih su najzdraviji flavonoid anticijanin i kercetin.
Prevencija srčanih bolesti
Prema znantvenim istraživanjima, flavonoid koji možemo naći u trešnjama (kercetin) ima antikancerogena svojstva, te pomaže u sprečavanju srčanih bolesti. Trešnje se u nutricionističkom smislu smatraju važnim izvorom kercetina, jer sadrže velike količine po obroku.
Ublažavanje bolova
Antocijanini koji se nalaze u trešnjama blokiraju upalne enzime i smanjuju bolove. Zapravo, 20 trešanja je 10 puta učinkovitije od aspirina, te ima pozitivne učinke na giht i bolove od artritisa.
Bubrežni kamenac
Nije samo plod trešnje zdrav – od peteljki trešnje možete napraviti čaj za poboljšano izlučivanje mokraće pri pojavi kamenca u bubrezima. Za pripremu čaja stavite rukohvat peteljki u litru vrele vode i kuhajte 2 minute, te
ostavite 15 minuta da se ohladi. Čaj ocijedite i pijte u gutljajima tijekom dana.
Zdravlje kostiju
Trešnje se smatraju izvrsnim izvorom bora, (sadrže 396 ug/100g), što u kombinaciji sa kalcijem i magnezijem izuzetno povoljno utječe na zdravlje kostiju.
Trešnje pomažu kod mršavljenja
Trešnje sadrže malo kalorija, nemaju masnoća, a imaju visoki udio vode. Istraživanja su pokazala da povećan unos vode u organizam povećava razinu energije i pomaže u ubrzanju metabolizma. Mnogi ljudi koriste prednosti konzumiranja voća bogatog vodom poput trešanja za mršavljenje.
Poput većine voća, trešnje imaju mnogo kalija, a malo natrija, što pomaže kod izlučivanja vode iz organizma.
Trešnje imaju i niski glikemični indeks
Trešnje sadrže kombinaciju anti-aging antioksidanata, bogate su vlaknima, vitaminima A, B i C, sadrže mnogo minerala, osobito kalcija, željeza i kalija. Svaka trešnja ima samo 4 kalorije (1 šalica sadrži oko 90 kalorija), imaju jednake količine ugljikohidrata i proteina, a uopće nemaju masnoća!
Trešnje su poznate i po tome da pročišćavaju krv i podižu energiju. Dovoljno dugo su se koristile za pripremu kolača i deserata, sad je vrijeme da uzmemo u obzir i ovu drugu, zdravu stranu tog voća! Zato opskrbite se trešnjama sada kada je sezona kako bi bili zdraviji, izgledali mlađe i osjećali se bolje.
E, a sada jedna jednostavna delicija sa ovim super voćem:
Otkoštite trešnje i prelijte ih Maraschinom (voćni liker od višnje Maraske), pustite da malo odstoji kako bi voće upilo liker.
U malu zdjelicu pomiješajte kakao, 4 jušne žlice s 0,5 lit mlake vode i 1 jušnom žlicom meda. Dobro promiješajte te pustite da se ohladi. Za to vrijeme napravite kremu; 250 gr mascarponea, 125 gr šećera u prahu i 0,5
lit vrhnja za šlag sa koricom limuna izmiješajte električnom miješalicom do željene gustoće.
Piškote umačite u rastopljeni kakao i slažite ih u dno zdjelica ili veće posude, na njih trešnje pa kremu, pa ponoviti postupak sve do željene visine.
Na vrh naribajte malo čokolade i pokušajte pričekati da se ohladi :-)
Neće biti lako odoljeti joj, ali kolač je bolji hladniji....
U slast!
