SLATKI ŽIVOT ALISE NENADIĆ
25.02.2017 u 17:00

Mali, korisni trikovi za sve one koji vole praviti slatko

Mali trikovi za slatke zalogaje. Možda neke već i znate, a možda ćete neke od ovih primijeniti već ovaj vikend prilikom pravljenja svojih omiljenih slastica.

Napisala: Alisa Nenadić


komentara  0

Snijeg od bjelanjaka ​

Čvrst i kompaktan snijeg od bjelanjaka dobit ćete ako dodate par kapi svježeg limuna ili jabučnog octa, a prstohvat soli ubrzat će vrijeme pripreme. Ako dodate sav šećer na početku, snijeg će biti svilenkast i bez grudica.

Glazura za kolače

Čokoladna glazura za kolače imat će ljepši sjaj i neće pucati ako dodate malo kokosovog maslaca. isto tako bolje će se uhvatiti za podlogu (torta ili kolač, koji prelijevate) ako ga premažete s malo rastopljenog pekmeza od marelice.

Metlice od miksera

Tijesto vam se neće lijepiti za njih ukoliko ih prethodno premažete jestivim uljem

Rezanje čokoladne glazure

Dok je glazura još mekana označite komade željene veličine i kasnije samo po njima zarežite nožem kojeg ste smočili u hladnoj vodi.

Čokolada i voda

Za fine čokoladne glazure, ukrase ili praline potrebno je topiti čokoladu na vodenoj pari, ali voda je čokoladi najveći neprijatelj, trebate paziti da je posuda veća od posude s vodom i da se para ili kapljice vode ne vraćaju u glazuru. Također da alat s kojim radite nije mokar ili vlažan. Inače ćete dobiti bijele tragove po čokoladnim glazurama ili ukrasima.

Jaja za biskvit

Najbolje bi bilo da su jaja sobne temperature, a ne hladna u pripremi za biskvit ili padinšpanj. Izvadite ih hladnjaka sat prije upotrebe.

Korica limuna

Ako imate viška domaćih limuna izribajte koricu na krupni ribež dok su svježi i čvrste kore te pomiješajte sa šećerom, stavite u malu teglicu te u hladnjak. Tako zatvoreno može trajati i do 3 mjeseca.

Trik za žuti biskvit
Da biste dobili kompaktan biskvit lijepe žute boje koji ćete kasnije lijepo moći rezati, a da se ne mrvi i lomi dodajte u brašno jedan puding od vanilije (u prahu).

Tijesto za keksiće

Ako vam se tijesto za keksiće prilikom ručne izrade lijepi za ruke namažite ruke jestivim uljem ili kokosovim maslacem.

Dizano tijesto

Da bi dizano tijesto za buhtle ili kiflice bilo još rahlije dodajte u recepturu malo jogurta ili kiselog vrhnja.

Grožđice

Kada dodavate grožđice u neki kolač ili omiljeni kuglof prethodno ih isperite u hladnoj vodi, lagano na ubrusu posušite da uklonite višak vode te ih uvaljajte u oštro brašno te dodajte u smjesu. Tako one neće pasti na dno biskvita pri pećenju.

Brašno

Brašno je uvijek najbolje prosijati prije dodavanja. Najbolje je zajedno s praškom za pecivo ili s kakaom ako ide u recept.

Orasi, bademi ili lješnjaci u kolačima

Svakako ih je najbolje prethodno tostirati, popeći na laganoj temp cca 100 stupnjeva dok lagano ne porumene. Ohladiti ih  te tretirati kako dalje nalaže recept. Na taj način ćete iz njih izvući bolju aromu i postići jaču hrskavost.

Maslac

Ukoliko ste zaboravili izvaditi maslac za izradu kreme ili nekog kolača iz hladnjaka i pretvrd je za obradu izribajte ga na krupni ribež i ostavite tako 10ak min na sobnoj temperaturi. Nikako ga topiti ili grijati u mikrovalnoj.

Mikrovalna

Umikrovalnoj možete otopiti čokoladu, ali oprezno na nižim temperaturama u nekoliko intervala uz miješanje između svakog.

Umjesto maslaca - sir

Maslac možete izvrsno nadomjestiti sirnim namazima ili svježim sirom. Omjer je 2:1, na zadanu količinu maslaca stavite duplo sira.

Upotreba želatine

Najbolje je pripremati po uputama na omotu, nikako smrzavati jer onda smjesa u koju je ona dodana gubi kremasto svojstvo i postaje mrvičasta. Također ne dodavati kisele sastojke u kreme sa želatinom, na primjer limunov sok, ananas... Najbolje je da recepti sa želatinom prenoće da se ona dobro stisne.

Vrećica za ukrašavanje

Dresir vrećicu možete zamijeniti vrećicom za zamrzavanje, jednostavno odrežite jedan vrh, stavite nastavak za ukrašavanje ako ga imate, stavite šlag ili kremu u nju i eto jednokratne pomoći za ukrašavanje slastica.

Slatko vrhnje

Svima nam se dogodi da previše izmiksamo slatko tučeno vrhnje, u tom slučaju dodajte malo hladnog mlijeka i nastavite miješati, ali ručnom pjenjačom dok ne dođete do stupnja kremoznosti koji vama paše.

Aromatizacija krema za torte i kolače

U čokoladne kreme koje idu s čokoladnim biskvitima dobro je dodati malo hladne crne kave da istakne okus čokolade, ne pretjerivati da kava ne prevlada ukoliko to recept ne iziskuje. Za odvažne preporučujem da se poigraju s kombinacijom čokolade i soli ili čilija.

U čokoladne kreme koje idu s biskvitima od oraha ili badema dodajte malo cimeta ili ruma.

Zapečeno voće u kolaču

Ako radite kolač sa svježim šljivama, pospite ih s malo krušnih mrvica prije pečenja, mrvice će upiti višak vode prilikom pečenja.

Jabuke neće potamniti

Jabuke, kruške, banane ili drugo voće koje potamni nakon rezanja poškropite s malo limunovog soka sa šećerom i neće potamniti.

Aromatizirani šećer

Šećer možete aromatizirati na razne načine, u manju posudu s poklopcem odvojite željenu količinu šećera i dodajte jednu sjemenku vanilije koju ste prethodno prerezali te zatvorite i prilikom iduće upotrebe imate vaš domaći vanilin šećer. Isto tako možete dodati koricu limuna ili naranče, ili pak cimet.


dubrovniknet team




KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!




Filtriraj:                              
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY






Ostali postovi
alisa0
SLATKI žIVOT ALISE NENADIć
0      02|11|17 u 13:40
Alisa savjetuje da dan započnete sa zdravim obrokom, a palačinaka se ne odriče!
alisa_torta0
SLATKI žIVOT ALISE NENADIć
0      02|10|17 u 10:25
Kako je "obična" narudžba za čokoladnu tortu prerasla u priču o ljubavi....
ferrero_alisa0
SLATKI žIVOT ALISE NENADIć
0      23|09|17 u 18:47
Fantastična Fererro torta, a Alisa je smislila recept da svakome - uspije!
alisa_pita_sljive
SLATKI žIVOT ALISE NENADIć
0      24|08|17 u 15:11
Alisin recept za slasnu i jednostavnu pitu sa šljivama
alisa_smokve00
SLATKI žIVOT ALISE NENADIć
0      17|08|17 u 09:55
Alisini recepti sa smokvama, kraljicama kolovoza






Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI





Komentari


BLOG






 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija